Ce este un pașaport diplomatic?

09.08.2022
Ce este un pașaport diplomatic?

Pașaportul reprezintă actul cu ajutorul căruia oamenii pot călătoriidintr-o țară în alta. Cetățenii din cadrul Uniunii Europene pot merge dintr-un stat în altul doar cu cartea de identitate, însă în afara acestei regiuni vor avea nevoie de pașaport. Cu ajutorul acestui document o persoană este identificată și se știe exact țara de proveniență.

Între statele lumii există diferite relații politice și diplomatice, drept pentru care călătoriile cetățenilor se pot efectua fie cu viză, fie cu permis de intrare în noul teritoriu. Totul ține de puterea pașaportului. Trebuie precizat că există și un pașaport diplomatic, care este deținut doar de anumite persoane din cadrul unui stat și vine la pachet cu anumite beneficii.

Cine deține un pașaport diplomatic?

Pașaportul diplomatic este un document de călătorie care se eliberează de Ministerul Afacerilor Externe, prin Direcția Generală Afaceri Consulare, la solicitarea instituțiilor sau autorităților publice interesate ori, după caz, a organismelor interesate, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege, potrivit avocatura.com.

Cu alte cuvinte, pașaportul diplomatic este emis doar persoanelor din cadrul statului care călătoresc în străinătate pentru a reprezenta interesele țării. În România, legea prevede ca următoarele persoane să beneficieze de acest document de călătorie:

Pașaportul diplomatic este eliberat la începerea mandatului și încetează de drept odată cu eliberarea din funcție, cu unele excepții, cum ar fi șeful statului care deține acest document pe toată durata vieții.

Deținătorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți adesea de viză, atunci când vor să călătorească într-o altă țară. Totodată, aceștia scapă și de alte procese birocratice în călătoriile întreprinse de ei.

Când a apărut pentru prima dată pașaportul?

Regele Henry V al Marii Britanii a propus pentru prima dată, în anul 1414, un concept de pașaport, recunoscut în lumea întreagă, care să ajute la identificarea cetățenilor străini de pe teritoriul unui stat. Pașaportul modern a început să fie utilizat obligatoriu, începând cu Primul Război Mondial (1914-1918), când era nevoie de un control al migrației.

Foto: b1tv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot