Ce este un zbor charter?

05.03.2024
Ce este un zbor charter?

Pe lângă clasicele mașini, cel mai folosit mijloc de transport la nivel mondial este avionul. De altfel, avioanele sunt considerate și cele mai sigure mijloace de transport, lucru demonstrat și de statistici. Datele oficiale arată că aproximativ 8 milioane de oameni călătoresc zilnic cu avionul în întreaga lume. În ultimii ani se vorbește foarte mult despre „zboruri charter”. Totuși, ce înseamnă un astfel de zbor?

Zbor charter? Ce înseamnă?

Zborurile charter reprezintă curse de avion către destinații de vacanță. Acestea sunt sezoniere și sunt legate de un pachet turistic de la sol, care poate cuprinde cazare, masă, transport de la aeroport la hotel și invers. Companiile aeriene organizează zboruri charter spre zone turistice, în funcție de sezon, având o legătură strânsă cu firmele de turism. Zborurile de tip charter sunt efectuate pe baza unui aranjament contractual intre furnizorul de transport aerian si o entitate (firma/agentie) care închiriază o aeronavă. Așadar, un zbor charter nu este un zbor regulat pe întreaga durată anului.

Zborurile de tip charter sunt utilizate nu doar în industria turismului, ci și în alte domenii. Aceste zboruri pot fi închiriate de către companii pentru a transporta angajați într-o locație specifică pentru conferințe, evenimente corporative sau proiecte speciale. Un avantaj major al zborului de tip charter este flexibilitatea programului.

Ce este un zbor de linie?

Cursele regulate poartă denumirea de „zboruri de linie”. Conform definiției, zborurile de linie sunt zborurile obișnuite, care nu sunt legate direct de destinații de vacanță. Zborurile de linie operează pe rute stabile între diferite orașe și destinații populare. Spre deosebire de zborurile charter, cele de linie pot fi rezervate cu luni de zile înainte sau chiar un an. În cazul acesta îți poți alege locul în avion, clasa de călătorie și anumite opțiuni pentru bagaje.

Ce înseamnă „charter”? De la ce vine termenul?

Originea termenului „charter” provine din cuvântul latin „charta”, care înseamnă „hârtie” sau „document”. În trecut, un charter era un document scris care acorda drepturi și privilegii specifice unei persoane sau organizații. În contextul zborurilor charter, termenul a fost preluat pentru a indica faptul că există un acord contractual sau un contract între compania aeriană și clientul care închiriază aeronava pentru o anumită perioadă sau călătorie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot