Ce este Codul lui Hammurabi? Primele legi din istorie

10.01.2022
Ce este Codul lui Hammurabi? Primele legi din istorie

Hammurabi (1810-1750 î. de Hr.) a fost un rege babilonian, care a ajuns pe tron la vârsta de 18 ani, în anul 1792 î. de Hr. Acesta a făcut parte din ultima dinastie amorită (termen care se referă la un popor antic vorbitor al unei limbi semitice de vest) care a condus Babilonul. De numele său se leagă un cod de legi, care a rămas în istorie sub numele de „Codul lui Hammurabi”.

 Codul lui Hammurabi, primele legi din istorie

Codul lui Hammurabi este cel mai vechi cod de legi cunoscut din istoria omenirii. Acesta datează din anul 1760 înainte de Hristos și a fost scris în piatră, fiind descoperit de arheologi în Iran, în anul 1901, într-o expediţie condusă de francezul Jean-Jacques de Morgan . Textul inscripționat în piatră se află, în prezent, la muzeul Louvre din Paris, iar o copie poate fi admirată și la muzeul Pergamon din Berlin.

Codul lui Hammurabi este format din 282 de articole cu norme de drept civil și penal, de drept administrativ, comercial și drept al familiei. Textul a fost inscripționat pe o bucată de piatră lungă de 2,25 metri, având drept scop de a reglementa viața în societatea babiloniană, de la acea vreme.

Potrivit istoricilor, Codul lui Hammurabi este împărțit în trei capitole:

  1. În prima parte, Hammurabi face un sumar al vieții sale, cu toate realizările din regat.
  2. În partea a doua este afișat codul propriu zis, cu toate normele sale.
  3. Ultima parte este o concluzie și un îndemn pentru regii care vor urma să respecte legile sale, altfel vor fi blestemați pe vecie.

Codul lui Hammurabi este apreciat mai mult din punct de vedere literar decât juridic și nu a fost ceva ieșit din comun în acea perioadă. Cu 300 de ani mai devreme, regele sumerian Ur-Nammu a realizat o serie de reguli similare cu cele ale lui Hammurabi, la fel ca și regele Isinului, Lipit-Iștar, cu 150 de ani înaintea regelui babilonian. Din păcate, textele acestora s-au păstrat doar fragmentar, spre deosebire de Codul lui Hammurabi care a fost răspândit în exemplare numeroase.

Cum arată codul de legi al lui Hammurabi?

Codul lui Hammurabi a împărţit oamenii în trei categorii: omul liber, subalternul (omul care se supune) și sclavul (juridic fiind asimilat unui bun mobiliar). Surprinzător pentru acea vreme, femeile aveau drepturi juridice, însă după ce se căsătoreau erau nevoite să se supună în totalitate bărbatului.

Iată cum arată o parte dintre legile propuse de Hammurabi:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot