Ce este metoda Maradona?

15.12.2022
Ce este metoda Maradona?

Numele lui Diego Maradona este cunoscut pe întreaga lume. În România, acesta are o dublă însemnătate. Prima este cea a celebrului fotbalist… iar a doua este o metodă de a păcăli oamenii. An de an, foarte multe persoane cad victime rău făcătorilor. Cum încearcă hoții să fure banii prin „metoda Maradona”?

Ce este „metoda Maradona”?

Maradona

Celebrul nume i-a fost atribuit unei metode de înșelăciune folosită de escrocii din România de decenii întregi. În primii ani de după Revoluție, schema era folosită la casele de schimb valutar, iar cu timpul a devenit populară și în supermarketuri sau restaurante.

Angajații caselor de schimb valutar înmânau banii clienților, iar printr-o mișcare a degetelor, o anumită sumă de bani era scoasă din teanc fără a sesiza. Astfel, păcălitul era nevoit să dea alți bani pentru a mulțumi clientul.

O poveste relativ recentă a pus pe jar Poliția Capitalei. Patru persoane au pretins că fac parte din brigada de poliție și au înșelat mai mulți turiști străini în Centrul Vechi. Se foloseau de „metoda Maradona” pentru a verifica dacă dețin bancnote false sau droguri.

Nu se știe exact modul în care a preluat celebrul nume, dar mai multe speculații fac trimitere la Mâna lui Dumnezeu. Metoda prin care Maradona a câștigat cu mâna un meci în timpul Campionatului Mondial din 1986.

Cum se pot feri oamenii de această înșelăciune?

De cele mai multe ori, cei care recurg la „metoda Maradona” au în atenție turiștii străini, care nu cunosc legile din România. Turiștii sunt nevoiți să se conformeze tuturor situațiilor neprevăzute.

Polițiștii spun că niciun organ oficial nu va percheziționa oamenii fără a fi duși la secție sau fără să arate o legitimație de muncă. Cele mai multe companii în care această metodă ar putea fi folosită s-au dotat cu camere de supraveghere. Orice încercare de înșelăciune poate fi contestată cu dovezi, astfel hoții ar fi intimidați.

Foto: Monitorulcj.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot