Ce este Amasia, noul supercontinent?

18.11.2022
Ce este Amasia, noul supercontinent?

Geografia planetei nu a arătat dintotdeauna astfel. Topografia continuă să fie în mișcare, astfel că peste câteva miliarde de ani, lumea nu va mai arăta ca acum. Încălzirea globală și fenomenele naturale contribuie semnificativ la remodelarea hărții mondiale, astfel că este posibil ca unde sunt păduri acum, să fie deșert în viitorul îndepărtat. Ce este Amasia, noul supercontinent?

Cum se mișcă suprafața terestră?

Amasia

La o mică privire asupra hărții lumii, se poate observa cum anumite părți de pământ par să fi fost unite la un moment dat. Acest lucru este cât se poate de adevărat. În urmă cu 300 de milioane de ani, lumea era organizată într-un singur continent, denumit Pangea. Continentul Americii de Sud era unit cu Africa, dar și cu Australia și Europa.

Mișcările plăcilor tectonice există și acum. Cele mai concrete exemple sunt insula Madagascarului și India. În urmă cu 140 de milioane de ani în urmă, India era un teritoriu care era unit cu Africa și formau continentul Gondwana. Din cauza cutremurelor, plăcile tectonice s-au desprins de fostul continent și au început să se deplaseze spre actuala poziție.

În acest mod a luat naștere Muntele Everest. Acesta continuă să crească anual cu 1 cm. Astfel că, în ultimele 50 de milioane de ani, Muntele celebru a crescut la peste 8.000 metri. Oamenii de știință consemnează faptul că în următoarele 10 milioane de ani, înălțimea muntelui va depăși 10.000 metri.

Ce este Amasia, noul supercontinent?

Cercetătorii au arătat că peste 300 milioane de ani în viitor, va apărea un nou supercontinent, denumit Amasia. Acest lucru se datorează micșorării Oceanului Pacific. Oceanul se va închide, iar America se va ciocni de Asia. Ulterior, Australia pare că se va uni prima dată cu Asia și după cu America.

Pe lângă Amasia, alte două supercontinente ipotetice au fost proiectate de către geografi și oameni de știință. Acestea se numesc „Pangaea Proxima” și ”Novopangaea”, iar ambele vor apărea în următorii 100-200 milioane de ani.

„În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit la fiecare aproximativ 600 milioane de ani pentru a forma un nou supercontinent, fenomen cunoscut drept ciclul supercontinentelor.” – a declarat Chuan Huang, un cercetător de la Universitatea Curtin. 

Amasia

Foto: Depositphotos.com & Wall-street.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot