Ce este un zbor charter?

05.03.2024
Ce este un zbor charter?

Pe lângă clasicele mașini, cel mai folosit mijloc de transport la nivel mondial este avionul. De altfel, avioanele sunt considerate și cele mai sigure mijloace de transport, lucru demonstrat și de statistici. Datele oficiale arată că aproximativ 8 milioane de oameni călătoresc zilnic cu avionul în întreaga lume. În ultimii ani se vorbește foarte mult despre „zboruri charter”. Totuși, ce înseamnă un astfel de zbor?

Zbor charter? Ce înseamnă?

Zborurile charter reprezintă curse de avion către destinații de vacanță. Acestea sunt sezoniere și sunt legate de un pachet turistic de la sol, care poate cuprinde cazare, masă, transport de la aeroport la hotel și invers. Companiile aeriene organizează zboruri charter spre zone turistice, în funcție de sezon, având o legătură strânsă cu firmele de turism. Zborurile de tip charter sunt efectuate pe baza unui aranjament contractual intre furnizorul de transport aerian si o entitate (firma/agentie) care închiriază o aeronavă. Așadar, un zbor charter nu este un zbor regulat pe întreaga durată anului.

Zborurile de tip charter sunt utilizate nu doar în industria turismului, ci și în alte domenii. Aceste zboruri pot fi închiriate de către companii pentru a transporta angajați într-o locație specifică pentru conferințe, evenimente corporative sau proiecte speciale. Un avantaj major al zborului de tip charter este flexibilitatea programului.

Ce este un zbor de linie?

Cursele regulate poartă denumirea de „zboruri de linie”. Conform definiției, zborurile de linie sunt zborurile obișnuite, care nu sunt legate direct de destinații de vacanță. Zborurile de linie operează pe rute stabile între diferite orașe și destinații populare. Spre deosebire de zborurile charter, cele de linie pot fi rezervate cu luni de zile înainte sau chiar un an. În cazul acesta îți poți alege locul în avion, clasa de călătorie și anumite opțiuni pentru bagaje.

Ce înseamnă „charter”? De la ce vine termenul?

Originea termenului „charter” provine din cuvântul latin „charta”, care înseamnă „hârtie” sau „document”. În trecut, un charter era un document scris care acorda drepturi și privilegii specifice unei persoane sau organizații. În contextul zborurilor charter, termenul a fost preluat pentru a indica faptul că există un acord contractual sau un contract între compania aeriană și clientul care închiriază aeronava pentru o anumită perioadă sau călătorie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot