Care este diferența dintre piperul alb și piperul negru?

21.06.2022
Care este diferența dintre piperul alb și piperul negru?

În ciuda popularității sale, piperul negru este unul dintre cele mai interesante ingrediente de la raionul de condimente. Nu este chiar un piper și, înainte de a fi prelucrat, nu este chiar negru.

Lucrurile devin și mai complexe atunci când este adăugat piperul alb în amestec. Deși cele două ingrediente arată diferit, au gusturi diferite și sunt folosite în scopuri diferite, ambele provin de la boabele aceleiași plante.

Potrivit The Pioneer Woman, piperul alb și piperul negru provin din Piper nigrum, o plantă originară din India. Pentru a face boabe de piper negru, fermierii recoltează boabele mici din plantă când sunt verzi și nu sunt suficient de coapte. Boabele sunt apoi fierte și uscate până când stratul exterior devine închis și micșorat.

Diferența dintre piper alb și piper negru

Boabele de piper alb sunt obținute din boabe complet coapte de la planta numită Piper nigrum. Acestea sunt înmuiate în apă și fermentate pentru a separa semințele interioare de coajă. Doar semințele sunt uscate pentru a face boabe de piper alb, iar acestea au un aspect mult mai deschis decât cele mai comune.

Aceste două metode de procesare extrag arome diferite din boabele de piper. Piperul negru este apreciat pentru aroma sa intensă și florală, în timp ce piperul alb are un gust mai fin și mai dulceag. Piperul negru este un ingredient standard în majoritatea bucătăriilor occidentale, în timp ce piperul alb este popular în multe bucătării asiatice, cum ar fi cea chinezească, vietnameză și thailandeză.

Atunci când piperul alb este folosit în rețetele europene, este de obicei pentru un efect estetic. Bucătarii francezi folosesc adesea piper alb în piureul de cartofi și în sosurile cremoase pentru a evita petele negre în mâncare.

Deși piperul alb și piperul negru sunt ingrediente diferite, puteți să le înlocuiți în majoritatea rețetelor. Nu același lucru se poate spune despre boabele de piper și ardeii iuți precum jalapeño și habanero.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot