Ce era Secția H din închisoarea Doftana și de ce era spaima deținuților? Ceaușescu a fost închis acolo

29.07.2020
Ce era Secția H din închisoarea Doftana și de ce era spaima deținuților? Ceaușescu a fost închis acolo

Închisoarea Doftana este una dintre cele mai cunoscute închisori din România. Situată în localitatea Telega din județul Prahova, penitenciarul a avut perioada de glorie maximă între 1960 și 1989 întrucât aici erau trimiși deținuții socialiști și comuniști. Totuși, Secția H din închisoarea Doftana era considerat cel mai cumplit loc al penitenciarului. De ce?

Închisoarea Doftana a fost dată în folosință în anul 1895 și era, la acea vreme, una dintre cele mai moderne din Europa având apă curentă, încălzire centrală și curent electric. Arhitectul care a construit penitenciarul era belgian și a avut la dispoziție cele mai moderne și mai eficiente materiale.

În anul 1895, la deschidere, Doftana avea 308 celule, dar ulterior s-au modificat mai multe camere și s-a ajuns la aproape 400 de celule. De-a lungul timpului, Doftana și-a căpătat renumele ca fiind unul dintre cele mai dure penitenciare. Dar, de departe, cel mai dur loc al „Bastiliei României” era Secția H.

Penitenciarul construit sub forma unei potcoave a avut 8 secții de celule, trei luminoase și cinci întunecate, botezate cu litere de la A la H. În Secția H nu-și dorea nimeni să ajungă. Aceasta era destinată celor mai periculoși deținuți. Aici, în celule nu intra lumina zilei. Celulele nu aveau paturi ci doar o rojină, iar deținutul primea doar o jumătate de pătură.

Se spune că și Ceaușescu, în cei doi ani pe care i-a petrecut la Doftana, ar fi fost închis în Secția H. „La secția H a stat pentru că era rău de gură”, a povestit pentru historia.ro George Lopătaru, cel care a fost timp de 23 de ani angajat ca electrician la Doftana.

În Doftana au mai fost închiși, de-a lungul vremii, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima, Chivu Stoica sau Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Curiozități despre închisori:

Foto: taracubalauri.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot