Ce este Poiana Stânii Regale și unde este situată?

23.04.2020
Ce este Poiana Stânii Regale și unde este situată?

Poiana Stânii Regale din Sinaia este o adevarată oaza de liniste, situată la baza versantului Piatra Arsă, din Parcul Natural Bucegi, la o altitudine de 1270 metri.

Ce este Poiana Stânii Regale?

În vremea când pe plaiurile mioritice monarhia era la putere, Poiana Stânii Regale apartinea Domeniului Regal, prin care Casa Regală a României se autofinanta. Poate asa se explica frumusetea occidentala a zonei, cu o pajiște îmbietoare, cu arbori care înca ne oferă oxigenul indispensabil si care ofertă totodată o priveliste spectaculoasă spre platoul Bucegilor.

Poiana, destinața favorită a Regilor

Poiana era destinatia favorită a plimbarilor, pe jos sau călare, a membrilor Casei Regale, un loc retras de odihnă, liniste si meditatie, dar care funcționa si pentru protocol: distinsii invitați luau contact direct, în cadrul unor serbari campenesti romanesti, cu traditiile, obiceiurile, oamenii locului, dar si cu mâncărurile specifice zonei. Poiana Regală şi stâncile Franz Joseph au fost locurile preferate de Carol I şi Regina Maria.

În apropiere se afla Stâncile Franz Joseph,  situate lângă cabana Poiana Stânii, la 1300 de metri altitudine. Acestea au fost amenajate tot în timpul domniei familiei regale în România, cu trepte si cu balustrade, iar de pe terasa acestora se poate admira un segment intins din valea superioara a Prahovei. La stânci se poate ajunge din Poiana Stânii pe o poteca destul de îngustă.

În Poiana Stânii Regale se poate ajunge si din drumul spre Cota 1400, la câteva sute de metri înainte de a atinge cota, se urmeaza o cărare asemanatoare, tot spre dreapta, spre Schitul Sfânta Ana si, de aici, mai departe spre Poiana. Peisajul este de-a dreptul spectaculos și merită fiecare metru parcurs.

Cum arată Poiana Stânii Regale, văzută din dronă?

Foto: montaniarzi.ro

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot