Care este diferența dintre piperul alb și piperul negru?

21.06.2022
Care este diferența dintre piperul alb și piperul negru?

În ciuda popularității sale, piperul negru este unul dintre cele mai interesante ingrediente de la raionul de condimente. Nu este chiar un piper și, înainte de a fi prelucrat, nu este chiar negru.

Lucrurile devin și mai complexe atunci când este adăugat piperul alb în amestec. Deși cele două ingrediente arată diferit, au gusturi diferite și sunt folosite în scopuri diferite, ambele provin de la boabele aceleiași plante.

Potrivit The Pioneer Woman, piperul alb și piperul negru provin din Piper nigrum, o plantă originară din India. Pentru a face boabe de piper negru, fermierii recoltează boabele mici din plantă când sunt verzi și nu sunt suficient de coapte. Boabele sunt apoi fierte și uscate până când stratul exterior devine închis și micșorat.

Diferența dintre piper alb și piper negru

Boabele de piper alb sunt obținute din boabe complet coapte de la planta numită Piper nigrum. Acestea sunt înmuiate în apă și fermentate pentru a separa semințele interioare de coajă. Doar semințele sunt uscate pentru a face boabe de piper alb, iar acestea au un aspect mult mai deschis decât cele mai comune.

Aceste două metode de procesare extrag arome diferite din boabele de piper. Piperul negru este apreciat pentru aroma sa intensă și florală, în timp ce piperul alb are un gust mai fin și mai dulceag. Piperul negru este un ingredient standard în majoritatea bucătăriilor occidentale, în timp ce piperul alb este popular în multe bucătării asiatice, cum ar fi cea chinezească, vietnameză și thailandeză.

Atunci când piperul alb este folosit în rețetele europene, este de obicei pentru un efect estetic. Bucătarii francezi folosesc adesea piper alb în piureul de cartofi și în sosurile cremoase pentru a evita petele negre în mâncare.

Deși piperul alb și piperul negru sunt ingrediente diferite, puteți să le înlocuiți în majoritatea rețetelor. Nu același lucru se poate spune despre boabele de piper și ardeii iuți precum jalapeño și habanero.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro