Ce este metoda Maradona?

15.12.2022
Ce este metoda Maradona?

Numele lui Diego Maradona este cunoscut pe întreaga lume. În România, acesta are o dublă însemnătate. Prima este cea a celebrului fotbalist… iar a doua este o metodă de a păcăli oamenii. An de an, foarte multe persoane cad victime rău făcătorilor. Cum încearcă hoții să fure banii prin „metoda Maradona”?

Ce este „metoda Maradona”?

Maradona

Celebrul nume i-a fost atribuit unei metode de înșelăciune folosită de escrocii din România de decenii întregi. În primii ani de după Revoluție, schema era folosită la casele de schimb valutar, iar cu timpul a devenit populară și în supermarketuri sau restaurante.

Angajații caselor de schimb valutar înmânau banii clienților, iar printr-o mișcare a degetelor, o anumită sumă de bani era scoasă din teanc fără a sesiza. Astfel, păcălitul era nevoit să dea alți bani pentru a mulțumi clientul.

O poveste relativ recentă a pus pe jar Poliția Capitalei. Patru persoane au pretins că fac parte din brigada de poliție și au înșelat mai mulți turiști străini în Centrul Vechi. Se foloseau de „metoda Maradona” pentru a verifica dacă dețin bancnote false sau droguri.

Nu se știe exact modul în care a preluat celebrul nume, dar mai multe speculații fac trimitere la Mâna lui Dumnezeu. Metoda prin care Maradona a câștigat cu mâna un meci în timpul Campionatului Mondial din 1986.

Cum se pot feri oamenii de această înșelăciune?

De cele mai multe ori, cei care recurg la „metoda Maradona” au în atenție turiștii străini, care nu cunosc legile din România. Turiștii sunt nevoiți să se conformeze tuturor situațiilor neprevăzute.

Polițiștii spun că niciun organ oficial nu va percheziționa oamenii fără a fi duși la secție sau fără să arate o legitimație de muncă. Cele mai multe companii în care această metodă ar putea fi folosită s-au dotat cu camere de supraveghere. Orice încercare de înșelăciune poate fi contestată cu dovezi, astfel hoții ar fi intimidați.

Foto: Monitorulcj.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot