Ce este mitul androginului? Ce înseamnă androgin?

04.03.2021
Ce este mitul androginului? Ce înseamnă androgin?

De-a lungul timpului, androginul a fost văzut în mai multe feluri, fie ca o zeitate, fie ca o ființă cu două laturi. Uneori termenul desemna armonia sufletului înaintea nașterii și organismul asexual după moartea fizică.

Cuvântul „androgin” provine din termenele grecești άνδρας (andras, adică bărbat) și γυνή (gyné, adică femeie) și se reprezintă un amestec de caracteristici feminine și masculine, adică un hermafrodit. Termenul a fost intens dezbătut, de-a lungul istoriei, găsindu-se cu preponderență în scrierile lu Platon, iar în literatura românească la Liviu Rebreanu.

Simbolul androginului

În istorie, simbolul androginului apare în diferite religii, inclusiv în creștinism. Încă din epoca de piatră, creatorul este văzut ca o ființă androgină.

Jakob Boehme a descris într-un mod unic, diferit de creștinismul clasic, Geneza în cartea sa, „Bărbat și femeie în Dumnezeu și în Creație”. Potrivit acestuia, Dumnezeu are două părți, una masculină – Dumnezeu Tatăl și una feminină – Dumnezeu Fiul. Astfel, Adam este compus din două flăcări divine: cea arzătoare, masculină (dreptatea neiertătoare a lui Dumnezeu Tatăl) și cea luminoasă, feminină (iertarea adusă de Dumnezeu Fiul).  Trebuie să recunoaștem că este o idee complet nouă, în ceea ce îl privește pe Dumnezeu.

Mitul androginului

Platon a fost cel care a utilizat și analizat intens termenul în lucrarea „Banchetul”. Potrivit legendei, la început pe pământ existau ființe androgine. Acestea arătau ca doi oameni lipiți spate în spate: două femei, doi bărbați sau un bărbat și o femeie. Androginii aveau o putere foarte mare, putând face orice.

Zeii se tem de forța lor și decid să îi separe, însă pământul devine o zonă letargică, iar tot mai mulți dintre ei mor de tristețe și dor. Deoarece rămâneau fără supuși, Zeii caută o modalitate de a le da noilor oameni un motiv pentru a trăi. Drept urmare este creat Eros, pentru a semăna iubire. După ce androginii au fost separați, oamenii își petreceau viața căutându-și jumătatea. Cei norocoși care se găseau se contopeau formând ființa de odinioară.

Această idee a fost preluată și de Liviu Rebreanu, în romanul „Adam și Eva„, autorul concentrându-se pe ipoteza sufletelor pereche. Scriitorul consideră că o viață adevărată conține șapte vieți omenești în care sufletele se caută neîncetat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot