Ce este codul SWIFT sau codul BIC?

07.04.2023
Ce este codul SWIFT sau codul BIC?

Omenirea s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât se preconiza, astfel că multe lucruri pe care le vedeam prin filmele științifico-fantastice, în prezent, sunt reale. Bani numerar sunt pe cale de dispariție, iar schimburile comerciale și de servicii vor fi realizate utilizând tot mai mult un card bancar.

Ce este codul SWIFT?

Transferurile bancare au devenit o banalitate în ziua de astăzi. Cei mai mulți oameni aleg să plătească pentru produse sau servicii utilizând un card bancar, care este asociat unui cont. Trebuie precizat că fiecare cont bancar are mai multe sisteme de siguranță, astfel încât tranzacțiile să fie realizate fără erori și banii ajung acolo unde trebuie.

Codul SWIFT este una dintre aceste modalități de siguranță. Fără acest șir de caractere nu poate fi realizată nicio tranzacție internațională. Cu alte cuvinte, două instituții bancare pot comunica și face schimb de informații doar cu ajutorul acestui cod. SWIFT vine de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication și nu este altceva decât un cod format din 8 sau 11 caractere.

Așadar, codul SWIFT este unul standard, iar cu ajutorul lui se identifică identifică banca, ţara, locaţia şi sucursala dumneavoastră. Primele 4 caractere reprezintă numele băncii, urmat de codul internațional al țării și de codul localității. În cazul codurilor care au 11 caractere, ultimele trei cifre reprezintă o anumită sucursală a băncii.

De exemplu, în cazul acestui IBAN, RO62 BRDE 410S V085 2**4 4**0, codul SWIFT este BRDE 410S V085.

Ce este codul BIC?

BIC vine de la Bank Identifier Code, care înseamnă Cod de identificare bancară. Codul BIC este format din 8 sau 11 caractere și, așa cum probabil v-ați dat seama, este același lucru cu codul SWIFT. Practic, cele două coduri sunt sinonime, iar experții în sistemul bancar folosesc fie pe unul, fie pe celălalt în comunicarea cu clienții.

Ce date ai nevoie atunci când realizezi o tranzacție online?

Achiziția de produse sau servicii în mediul online poate fi una periculoasă, având în vedere că hackeri au dezvoltat foarte multe site-uri fantomă pentru a păcăli oamenii și a le fura banii de pe card. De aceea, este indicat să verificaţi autenticitatea site-ului cât mai amănunţit pentru a nu rămâne fără bani în cont. Există și cazuri în care un produs a fost plătit și acesta nu a fost livrat niciodată.

Drept urmare, instituțiile financiare au mai multe filtre atunci când vă decideți să plătiți online, astfel încât să fiți siguri că nu primiți țeapă când dați datele de card oficiale. În cele mai multe situații, când achiziționați produse sau servicii din mediul online aveți nevoie de următoarele date:

Trebuie precizat că indiferent că dumneavoastră achiziționați produse sau servicii online toate transferurile bancare au loc în trei momente ale zilei: la 10:30, 13:30 si 16:30.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot