Ce cauzează transpirația urât mirositoare și cum poți scăpa de ea?

11.01.2024
Ce cauzează transpirația urât mirositoare și cum poți scăpa de ea?

Mirosul corporal neplăcut este o preocupare frecventă pentru mulți dintre noi. Lumea din prezent este foarte critică și este atentă la tot felul de detalii. Drept urmare, o persoană care miroase a transpirație mai mereu nu este văzută cu ochi buni de cei din jurul său. Potrivit experților în sănătate, există numeroase motive pentru apariția acestui fenomen.

Tipuri de transpirație și mirosul asociat

Doctor Joshua Zeichner, un renumit dermatolog din New York City, a afirmat că mirosul corporal este rezultatul descompunerii transpirației de către bacteriile de pe pielea noastră, care fac parte din microbiomul natural al pielii. Potrivit acestuia, transpirația provine din două tipuri principale de glande sudoripare: ecrine și apocrine. Glandele ecrine, răspândite pe întregul corp, produc o transpirație apoasă care nu creează un miros.

În contrast, glandele apocrine, situate în zone precum subrațul și zona genitală, generează transpirație care, atunci când este descompusă de bacterii, produce un miros neplăcut. Dr. Susan Massick de la Ohio State University Wexner Medical Center a adăugat că aceste glande devin mai active în timpul pubertății, explicând de ce adolescenții tind să aibă nevoie de deodorant mai mereu.

Impactul stilului de viață și al dietei

O igienă adecvată, care include baia zilnică și atenția la zonele care au tendința de a transpira, poate reduce semnificativ mirosul corporal. În plus, anumite alimente, precum legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza și varza kale, usturoiul, ceapa, dar și condimente ca piperul cayenne, chimenul și paprika, carnea roșie sau alcoolul, pot influența mirosul corpului. Dietele bogate în proteine sau keto pot agrava și ele această problemă.

Un duș pe tot corpul nu este întotdeauna necesar. Cu toate acestea, este important să spălați zilnic zonele murdare, cum ar fi fața, axilele, sub sâni și organele genitale. De asemenea, recomand întotdeauna să faceți baie după o transpirație puternică – fie că este vorba de o zi călduroasă sau de exerciții fizice, a explicat dermatologul Joshua Zeichner, potrivit yahoo.com.

Nivelul crescut de stres poate activa glandele apocrine, conducând la un miros mai puternic și neplăcut. Pe lângă stres, există și afecțiuni medicale care pot cauza mirosul corporal. Printre acestea se numără afecțiuni dermatologice, cum ar fi piciorul sever de atlet, și boli precum obezitatea, boala de ficat, tiroida sau rinichii. Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, pot, de asemenea, influența mirosul corpului.

Dacă ați observat că aveți un miros mai urât în ultima vreme, este important să vă puneți și întrebarea: ”Sunt mai stresat decât de obicei?”. Glandele apocrine sunt activate de obicei de stres. Transpirația cauzată de stres este o condiție reală și, în unele cazuri, poate mirosi diferit de transpirația obișnuită din cauza compoziției diferite a transpirației din aceste glande, a adăugat Joshua Zeichner, potrivit sursă incitate mai sus.

Așadar, dacă observi un miros corporal neobișnuit sau persistent, este esențial să consulți un medic generalist pentru a identifica cauza subiacentă. În multe cazuri, ajustările simple ale stilului de viață și îngrijirea personală pot gestiona eficient problema. Cu o înțelegere mai profundă a cauzelor potențiale și a modurilor de prevenire, putem aborda cu succes această preocupare comună pentru sănătatea și confortul nostru zilnic.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot