Ce este codul SWIFT sau codul BIC?

07.04.2023
Ce este codul SWIFT sau codul BIC?

Omenirea s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât se preconiza, astfel că multe lucruri pe care le vedeam prin filmele științifico-fantastice, în prezent, sunt reale. Bani numerar sunt pe cale de dispariție, iar schimburile comerciale și de servicii vor fi realizate utilizând tot mai mult un card bancar.

Ce este codul SWIFT?

Transferurile bancare au devenit o banalitate în ziua de astăzi. Cei mai mulți oameni aleg să plătească pentru produse sau servicii utilizând un card bancar, care este asociat unui cont. Trebuie precizat că fiecare cont bancar are mai multe sisteme de siguranță, astfel încât tranzacțiile să fie realizate fără erori și banii ajung acolo unde trebuie.

Codul SWIFT este una dintre aceste modalități de siguranță. Fără acest șir de caractere nu poate fi realizată nicio tranzacție internațională. Cu alte cuvinte, două instituții bancare pot comunica și face schimb de informații doar cu ajutorul acestui cod. SWIFT vine de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication și nu este altceva decât un cod format din 8 sau 11 caractere.

Așadar, codul SWIFT este unul standard, iar cu ajutorul lui se identifică identifică banca, ţara, locaţia şi sucursala dumneavoastră. Primele 4 caractere reprezintă numele băncii, urmat de codul internațional al țării și de codul localității. În cazul codurilor care au 11 caractere, ultimele trei cifre reprezintă o anumită sucursală a băncii.

De exemplu, în cazul acestui IBAN, RO62 BRDE 410S V085 2**4 4**0, codul SWIFT este BRDE 410S V085.

Ce este codul BIC?

BIC vine de la Bank Identifier Code, care înseamnă Cod de identificare bancară. Codul BIC este format din 8 sau 11 caractere și, așa cum probabil v-ați dat seama, este același lucru cu codul SWIFT. Practic, cele două coduri sunt sinonime, iar experții în sistemul bancar folosesc fie pe unul, fie pe celălalt în comunicarea cu clienții.

Ce date ai nevoie atunci când realizezi o tranzacție online?

Achiziția de produse sau servicii în mediul online poate fi una periculoasă, având în vedere că hackeri au dezvoltat foarte multe site-uri fantomă pentru a păcăli oamenii și a le fura banii de pe card. De aceea, este indicat să verificaţi autenticitatea site-ului cât mai amănunţit pentru a nu rămâne fără bani în cont. Există și cazuri în care un produs a fost plătit și acesta nu a fost livrat niciodată.

Drept urmare, instituțiile financiare au mai multe filtre atunci când vă decideți să plătiți online, astfel încât să fiți siguri că nu primiți țeapă când dați datele de card oficiale. În cele mai multe situații, când achiziționați produse sau servicii din mediul online aveți nevoie de următoarele date:

Trebuie precizat că indiferent că dumneavoastră achiziționați produse sau servicii online toate transferurile bancare au loc în trei momente ale zilei: la 10:30, 13:30 si 16:30.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot