Ce este pașaportul biometric?

16.06.2023
Ce este pașaportul biometric?

Pașaportul este actul oficial cu ajutorul căruia cetățenii pot călători în străinătate. Fiind cetățeni ai Uniunii Europene, românii pot călători în Uniunea Europeană prezentând la vamă doar buletinul. În orice călătorie în afara spațiului Uniunii este nevoie de a avea un pașaport valid. În prezent, oamenii pot opta pentru un pașaport clasic și unul biometric. Ce este pașaportul biometric și cu ce diferă față de cel clasic?

Ce este pașaportul biometric?

pașaportul

Pașaportul este un act oficial care este eliberat de către autoritățile române pentru a servi cetățenilor în călătorii. De-a lungul timpului, puterea pașaportului român a crescut, fiind unul dintre cele mai importante documente din lume.

În funcție de dorința și funcția cetățeanului există mai multe tipuri de astfel de documente:

Acesta conține mai multe informații, printre care:

Înainte de intrarea României în comunitatea europeană, pașapoartele erau simple, fără date electronice. Astfel că, înainte de anul 2007, o simplă poză lipită pe pașaport era suficientă. Odată cu aderarea în UE, pașaportul stochează electronic datele persoanei în cauză.

Concret, în momentul în care se face pașaportul, se iau cel puțin un set de amprente și se realizează o fotografie, ulterior stocate într-o bază de date. Dacă din diverse motive cetățeanul nu dorește să aibă pașaport biometric, are la dispoziție posibilitatea de a alege unul simplu temporar, cu o valabilitate de doar 12 luni.

Pentru a intra în posesia acestui document, este nevoie de mai multe acte:

Care este diferența între unul clasic și unul biometric?

Cei care vor să călătorească în afara spațiului UE pot să aleagă între pașaportul clasic și cel biometric. Cum am spus mai sus, cei care din diverse motive nu vor unul biometric, pot recurge la unul simplu, dar care are valabilitate de doar 12 luni.

Cea mai mare diferență dintre cele două documente este faptul că cel biometric nu trebuie să fie verificat de agentul de frontieră. În aeroport există o zonă dedicată pașapoartelor biometrice, dar și pentru cele clasice. A doua diferență majoră este faptul că cel biometric are o valabilitate de 10 ani, pe când cel simplu de doar 12 luni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot