Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport?

18.11.2022
Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport?

Cetățenii români care vor să călătorească în afara spațiului Uniunii Europene trebuie să aibă pașaport. Acest act de identitate permite oamenilor să călătorească oriunde în lume, fără să aibă probleme cu legea. Pentru eliberarea unui pașaport trebuie însă îndeplinite anumite condiții.

Ce acte trebuie să ai pentru a obține un pașaport?

Orice persoană de pe teritoriul României poate să ceară eliberarea unui pașaport pentru a putea călători în străinătate. Trebuie precizat că cererea pentru obținerea pașaportului trebuie însoțită de mai multe acte. Aceste documente diferă dacă persoana în cauză este adultă sau minoră.

Iată ce documente trebuie să prezinte o persoană majoră atunci când vrea să obțină un pașaport simplu electronic, potrivit mai.gov.ro: dacă există, pașaportul anterior; cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original; documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

Toți cetățenii români adulți pot să obțină un pașaport simplu electronic dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 248/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Cei care au suspendat dreptul de a călători în străinătate nu pot obține acest document până nu își ispășesc pedeapsa.

Trebuie precizat că cetățenii români pot opta pentru două tipuri de pașapoarte: cel simplu electronic și cel temporar. Pașaportul simplu electronic este eliberat de obicei, după depunerea tuturor actelor, în maxim 5 zile lucrătoare și costă 258 de lei. Pașaportul temporar se eliberează în aproximativ două săptămâni, dacă nu sunt depuse acte care se ateste urgența, și costă 96 lei.

Conform legilor în vigoare, iată ce documente sunt necesare pentru obținerea pașaportului unui minor sub vârsta de 14 ani:

În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

Conform legilor în vigoare, iată ce documente sunt necesare pentru obținerea pașaportului unui minor cu vârsta peste 14 ani:

În situaţia în care cererea este formulată cu acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic dat de un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

Trebuie specificat că prezența minorului este obligatorie la depunerea actelor la ghișeu.

Foto: mai.gov.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot