Ce este concediul suplimentar?

16.09.2022
Ce este concediul suplimentar?

Concediul de odihnă reprezintă perioada de timp așteptată de toți angajații țării. Cei mai mulți oameni aleg să plece în vacanță atunci când își iau concediu, în schimb alții își rezolvă anumite probleme pe care în mod normal nu ar putea să le soluționeze din cauza serviciului. Nu multă lume știe, însă că există și un concediu suplimentar care poate fi obținut în anumite condiții.

Cine beneficiază de concediul suplimentar?

Toți angajații din România au dreptul la un concediu de odihnă, potrivit legilor în vigoare, însă unii dintre ei pot beneficia și de un concediu suplimentar. Acesta este acordat în condiții speciale și doar anumitor categorii de angajați.

Salariații care lucrează în conditii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariați se stabilește prin contractul colectiv de muncă, se arată la articolul 147 din Codul Muncii, potrivit codulmuncii.ro.

Potrivit legislației muncii, concediul de odihnă normal este de minim 20 de zile anual. Legea însă este modificată mai mereu și astfel unele categorii sociale pot cere zile de concediu suplimentar pentru anumite evenimente, precum: o zi liberă pentru vaccinarea anti-COVID-19, o zi liberă pentru autorecenzare, o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, o zi liberă pentru donarea de sânge, 3 zile libere pentru fertilizarea „in vitro”, zile libere pentru evenimente familiare importante, precum nunta, botezul sau înmormântarea și zile libere pentru formarea profesională.

Trebuie precizat că zilele de odihnă suplimentare se cumulează cu concediul de odihnă normal. De exemplu, o categorie de angajați care beneficiază de concediul de odihnă suplimentar este cea a polițiștilor.

Potrivit articolului 13 din Hotărâre 1578/2002, în afara concediului de odihnă, poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – ori în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit legii, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 şi 14 zile calendaristice, se arată pe site-ul lege5.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot