Ce este Amasia, noul supercontinent?

18.11.2022
Ce este Amasia, noul supercontinent?

Geografia planetei nu a arătat dintotdeauna astfel. Topografia continuă să fie în mișcare, astfel că peste câteva miliarde de ani, lumea nu va mai arăta ca acum. Încălzirea globală și fenomenele naturale contribuie semnificativ la remodelarea hărții mondiale, astfel că este posibil ca unde sunt păduri acum, să fie deșert în viitorul îndepărtat. Ce este Amasia, noul supercontinent?

Cum se mișcă suprafața terestră?

Amasia

La o mică privire asupra hărții lumii, se poate observa cum anumite părți de pământ par să fi fost unite la un moment dat. Acest lucru este cât se poate de adevărat. În urmă cu 300 de milioane de ani, lumea era organizată într-un singur continent, denumit Pangea. Continentul Americii de Sud era unit cu Africa, dar și cu Australia și Europa.

Mișcările plăcilor tectonice există și acum. Cele mai concrete exemple sunt insula Madagascarului și India. În urmă cu 140 de milioane de ani în urmă, India era un teritoriu care era unit cu Africa și formau continentul Gondwana. Din cauza cutremurelor, plăcile tectonice s-au desprins de fostul continent și au început să se deplaseze spre actuala poziție.

În acest mod a luat naștere Muntele Everest. Acesta continuă să crească anual cu 1 cm. Astfel că, în ultimele 50 de milioane de ani, Muntele celebru a crescut la peste 8.000 metri. Oamenii de știință consemnează faptul că în următoarele 10 milioane de ani, înălțimea muntelui va depăși 10.000 metri.

Ce este Amasia, noul supercontinent?

Cercetătorii au arătat că peste 300 milioane de ani în viitor, va apărea un nou supercontinent, denumit Amasia. Acest lucru se datorează micșorării Oceanului Pacific. Oceanul se va închide, iar America se va ciocni de Asia. Ulterior, Australia pare că se va uni prima dată cu Asia și după cu America.

Pe lângă Amasia, alte două supercontinente ipotetice au fost proiectate de către geografi și oameni de știință. Acestea se numesc „Pangaea Proxima” și ”Novopangaea”, iar ambele vor apărea în următorii 100-200 milioane de ani.

„În ultimele două miliarde de ani, continentele Pământului s-au ciocnit la fiecare aproximativ 600 milioane de ani pentru a forma un nou supercontinent, fenomen cunoscut drept ciclul supercontinentelor.” – a declarat Chuan Huang, un cercetător de la Universitatea Curtin. 

Amasia

Foto: Depositphotos.com & Wall-street.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot