Ce este malaria? Cum se transmite malaria? Țările cu risc crescut de malarie

07.02.2024
Ce este malaria? Cum se transmite malaria? Țările cu risc crescut de malarie

În ultimele zile, doi români care au fost în vacanță în Zanzibar au murit fiind infestați cu malarie. Este vorba despre Camelia – Veronica Tișe (47 de ani), fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe și o femeie de 54 de ani, care călătorise și ea în Zanzibar. Totuși, ce este malaria și cum poate fi contractată această boală?

Ce este malaria?

Malaria este cea mai răspândită afecţiune în zonele tropicale şi cea mai frecventă boală de import în zonele nonendemice. Malaria este o boală cauzată de paraziții din genul Plasmodium, care sunt transmiși oamenilor prin înțepătura de țânțar Anopheles infectat. Există mai multe specii de Plasmodium care pot provoca malaria, iar printre cele mai periculoase se numără Plasmodium falciparum. Transmiterea malariei are loc atunci când o femelă de țânțar Anopheles, care este infectată cu paraziți de la o persoană bolnavă de malaria, înțeapă o altă persoană sănătoasă și transmite paraziții în sângele acesteia.

Țări cu risc de malarie

Malaria este prezentă în zonele tropicale și subtropicale, în special în Africa Subsahariană, Asia de Sud și America Latină. Țările cu riscul cel mai mare de transmitere a malariei includ Nigeria, Republica Democratică Congo, Uganda, Mozambic, India și unele părți ale Americii Latine.

În Nigeria, din 100 de oameni, 26 s-au îmbolnăvit la un moment dat de malarie. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în zonele rurale și mai ales în anotimpul ploios. Republica Democratică Congo este și ea printre cele mai afectate țări de malarie din lume, cu un număr semnificativ de cazuri, mai ales în regiunile estice și nordice. Aici, 12 din 100 de oameni au sau au avut malarie.

Cum se manifestă malaria?

În principal, malaria se manifesta prin febra aparuta la șapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni (mai rar mai tarziu) de la ultima posibila expunere. Medicii afirmă că orice episod de febră aparută la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie.

Mai mulți oameni mor de malarie decât de un anumit tip de cancer  (Bill Gates)

Formele mai severe de malarie determinate de Plasmodium falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale.

Cum ne putem proteja de malarie?

Înainte de a călători trebuie să vizitaţi cabinetul de vaccinare internaţională, unde veţi primi recomandări şi prescripţia tratamentului profilactic în funcţie de ţara unde veţi călători. Vizită la acest cabinet este bine să se facă cu cel puţin 3 săptămâni înainte de călătorie.

Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei şi se încheie la o săptămână după ce persoană s-a întors din zona endemică. Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotriva îmbolnăvirii întrucât în ultimii ani parazitul care produce malaria a dezvoltat rezistență la anumite medicamente, bioclinica.ro.

Foto: statista.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot