Ce este pașaportul biometric?

16.06.2023
Ce este pașaportul biometric?

Pașaportul este actul oficial cu ajutorul căruia cetățenii pot călători în străinătate. Fiind cetățeni ai Uniunii Europene, românii pot călători în Uniunea Europeană prezentând la vamă doar buletinul. În orice călătorie în afara spațiului Uniunii este nevoie de a avea un pașaport valid. În prezent, oamenii pot opta pentru un pașaport clasic și unul biometric. Ce este pașaportul biometric și cu ce diferă față de cel clasic?

Ce este pașaportul biometric?

pașaportul

Pașaportul este un act oficial care este eliberat de către autoritățile române pentru a servi cetățenilor în călătorii. De-a lungul timpului, puterea pașaportului român a crescut, fiind unul dintre cele mai importante documente din lume.

În funcție de dorința și funcția cetățeanului există mai multe tipuri de astfel de documente:

Acesta conține mai multe informații, printre care:

Înainte de intrarea României în comunitatea europeană, pașapoartele erau simple, fără date electronice. Astfel că, înainte de anul 2007, o simplă poză lipită pe pașaport era suficientă. Odată cu aderarea în UE, pașaportul stochează electronic datele persoanei în cauză.

Concret, în momentul în care se face pașaportul, se iau cel puțin un set de amprente și se realizează o fotografie, ulterior stocate într-o bază de date. Dacă din diverse motive cetățeanul nu dorește să aibă pașaport biometric, are la dispoziție posibilitatea de a alege unul simplu temporar, cu o valabilitate de doar 12 luni.

Pentru a intra în posesia acestui document, este nevoie de mai multe acte:

Care este diferența între unul clasic și unul biometric?

Cei care vor să călătorească în afara spațiului UE pot să aleagă între pașaportul clasic și cel biometric. Cum am spus mai sus, cei care din diverse motive nu vor unul biometric, pot recurge la unul simplu, dar care are valabilitate de doar 12 luni.

Cea mai mare diferență dintre cele două documente este faptul că cel biometric nu trebuie să fie verificat de agentul de frontieră. În aeroport există o zonă dedicată pașapoartelor biometrice, dar și pentru cele clasice. A doua diferență majoră este faptul că cel biometric are o valabilitate de 10 ani, pe când cel simplu de doar 12 luni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot