Ce este metoda Maradona?

15.12.2022
Ce este metoda Maradona?

Numele lui Diego Maradona este cunoscut pe întreaga lume. În România, acesta are o dublă însemnătate. Prima este cea a celebrului fotbalist… iar a doua este o metodă de a păcăli oamenii. An de an, foarte multe persoane cad victime rău făcătorilor. Cum încearcă hoții să fure banii prin „metoda Maradona”?

Ce este „metoda Maradona”?

Maradona

Celebrul nume i-a fost atribuit unei metode de înșelăciune folosită de escrocii din România de decenii întregi. În primii ani de după Revoluție, schema era folosită la casele de schimb valutar, iar cu timpul a devenit populară și în supermarketuri sau restaurante.

Angajații caselor de schimb valutar înmânau banii clienților, iar printr-o mișcare a degetelor, o anumită sumă de bani era scoasă din teanc fără a sesiza. Astfel, păcălitul era nevoit să dea alți bani pentru a mulțumi clientul.

O poveste relativ recentă a pus pe jar Poliția Capitalei. Patru persoane au pretins că fac parte din brigada de poliție și au înșelat mai mulți turiști străini în Centrul Vechi. Se foloseau de „metoda Maradona” pentru a verifica dacă dețin bancnote false sau droguri.

Nu se știe exact modul în care a preluat celebrul nume, dar mai multe speculații fac trimitere la Mâna lui Dumnezeu. Metoda prin care Maradona a câștigat cu mâna un meci în timpul Campionatului Mondial din 1986.

Cum se pot feri oamenii de această înșelăciune?

De cele mai multe ori, cei care recurg la „metoda Maradona” au în atenție turiștii străini, care nu cunosc legile din România. Turiștii sunt nevoiți să se conformeze tuturor situațiilor neprevăzute.

Polițiștii spun că niciun organ oficial nu va percheziționa oamenii fără a fi duși la secție sau fără să arate o legitimație de muncă. Cele mai multe companii în care această metodă ar putea fi folosită s-au dotat cu camere de supraveghere. Orice încercare de înșelăciune poate fi contestată cu dovezi, astfel hoții ar fi intimidați.

Foto: Monitorulcj.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot