Ce este concediul suplimentar?

16.09.2022
Ce este concediul suplimentar?

Concediul de odihnă reprezintă perioada de timp așteptată de toți angajații țării. Cei mai mulți oameni aleg să plece în vacanță atunci când își iau concediu, în schimb alții își rezolvă anumite probleme pe care în mod normal nu ar putea să le soluționeze din cauza serviciului. Nu multă lume știe, însă că există și un concediu suplimentar care poate fi obținut în anumite condiții.

Cine beneficiază de concediul suplimentar?

Toți angajații din România au dreptul la un concediu de odihnă, potrivit legilor în vigoare, însă unii dintre ei pot beneficia și de un concediu suplimentar. Acesta este acordat în condiții speciale și doar anumitor categorii de angajați.

Salariații care lucrează în conditii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariați se stabilește prin contractul colectiv de muncă, se arată la articolul 147 din Codul Muncii, potrivit codulmuncii.ro.

Potrivit legislației muncii, concediul de odihnă normal este de minim 20 de zile anual. Legea însă este modificată mai mereu și astfel unele categorii sociale pot cere zile de concediu suplimentar pentru anumite evenimente, precum: o zi liberă pentru vaccinarea anti-COVID-19, o zi liberă pentru autorecenzare, o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului, o zi liberă pentru donarea de sânge, 3 zile libere pentru fertilizarea „in vitro”, zile libere pentru evenimente familiare importante, precum nunta, botezul sau înmormântarea și zile libere pentru formarea profesională.

Trebuie precizat că zilele de odihnă suplimentare se cumulează cu concediul de odihnă normal. De exemplu, o categorie de angajați care beneficiază de concediul de odihnă suplimentar este cea a polițiștilor.

Potrivit articolului 13 din Hotărâre 1578/2002, în afara concediului de odihnă, poliţiştii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase – ori în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit legii, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între 3 şi 14 zile calendaristice, se arată pe site-ul lege5.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot