Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?

26.03.2024
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?

O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai simplu, statele transcontinentale sunt statele ale căror teritorii se desfășoară pe două sau mai multe continente. Care sunt acestea?

De câte tipuri sunt țările transcontinentale?

Statele transcontinentale se împarte în două mari categorii: state transcontinentale contigue și necontigue. Țările contigue sunt cele care au o bucată de teritoriu continuă sau imediat adiacentă, care se întinde pe o graniță continentală. Există doar patru astfel de cazuri în lume: Egipt, Kazahstan, Rusia și Turcia.

Țările transcontinentale necontigue sunt cele care conțin o porțiune a teritoriului lor pe un continent și o porțiune a teritoriului lor pe un alt continent, având în același timp aceste două porțiuni separate de o porțiune suficient de mare de pământ sau de apă pentru a nu fi considerate adiacente. Simplu, nu-i așa?

Ce state transcontinentale sunt pe Terra?

Pe Terra există o mulțime de state transcontinentale. Cele mai apropiate state transcontinentale de România sunt Turcia, Rusia, Kazahstan, Azerbaijan și Georgia. Acestea fie sunt state aflate la limita dintre Europa și Asia, fixată în mod convențional de-a lungul munților Ural, fluviului Ural, Marea Caspică, munții Caucazul Mare, Marea Neagră, str. Bosfor, Marea Marmara și str. Dardanele.

Există și alte state transcontinentale astfel: Armenia, Franța, Chile, Venezuela, Islanda, Spania, Țările de Jos, Brunei, Regatul Unit al Marii Britanii, Egipt, Indonezia, Cipru, Statele Unite, Panama, Danemarca și Portugalia. Așadar, în total, 21 de țări pe Terra sunt transcontinentale.

Țări transcontinentale

Țări europene, cu teritorii pe alte continente

Întinderea diferă de la un caz la altul. Spania are două exclave (Ceuta, Melilla) pe țărmul nordic al Marocului (în Africa), dar și i-le Canare, care de asemenea pot fi asociate geografic continentului african.

Țările de Jos, deși sunt poziționate în Europa, dețin Antilele Olandeze în America de Nord. Danemarca, aflată în nordul Europei deține Groenlanda care este poziționată în America de Nord.

Franța, pe lângă Guyana Franceză din America de Sud, mai deține numeroase alte teritorii de peste mări (în Oceania, Africa, America de Nord).

Deși este în Africa, o mică parte a teritoriului Egiptului este situată în interiorul granițelor Asiei. Faimoasa peninsulă Sinai se află la est de canalul Suez creat de om, care joacă rolul de barieră între aceste două continente.

Panama, un caz aparte

Panama este un caz special. Această mică țară latino-americană este cunoscută în întreaga lume pentru locația sa strategică. Canalul Panama trece prin teritoriul său și leagă Oceanul Pacific de Marea Caraibelor.

Aceasta este una dintre cele mai importante căi de apă din lume. Cu toate acestea, canalul separă America de Nord și America de Sud. Panama se află pe ambele părți ale canalului, adică pe ambele continente.

Având în vedere unele caracteristici geografice din Panama, este considerată o țară din America de Nord. Deși capitala Panama este într-adevăr situată pe continentul Americii de Sud, cea mai mare parte a teritoriului său se află în America de Nord.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot