Ce este codul SWIFT sau codul BIC?

07.04.2023
Ce este codul SWIFT sau codul BIC?

Omenirea s-a schimbat mult în ultimii 30 de ani. Tehnologia s-a dezvoltat mult mai repede decât se preconiza, astfel că multe lucruri pe care le vedeam prin filmele științifico-fantastice, în prezent, sunt reale. Bani numerar sunt pe cale de dispariție, iar schimburile comerciale și de servicii vor fi realizate utilizând tot mai mult un card bancar.

Ce este codul SWIFT?

Transferurile bancare au devenit o banalitate în ziua de astăzi. Cei mai mulți oameni aleg să plătească pentru produse sau servicii utilizând un card bancar, care este asociat unui cont. Trebuie precizat că fiecare cont bancar are mai multe sisteme de siguranță, astfel încât tranzacțiile să fie realizate fără erori și banii ajung acolo unde trebuie.

Codul SWIFT este una dintre aceste modalități de siguranță. Fără acest șir de caractere nu poate fi realizată nicio tranzacție internațională. Cu alte cuvinte, două instituții bancare pot comunica și face schimb de informații doar cu ajutorul acestui cod. SWIFT vine de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication și nu este altceva decât un cod format din 8 sau 11 caractere.

Așadar, codul SWIFT este unul standard, iar cu ajutorul lui se identifică identifică banca, ţara, locaţia şi sucursala dumneavoastră. Primele 4 caractere reprezintă numele băncii, urmat de codul internațional al țării și de codul localității. În cazul codurilor care au 11 caractere, ultimele trei cifre reprezintă o anumită sucursală a băncii.

De exemplu, în cazul acestui IBAN, RO62 BRDE 410S V085 2**4 4**0, codul SWIFT este BRDE 410S V085.

Ce este codul BIC?

BIC vine de la Bank Identifier Code, care înseamnă Cod de identificare bancară. Codul BIC este format din 8 sau 11 caractere și, așa cum probabil v-ați dat seama, este același lucru cu codul SWIFT. Practic, cele două coduri sunt sinonime, iar experții în sistemul bancar folosesc fie pe unul, fie pe celălalt în comunicarea cu clienții.

Ce date ai nevoie atunci când realizezi o tranzacție online?

Achiziția de produse sau servicii în mediul online poate fi una periculoasă, având în vedere că hackeri au dezvoltat foarte multe site-uri fantomă pentru a păcăli oamenii și a le fura banii de pe card. De aceea, este indicat să verificaţi autenticitatea site-ului cât mai amănunţit pentru a nu rămâne fără bani în cont. Există și cazuri în care un produs a fost plătit și acesta nu a fost livrat niciodată.

Drept urmare, instituțiile financiare au mai multe filtre atunci când vă decideți să plătiți online, astfel încât să fiți siguri că nu primiți țeapă când dați datele de card oficiale. În cele mai multe situații, când achiziționați produse sau servicii din mediul online aveți nevoie de următoarele date:

Trebuie precizat că indiferent că dumneavoastră achiziționați produse sau servicii online toate transferurile bancare au loc în trei momente ale zilei: la 10:30, 13:30 si 16:30.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot