Ce este un freelancer? Avantaje și dezavantaje ale freelancing-ului

20.04.2021
Ce este un freelancer? Avantaje și dezavantaje ale freelancing-ului

Unii dintre noi aleg să fie propriul șef, să testeze o nouă carieră sau să aibă o preocupare care se concentrează pe o anumită pasiune. Din acest motiv, freelancing-ul poate fi calea de urmat.

Cu toate acestea a fi freelancer nu te scutește de plata unor anumite taxe, deși în Codul Fiscal din România nu sunt reglementări care să încadreze veniturile provenite într-o anumită categorie. Recomandarea specialiștilor este declararea acestora într-o categorie de venit ce se poate impoza.

Ce este un freelancer?

În esență, freelancer-ul este o persoană care lucrează pentru sine, mai degrabă decât pentru o companie. În timp ce profesioniștii independenți își asumă munca contractuală pentru companii și organizații, freelancerii sunt în cele din urmă independenți.

Ei sunt responsabili pentru tot felul de lucruri care nu se aplică angajaților tradiționali, cum ar fi stabilirea orelor de lucru, urmărirea timpului petrecut pentru diferite proiecte, facturarea clienților și plata propriilor taxe de angajare și de afaceri. Un freelancer nu este considerat „angajat” de companiile pentru care lucrează, ci mai degrabă „contractor”.

Avantaje și dezavantaje ale freelancing-ului

Fiecare slujbă are argumente pro și contra, iar freelancing-ul nu diferă. Foarte important înainte de a face acest pas este conștientizarea provocărilor.

Avantajele unui freelancer

Controlul asupra volumului de muncă, asupra clienților cu care lucrează un freelancer și cu venitul acestuia reprezintă un beneficiu semnificativ al acestui tip de muncă. Când lucrezi independent, tu deții frâiele. Tu singur stabiliești de ce activități să te ocupi, ce clienți dorești să ai și ce tarife ceri pentru munca prestată. În funcție de experiență, un freelancer poate lucra cu jumătate de normă, dar să fie plătit pentru normă întreagă.

Flexibilitatea și munca la distanță sunt, de asemenea, un avantaj. De cele mai multe ori, lucrul la proiecte independente implică lucrul la biroul de acasă în timpul orelor pe care le alegi singur. Vor fi termene de îndeplinit, dar decizi când și unde lucrezi.

Dezvantajele unui freelancer

Odată cu controlul suprem vin responsabilități suplimentare. În calitate de freelancer, ești proprietarul unei companii și trebuie să fii la zi cu impozitele, facturile, plățile primite, găsirea propriei asigurări de sănătate și cumpărarea fiecărui software și tehnologie de care aveți nevoie pentru a-ți finaliza munca.

Volum de muncă mare, venituri mari, volum de muncă mic, venituri mici. Un alt dezavantaj al muncii independente este că unele luni pot fi foarte încărcate, iar altele deloc, ceea ce conduce către un venit instabil. Te poți baza pe un contract consecvent cu un singur client, doar că se poate ca dintr-o dată să nu mai aibă nevoie de tine. Freelancingul necesită o bună gestionare a banilor și aprovizionarea constantă a noilor clienți.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot