Ce este și cum funcționează un sindicat?

20.10.2022
Ce este și cum funcționează un sindicat?

Odată cu dezvoltarea societăților lumea s-a schimbat. Au apărut companiile mari cu sute sau mii de angajați, astfel că muncitorii aveau nevoie ca cineva să îi reprezinte în fața patronatului și să le apere drepturile și interesele. În felul acesta, au fost înființate sindicatele, niște organizații profesionale cu scopuri precise.

Istoria sindicatelor

Primele sindicate au apărut în Anglia, undeva la mijlocul secolului al XVIII-lea. Acestea au fost denumite consilii muncitorești și se luptau cu exploatarea capitalistă. Cu timpul, lucrurile s-au diversificat, iar drepturile muncitorilor au început să fie din ce în ce mai bine apărate. Începând cu anul 1868 a apărut Congresul Sindicatului, care a organizat întreaga mișcare sindicală engleză.

Pe măsură ce anii treceau, aceste organizații ale lucrătorilor au prins viață și în Statele Unite ale Americii și în Germania. Modelul a fost cel englez, iar muncitorimea începea să simtă că reprezintă principalul pilon al societății. Într-un fel se poate spune că acolo unde există sindicate există și democrație.

Sindicatele în România

În Dicționarul explicativ al limbii române sindicatul este definit ca o „organizație a salariaților dintr-o întreprindere, înființată conform legii, al cărei scop este apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor ei”.

Un sindicat puternic este unul care are mulți membri. Forța lui stă, de asemenea, în unitatea acestora, fiindcă este nevoie de o voce comuna care să le reprezinte drepturile și interesele în fața a patronatului. Un sindicat ia naștere după ce o instanță judecătorească îi verifică statutul și vede dacă a îndeplinit toate cerințele conform legii. Membrii plătesc o cotizație și au puterea de a decide prin vot cine se află la conducerea organizației. Tot în felul acesta este decis și planul de acțiune, precum și obiectivele sindicatului.

Constituirea, organizarea, funcţionarea, reorganizarea şi încetarea activităţii unei organizaţii sindicale se reglementează prin statutul adoptat de membrii săi, cu respectarea prevederilor legale. În absenţa unor prevederi statutare exprese cu privire la reorganizarea şi încetarea activităţii organizaţiei sindicale, se vor aplica dispoziţiile de drept comun privind încetarea persoanelor juridice, potrivit lege5.ro.

Prima asociație profesională organizată de la noi din țară a fost „Asociația lucrătorilor tipografi din București”, înființată în 1/13 octombrie 1858 sub numele de „Casa de prevedere și economii a lucrătorilor tipografi”. În 1871 și-a încetat activitatea, iar după numai un an a luat naștere Asociația Generală a tuturor lucrătorilor din România.

Iată câteva dintre principalele sindicate din România:

Foto: germaniamea.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot