Ce este prosciutto? Cum arată prosciutto?

19.01.2018
Ce este prosciutto? Cum arată prosciutto?

Ce este prosciutto? De ani buni, mâncarea italiană a pătruns încet și sigur și în viața românilor. Milioanele de români care au muncit pe șantierele sau în restaurantele italiene au adus „acasă” și rețete tradiționale din Peninsulă. Iar faimosul prosciutto este nelipsit de pe masa italienilor și, mai nou, a „românilor”.

Ce este prosciutto?

Prosciutto este cuvântul italienesc pentru „şuncă”. Acesta se trage din latinescul “perexsiccatus”, care a dat naştere în italiana modernă verbului “prosciugare”, adică “ a usca temeinic, cu grijă”. Numele complet vine de la procesul în sine: pro, care înseamnă „înainte”, și exsuctus, care înseamnă „extragere”.

Produs în zeci de varietăți regionale, jambonul uscat italian cel mai apreciat se găsește în zona de nord din apropierea orașului Parma. În Italia există mai multe tipuri de șuncă tradițională cum ar fi: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Prosciutto di Modena,
Prosciutto Toscano, Prosciutto Veneto Berico-Euganeo, etc.

Prosciutto este obținut din pulpă de porc (de obicei domestic, dar există și din porc mistreț) crudă și atunci poartă denumirea de prosciutto crudo sau gătită și atunci se numește prosciutto cotto.

„În prosciutto sunt doar trei ingrediente: carnea de porc, sarea de mare și vremea”, se laudă producătorii din Peninsula Italiană.

Prosciutto este delicios ca snack și aperitiv, dar este indicat ca feliile să fie tăiate extrem de subțiri pentru a putea fi savurat. Totodată, acesta poate fi folosit ca topping pentru pizza. În Italia, peninsularii consumă, printre altele, și „prosciutto crudo con melone”, adică „prosciutto cu pepene galben”.

Jamon este sinonim cu prosciutto

Prosciutto crudo, cunoscut în Spania sub denumirea de Jamon, se evidenţiază bine gustul alături de vin alb sau măsline.

În anul 1967, prosciutto a fost interzis în Statele Unite ale Americii după focarele de gripă porcină africană raportate în Italia. Abia după 20 de ani, USDA a aprobat importul celebrei delicatese italiene.

Prosciutto

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs, anomalia naturii: Dacă oamenii ar avea aceeași proporție mamă-copil, o femeie ar naște un bebeluș de mărimea unei alune
Puiul de urs este o anomalie a naturii: se naște mai mic decât o chiflă. Discrepanța de mărime dintre mamă și pui este uimitoare. O ursoaică matură poate cântări 200-300 de kilograme, dar... citește tot
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Curiozități despre perioada sărbătorilor la români. De ce călăresc copiii porcul?
Cine nu a văzut măcar o dată un copil călărind porcul abia tăiat în gospodărie? Conform unei tradiții întâlnită des în satele românești, copiii se pozează călare pe porc, ca să fie... citește tot
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro. Artistul: „Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”
În luna mai 2021, casa de licitații Art-Rite din Milano a găzduit unul dintre cele mai bizare și controversate evenimente din istoria artei moderne. Artistul italian Salvatore Garau, în vârstă... citește tot