Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport?

18.11.2022
Ce documente sunt necesare pentru obținerea unui pașaport?

Cetățenii români care vor să călătorească în afara spațiului Uniunii Europene trebuie să aibă pașaport. Acest act de identitate permite oamenilor să călătorească oriunde în lume, fără să aibă probleme cu legea. Pentru eliberarea unui pașaport trebuie însă îndeplinite anumite condiții.

Ce acte trebuie să ai pentru a obține un pașaport?

Orice persoană de pe teritoriul României poate să ceară eliberarea unui pașaport pentru a putea călători în străinătate. Trebuie precizat că cererea pentru obținerea pașaportului trebuie însoțită de mai multe acte. Aceste documente diferă dacă persoana în cauză este adultă sau minoră.

Iată ce documente trebuie să prezinte o persoană majoră atunci când vrea să obțină un pașaport simplu electronic, potrivit mai.gov.ro: dacă există, pașaportul anterior; cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original; documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

Toți cetățenii români adulți pot să obțină un pașaport simplu electronic dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 248/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Cei care au suspendat dreptul de a călători în străinătate nu pot obține acest document până nu își ispășesc pedeapsa.

Trebuie precizat că cetățenii români pot opta pentru două tipuri de pașapoarte: cel simplu electronic și cel temporar. Pașaportul simplu electronic este eliberat de obicei, după depunerea tuturor actelor, în maxim 5 zile lucrătoare și costă 258 de lei. Pașaportul temporar se eliberează în aproximativ două săptămâni, dacă nu sunt depuse acte care se ateste urgența, și costă 96 lei.

Conform legilor în vigoare, iată ce documente sunt necesare pentru obținerea pașaportului unui minor sub vârsta de 14 ani:

În situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte/reprezentant legal/persoana împuternicită, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

Conform legilor în vigoare, iată ce documente sunt necesare pentru obținerea pașaportului unui minor cu vârsta peste 14 ani:

În situaţia în care cererea este formulată cu acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic dat de un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, aceasta trebuie însoţită, după caz, şi de:

Trebuie specificat că prezența minorului este obligatorie la depunerea actelor la ghișeu.

Foto: mai.gov.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot