Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?

08.09.2022
Ce este oțetul balsamic? Din ce se face oțetul balsamic?

Oțetul balsamic a pătruns de câțiva ani și pe piața din România și este la mare căutare. Acesta este un oțet închis la culoare, concentrat și intens aromat. Acesta este originar din Italia și se produce integral sau parțial din must de struguri. Cu alte cuvinte, el este realizat din sucul de la struguri, care au fost proaspăt zdrobiți, cu toate cojile, semințele și tulpinile.

Cum se obține oțetul balsamic?

La nivelul Uniunii Europene sunt recunoscute trei tipuri de oțet balsamic, toate fabricate în Italia. „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP” (Oțet balsamic tradițional de Modena), „Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP” (Oțet balsamic tradițional din Reggio Emilia) și „Aceto Balsamico di Modena IGP” (Otet Balsamic de Modena), potrivit Wikipedia.org.

Primele două oțeturi balsamice, cele tradiționale, sunt făcute în același mod din must de struguri redus și lăsat la învechit timp de câțiva ani în butoaie de lemn. Oțetul balsamic de Modena, mai puțin costisitor, este făcut din must de struguri amestecat cu oțet de vin.

Așadar, pe piață există două tipuri de oțet balsamic: tradițional și comercial modern. Cel tradițional se obține după ce stă la învechit între 12 și 25 de ani și este destul de scump. Acesta se produce în loturi mici și se vinde în magazine specializate. Produsul are un gust dulceag, este dens precum un sirop și are o culoare închisă. De cealaltă parte, oțetul comercial modern este realizat din amestec de must de struguri cu oțet de vin, pentru a grăbi procesul de acidificare. Acesta este ținut în butoaie între două luni și trei ani.

Ce beneficii are oțetul balsamic?

Oțetul balsamic poate fi folosit la diferite preparate culinare pentru a da un plus de savoare. Acest ingredient merge de minune la salate, dar și pentru asezonarea cărnii sau a peștelui. Potrivit sodelicious.ro, oțetul balsamic are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman, precum: supliment antioxidant, calmant pentru tuse, bactericid și antiviral. Totodată, consumul acestui ingredient ajută la scăderea insulinei din corp, îmbunătățește digestia și previne inflamarea articulațiilor și osteoporoza.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rușii susțin că Rusia nu a fost niciodată ocupată. Greșit! Cine a stăpânit-o mai bine de două secole?
Rușii susțin că Rusia nu a fost niciodată ocupată. Greșit! Cine a stăpânit-o mai bine de două secole?
De ani buni Vladimir Putin se laudă cu faptul că Rusia nu a fost niciodată învinsă. E drept că Napoleon Bonaparte și Adolf Hitler au dat greș când au ajuns în estul Europei, dar a existat... citește tot
Teoria timpului circular: timpul se repetă? Ce spun fizicienii?
Teoria timpului circular: timpul se repetă? Ce spun fizicienii?
Timpul – acel fir invizibil care pare să curgă neîntrerupt din trecut spre viitor. Dar dacă totul s-ar repeta? Dacă timpul nu este liniar, ci circular, iar ceea ce trăim acum s-a mai... citește tot
Recorduri Guinness incredibile dar 100% reale
Recorduri Guinness incredibile dar 100% reale
Cartea Recordurilor Guinness este plină de performanțe neobișnuite, bizarerii fascinante și oameni care au dus limitele la extrem. Unele recorduri sunt sportive, altele pur și simplu ciudate,... citește tot