Ce este și la ce se folosește amoniacul?

14.11.2022
Ce este și la ce se folosește amoniacul?

Natura este imprevizibilă, iar acest lucru se vede în fiecare zi. Oamenii au învățat să lucreze alături de natură, iar cu timpul am devenit cea mai de succes specie de pe suprafața pământului. Datorită avansului tehnologic, au fost create numeroase substanțe chimice care ne fac viața mai ușoară. Ce este amoniacul și în ce domenii este folosit?  

Ce este amoniacul?

amoniacul

În termeni academici, amoniacul este un compus chimic format dintr-un atom de azot și trei de hidrogen. Starea de agregare a substanței este sub formă gazoasă, cu un miros înțepător. Este ușor solubil în apă la temperatura de îngheț, astfel că 90.7 grame de amoniac se dizolvă în 100 ml de apă.

Amoniacul reprezintă unul dintre produsele principale ale industriei chimice. În prezent, producția mondială se ridică la peste 125 de milioane de tone, fiind necesară peste 3% din energia totală a planetei. În topul țărilor care produc amonica se regăsesc China, Rusia și Statele Unite ale Americii, cu un total de 69 milioane tone.

Producția pe cale naturală  se face prin degradarea microbiologică a materiei organice. Totodată se poate găsi în apele subterane în cantități normale. Excesul de amoniac poate deteriora vegetația, fiind foarte toxic și pentru viața acvatică.

10 moduri de utilizare

Datorită multiplelor avantaje ale substanței chimice, amoniacul poate fi folosit aproape în toate industriile, inclusiv în uzul casnic. Cu toate acestea, utilizarea acestuia are nevoie de atenție atenție, altfel, o cantitate mare poate spori riscul de toxicitate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce ne afectează Mercur Retrograd?  Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
De ce ne afectează Mercur Retrograd? Ce să nu faci când este mercur retrograd? Când este mercur retrograd în 2024?
Cine nu a auzit despre „Mercur retrograd”? Suntem tentați de multe ori să dăm vina pe acest fenomen astrologic pentru schimbările comportamentale ale noastre sau ale semenilor noștri. Dar,... citește tot
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
De câte ori au invadat rușii România în ultimii 200 de ani? Cam o dată la 19 ani „ne-au vizitat”
Istoria demonstrează că relațiile dintre români și ruși au fost mereu reci. Ba mai mult, în doar două sute de ani, rușii au invadat de 12 ori teritoriul țărilor Române. De multe ori am... citește tot
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot