Ce este un Grand Slam? Câte Grand Slam-uri sunt?

31.01.2022
Ce este un Grand Slam? Câte Grand Slam-uri sunt?

Pentru mulți dintre noi, prima noastră experiență a jocului de tenis este dobândită din vizionarea celor mai buni jucători ai lumii luptă pentru un trofeu major la televizor. Turneele de cel mai înalt nivel, și cele pe care aproape toată lumea le urmărește, sunt cele  cunoscute drept evenimentele de „grand slam”.

Acestea oferă cel mai mare prestigiu pentru jucători, precum și, de obicei, cel mai mare premiu în bani. Printre marii din toate timpurile ai jocului, numărul de titluri de Grand Slam câștigate este adesea folosit ca mijloc de a măsura cine a avut cea mai mare carieră.

Câte turnee de Grand Slam sunt?

Evenimentele de Grand Slam sunt cele care de mulți ani au fost desemnate ca fiind cele mai importante turnee de tenis. Au existat patru astfel de evenimente din 1925, când francezii și-au deschis campionatele naționale jucătorilor din afara Franței. Turneele sunt Wimbledon, French Open, Australian Open și US Open.

Ultimele două se joacă pe terenuri dure, Wimbledonul încă se desfășoară pe iarbă, iar Roland Garros pe zgură roșie.

Termenul „Grand Slam”, într-un context de tenis, se referă la realizarea extrem de rară de a câștiga toate cele patru turnee majore într-o singură perioadă de 12 luni. În vremuri mai recente, totuși, substantivul a fost folosit pentru a se referi la fiecare dintre cele patru turnee individuale care alcătuiesc un adevărat Grand Slam.

Astfel, s-ar putea spune că Roger Federer a câștigat 20 de „grand slam-uri”, dar asta ar însemna 20 de turnee, nu 20 de seturi a câte patru!

Termenul „grand slam” își are originea în jocurile de cărți de tip whist, când se referea la câștigarea tuturor trucurilor, iar ulterior a fost folosit în contract bridge. Termenul a fost adoptat ulterior de sportul de golf pentru a se referi la câștigarea tuturor celor patru titluri majore, iar acest lucru a condus la rândul său la utilizarea lui în tenis pentru o realizare similară.

În vremuri mai recente, noțiunea de Grand Slam a fost aplicată pentru a descrie oricare dintre cele patru titluri majore, dar acest lucru este un pic inexact și puțin confuz.

Rafael Nadal, lider all time

În prezent, Rafael Nadal i-a depășit pe Roger Federer și pe Novak Djokovici (fiecare cu câte 20 de GS), acumulând 21 de titluri remarcabile. În cazul femeilor, cel mai mare număr din toate timpurile de titluri a fost obținut de Margaret Court din Australia, cu 24. 11 dintre acestea au fost câștigate la Australian Open, într-o perioadă în care mulți dintre jucătorii de top nu au intrat în el, dar cu toate acestea este o cifră impresionantă.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising