Ce este mortadella? Cum arată mortadella, „parizerul italienilor”?

22.01.2024
Ce este mortadella? Cum arată mortadella, „parizerul italienilor”?

Ce este mortadella? De ani buni, mâncarea italiană, una dintre cele mai bune bucătării din lume, a pătruns și în viața românilor. Milioanele de români care au muncit pe șantierele sau în restaurantele italiene au adus „acasă” și rețete tradiționale din Peninsulă. Iar faimoasa mortadella a înlocuit claiscul parizer autohton.

Ce este mortadella?

Mortadella este un tip de cârnat parizer italian tradițional, cunoscut pentru textura sa fină și aromele distincte. Este preparată din carne de porc, grăsime de porc, măruntaie și diverse condimente, cum ar fi piperul negru și uneori coriandru. Această compoziție este măcinată fin și apoi amestecată pentru a obține o pastă omogenă. Mortadella este apoi împachetată în membrane naturale și se vinde fiartă sau afumată.

Mortadela conține bucățele mici de grăsime în interiorul cărnii, care conferă un gust și o textură caracteristică. De asemenea, poate conține bucăți de miez de nucă, fistic sau măsline, în funcție de rețeta specifică.

Mortadella este adesea consumată ca aperitiv sau în sandvișuri. Este un aliment popular în Italia și este cunoscută în întreaga lume sub diverse denumiri, în funcție de regiunea geografică. Cea mai bună mortadella se face în Bologna, fiind una dintre mândriile culinare ale regiunii Emilia Romagna.

De unde vine denumirea de mortadella?

Numele „mortadella” provine de la condimentul folosit inițial, fructele de mirt. Denumirea latină a mortadellei este myrtadella. În ziua de azi, în loc de fructe de mirt (arbust ornamental mediteraneean cu frunze alungite, persistente, cu flori mici, albe și parfumate), se folosește piper. Se crede că inventatorul mortadellei adevărate ar fi fost Cristoforo di Messisbugo, un administrator al Casei Este din Ferrara și un bucătar italian al Renașterii.

Cum se mănâncă mortadella?

Sandwich cu mortadella: Un mod comun de a mânca mortadella este într-un sandwich. Folosește pâine proaspătă sau o baghetă, adaugă felii subțiri de mortadella și poți adăuga și condimente sau legume proaspete pentru a îmbunătăți gustul.

Aperitiv cu mortadella: Felii subțiri de mortadella pot fi servite ca aperitiv, alături de brânzeturi, măsline, fructe proaspete sau uscate și alte garnituri. Aceasta poate fi o opțiune excelentă pentru aperitive la petreceri sau întâlniri sociale.

Salată cu mortadella: Mortadella poate fi adăugată la o salată pentru a aduce un plus de gust și textură. Taie-o în cuburi sau fasii și amestecă cu frunze de salată, roșii, castraveți și alte ingrediente preferate.

Mâncare caldă: Mortadella poate fi de asemenea adăugată la diverse preparate culinare. De exemplu, în bucătăria italiană, uneori este folosită în diverse tipuri de paste sau risotto pentru a adăuga gustul său specific.

Mortadella în antipasti: În bucătăria italiană, mortadella este adesea inclusă în antipasti, care sunt aperitive servite înaintea mesei principale. Aceasta poate fi prezentată alături de alte delicatese italiene, cum ar fi prosciutto, salame și brânzeturi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot