Ce este un pașaport diplomatic?

09.08.2022
Ce este un pașaport diplomatic?

Pașaportul reprezintă actul cu ajutorul căruia oamenii pot călătoriidintr-o țară în alta. Cetățenii din cadrul Uniunii Europene pot merge dintr-un stat în altul doar cu cartea de identitate, însă în afara acestei regiuni vor avea nevoie de pașaport. Cu ajutorul acestui document o persoană este identificată și se știe exact țara de proveniență.

Între statele lumii există diferite relații politice și diplomatice, drept pentru care călătoriile cetățenilor se pot efectua fie cu viză, fie cu permis de intrare în noul teritoriu. Totul ține de puterea pașaportului. Trebuie precizat că există și un pașaport diplomatic, care este deținut doar de anumite persoane din cadrul unui stat și vine la pachet cu anumite beneficii.

Cine deține un pașaport diplomatic?

Pașaportul diplomatic este un document de călătorie care se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcția Generală Afaceri Consulare, la solicitarea instituțiilor sau autorităților publice interesate ori, după caz, a organismelor interesate, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege, potrivit avocatura.com.

Cu alte cuvinte, pașaportul diplomatic este emis doar persoanelor din cadrul statului care călătoresc în străinătate pentru a reprezenta interesele țării. În România, legea prevede ca următoarele persoane să beneficieze de acest document de călătorie:

Pașaportul diplomatic este eliberat la începerea mandatului și încetează de drept odată cu eliberarea din funcție, cu unele excepții, cum ar fi șeful statului care deține acest document pe toată durata vieții.

Deținătorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți adesea de viză, atunci când vor să călătorească într-o altă țară. Totodată, aceștia scapă și de alte procese birocratice în călătoriile întreprinse de ei.

Când a apărut pentru prima dată pașaportul?

Regele Henry V al Marii Britanii a propus pentru prima dată, în anul 1414, un concept de pașaport, recunoscut în lumea întreagă, care să ajute la identificarea cetățenilor străini de pe teritoriul unui stat. Pașaportul modern a început să fie utilizat obligatoriu, începând cu Primul Război Mondial (1914-1918), când era nevoie de un control al migrației.

Foto: b1tv.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot