Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport?

18.11.2022
Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport?

Cetățenii români care vor să călătorească în afara spațiului Uniunii Europene trebuie să aibă pașaport. Acest act de identitate permite oamenilor să călătorească oriunde în lume, fără să aibă probleme cu legea. Pentru eliberarea unui pașaport trebuie însă îndeplinite anumite condiții.

Ce acte trebuie să ai pentru a obține un pașaport?

Orice persoană de pe teritoriul României poate să ceară eliberarea unui pașaport pentru a putea călători în străinătate. Trebuie precizat că cererea pentru obținerea pașaportului trebuie însoțită de mai multe acte. Aceste documente diferă dacă persoana în cauză este adultă sau minoră.

Iată ce documente trebuie să prezinte o persoană majoră atunci când vrea să obțină un pașaport simplu electronic, potrivit mai.gov.ro: dacă există, pașaportul anterior; cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original; documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

Toți cetățenii români adulți pot să obțină un pașaport simplu electronic dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 248/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Cei care au suspendat dreptul de a călători în străinătate nu pot obține acest document până nu își ispășesc pedeapsa.

Trebuie precizat că cetățenii români pot opta pentru două tipuri de pașapoarte: cel simplu electronic și cel temporar. Pașaportul simplu electronic este eliberat de obicei, după depunerea tuturor actelor, în maxim 5 zile lucrătoare și costă 258 de lei. Pașaportul temporar se eliberează în aproximativ două săptămâni, dacă nu sunt depuse acte care se ateste urgența, și costă 96 lei.

Conform legilor în vigoare, iată ce documente sunt necesare pentru obținerea pașaportului unui minor sub vârsta de 14 ani:

În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

Conform legilor în vigoare, iată ce documente sunt necesare pentru obținerea pașaportului unui minor cu vârsta peste 14 ani:

În situaţia în care cererea este formulată cu acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic dat de un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

Trebuie specificat că prezența minorului este obligatorie la depunerea actelor la ghișeu.

Foto: mai.gov.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot