Ce este un freelancer? Avantaje și dezavantaje ale freelancing-ului

20.04.2021
Ce este un freelancer? Avantaje și dezavantaje ale freelancing-ului

Unii dintre noi aleg să fie propriul șef, să testeze o nouă carieră sau să aibă o preocupare care se concentrează pe o anumită pasiune. Din acest motiv, freelancing-ul poate fi calea de urmat.

Cu toate acestea a fi freelancer nu te scutește de plata unor anumite taxe, deși în Codul Fiscal din România nu sunt reglementări care să încadreze veniturile provenite într-o anumită categorie. Recomandarea specialiștilor este declararea acestora într-o categorie de venit ce se poate impoza.

Ce este un freelancer?

În esență, freelancer-ul este o persoană care lucrează pentru sine, mai degrabă decât pentru o companie. În timp ce profesioniștii independenți își asumă munca contractuală pentru companii și organizații, freelancerii sunt în cele din urmă independenți.

Ei sunt responsabili pentru tot felul de lucruri care nu se aplică angajaților tradiționali, cum ar fi stabilirea orelor de lucru, urmărirea timpului petrecut pentru diferite proiecte, facturarea clienților și plata propriilor taxe de angajare și de afaceri. Un freelancer nu este considerat „angajat” de companiile pentru care lucrează, ci mai degrabă „contractor”.

Avantaje și dezavantaje ale freelancing-ului

Fiecare slujbă are argumente pro și contra, iar freelancing-ul nu diferă. Foarte important înainte de a face acest pas este conștientizarea provocărilor.

Avantajele unui freelancer

Controlul asupra volumului de muncă, asupra clienților cu care lucrează un freelancer și cu venitul acestuia reprezintă un beneficiu semnificativ al acestui tip de muncă. Când lucrezi independent, tu deții frâiele. Tu singur stabiliești de ce activități să te ocupi, ce clienți dorești să ai și ce tarife ceri pentru munca prestată. În funcție de experiență, un freelancer poate lucra cu jumătate de normă, dar să fie plătit pentru normă întreagă.

Flexibilitatea și munca la distanță sunt, de asemenea, un avantaj. De cele mai multe ori, lucrul la proiecte independente implică lucrul la biroul de acasă în timpul orelor pe care le alegi singur. Vor fi termene de îndeplinit, dar decizi când și unde lucrezi.

Dezvantajele unui freelancer

Odată cu controlul suprem vin responsabilități suplimentare. În calitate de freelancer, ești proprietarul unei companii și trebuie să fii la zi cu impozitele, facturile, plățile primite, găsirea propriei asigurări de sănătate și cumpărarea fiecărui software și tehnologie de care aveți nevoie pentru a-ți finaliza munca.

Volum de muncă mare, venituri mari, volum de muncă mic, venituri mici. Un alt dezavantaj al muncii independente este că unele luni pot fi foarte încărcate, iar altele deloc, ceea ce conduce către un venit instabil. Te poți baza pe un contract consecvent cu un singur client, doar că se poate ca dintr-o dată să nu mai aibă nevoie de tine. Freelancingul necesită o bună gestionare a banilor și aprovizionarea constantă a noilor clienți.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot