Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?

08.09.2022
Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?

Oțetul balsamic a pătruns de câțiva ani și pe piața din România și este la mare căutare. Acesta este un oțet închis la culoare, concentrat și intens aromat. Acesta este originar din Italia și se produce integral sau parțial din must de struguri. Cu alte cuvinte, el este realizat din sucul de la struguri, care au fost proaspăt zdrobiți, cu toate cojile, semințele și tulpinile.

Cum se obține oțetul balsamic?

La nivelul Uniunii Europene sunt recunoscute trei tipuri de oțet balsamic, toate fabricate în Italia. „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP” (Oțet balsamic tradițional de Modena), „Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP” (Oțet balsamic tradițional din Reggio Emilia) și „Aceto Balsamico di Modena IGP” (Otet Balsamic de Modena), potrivit Wikipedia.org.

Primele două oțeturi balsamice, cele tradiționale, sunt făcute în același mod din must de struguri redus și lăsat la învechit timp de câțiva ani în butoaie de lemn. Oțetul balsamic de Modena, mai puțin costisitor, este făcut din must de struguri amestecat cu oțet de vin.

Așadar, pe piață există două tipuri de oțet balsamic: tradițional și comercial modern. Cel tradițional se obține după ce stă la învechit între 12 și 25 de ani și este destul de scump. Acesta se produce în loturi mici și se vinde în magazine specializate. Produsul are un gust dulceag, este dens precum un sirop și are o culoare închisă. De cealaltă parte, oțetul comercial modern este realizat din amestec de must de struguri cu oțet de vin, pentru a grăbi procesul de acidificare. Acesta este ținut în butoaie între două luni și trei ani.

Ce beneficii are oțetul balsamic?

Oțetul balsamic poate fi folosit la diferite preparate culinare pentru a da un plus de savoare. Acest ingredient merge de minune la salate, dar și pentru asezonarea cărnii sau a peștelui. Potrivit sodelicious.ro, oțetul balsamic are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman, precum: supliment antioxidant, calmant pentru tuse, bactericid și antiviral. Totodată, consumul acestui ingredient ajută la scăderea insulinei din corp, îmbunătățește digestia și previne inflamarea articulațiilor și osteoporoza.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Expresia folosită des despre un produs: „e așa prost încât e făcut pe vapor”. Chiar se fac produse pe vapor?
Expresia folosită des despre un produs: „e așa prost încât e făcut pe vapor”. Chiar se fac produse pe vapor?
Expresia „e făcut pe vapor” este des folosită în vorbirea cotidiană pentru a descrie un obiect sau un produs de proastă calitate. Termenul sugerează o grabă, o execuție neglijentă și un... citește tot
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile și mâncăm pâine cu pâinică
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile și mâncăm pâine ...
De câteva luni, de la apariția lui Călin Georgescu în viețile noastre, se tot vorbește despre produsele și firmele 100% românești. Georgescu a îndemnat la boicot în supermarketuri... citește tot
De ce sunt cutremure în Santorini? Ipoteza care „zguduie” lumea savanților
De ce sunt cutremure în Santorini? Ipoteza care „zguduie” lumea savanților
În ultimele luni, zona Santorini a fost zguduită de peste 8.900 de cutremure. Seismele continue i-au făcut pe mulți locuitori din Santorini să părăsească insula. Cei care s-au mutat la Atena,... citește tot