Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?

08.09.2022
Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?

Oțetul balsamic a pătruns de câțiva ani și pe piața din România și este la mare căutare. Acesta este un oțet închis la culoare, concentrat și intens aromat. Acesta este originar din Italia și se produce integral sau parțial din must de struguri. Cu alte cuvinte, el este realizat din sucul de la struguri, care au fost proaspăt zdrobiți, cu toate cojile, semințele și tulpinile.

Cum se obține oțetul balsamic?

La nivelul Uniunii Europene sunt recunoscute trei tipuri de oțet balsamic, toate fabricate în Italia. „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP” (Oțet balsamic tradițional de Modena), „Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP” (Oțet balsamic tradițional din Reggio Emilia) și „Aceto Balsamico di Modena IGP” (Otet Balsamic de Modena), potrivit Wikipedia.org.

Primele două oțeturi balsamice, cele tradiționale, sunt făcute în același mod din must de struguri redus și lăsat la învechit timp de câțiva ani în butoaie de lemn. Oțetul balsamic de Modena, mai puțin costisitor, este făcut din must de struguri amestecat cu oțet de vin.

Așadar, pe piață există două tipuri de oțet balsamic: tradițional și comercial modern. Cel tradițional se obține după ce stă la învechit între 12 și 25 de ani și este destul de scump. Acesta se produce în loturi mici și se vinde în magazine specializate. Produsul are un gust dulceag, este dens precum un sirop și are o culoare închisă. De cealaltă parte, oțetul comercial modern este realizat din amestec de must de struguri cu oțet de vin, pentru a grăbi procesul de acidificare. Acesta este ținut în butoaie între două luni și trei ani.

Ce beneficii are oțetul balsamic?

Oțetul balsamic poate fi folosit la diferite preparate culinare pentru a da un plus de savoare. Acest ingredient merge de minune la salate, dar și pentru asezonarea cărnii sau a peștelui. Potrivit sodelicious.ro, oțetul balsamic are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman, precum: supliment antioxidant, calmant pentru tuse, bactericid și antiviral. Totodată, consumul acestui ingredient ajută la scăderea insulinei din corp, îmbunătățește digestia și previne inflamarea articulațiilor și osteoporoza.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Hilar! Cum a murit Albert Camus într-un accident rutier cu biletul de tren nefolosit în buzunar?
Hilar! Cum a murit Albert Camus într-un accident rutier cu biletul de tren nefolosit în buzunar?
A scris că viața nu are sens — apoi a câștigat Premiul Nobel și a murit trei ani mai târziu, cu un bilet de tren nefolosit în buzunar. Pe 4 ianuarie 1960, scriitorul Albert Camus se afla în... citește tot
Platforma care Transformă Experiența Jucătorilor Români în Mediul Online
Platforma care Transformă Experiența Jucătorilor Români în Mediul Online
Industria jocurilor de noroc online din România a explodat în ultimii ani, iar odată cu ea a apărut și o nevoie stringentă: aceea de a avea resurse credibile care să ghideze jucătorii prin... citește tot
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Când Regina Elisabeta a II‑a îşi lasă coroana acasă şi păşeşte printre paji­ştile din Balmoral Estate, nimeni nu se aşteaptă la o farsă regală. Totuşi, exact aşa s-a întâmplat... citește tot