Ce capacitate impresionantă are cel mai mare butoi de vin din lume?

25.08.2022
Ce capacitate impresionantă are cel mai mare butoi de vin din lume?

Într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg, în orașul german Heidelberg, se află un butoi gigantic de lemn. Acesta este cel mai mare butoi de vin din lume, cu o capacitate de 219.000 de litri, deși în secolul al XVIII-lea, când a fost construit, era puțin mai mare. Deoarece a stat gol atâta timp stejarul s-a uscat și s-a micșorat, reducând capacitatea butoiului cu aproximativ 2.700 de litri.

Cum arată cel mai mare butoi de vin din lume?

Cel mai mare butoi de vin din lume se numește Heidelberg Tun sau Marele Tun Heidelberg. Acesta se află într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg. De-a lungul timpului, aici au fost patru butoaie imense, iar acesta a fost cel mai mare.

În anul 1751, când Heidelberg Tun a fost construit, butoiul avea o capacitate de 221.726 litri. Din cauza uscării lemnului, capacitatea sa actuală este de 219.000 de litri. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 130 de stejari au fost folosiți în construcția sa. De-a lungul timpului, butoiul a fost de foarte puține ori umplut cu vin, iar în prezent reprezintă o atracție turistică pentru oamenii din întreaga lume, potrivit Wikipedia.org.

De ce a fost construit un butoi de vin așa de mare?

Butoiul a fost realizat la ordinul prințului Karl Theodor, în anul 1751. În acea perioadă, era o modă ca lucrurile să fie construite cât mai mari, fiind o rivalitate între orașele și satele germane. Primul butoi mare de la Heidelberg a fost construit în 1591, iar cel de-al patrulea a ajuns să fie cel mai mare din lume.

Butoiul Heidelberg Tun a fost folosit la început pentru a depozita vinul pe care viticultorii din regiune îl plăteau drept taxă domnitorului bavarez. După aproximativ 10 ani, acesta a început să aibă scurgeri și, după numeroase încercări de a-l repara, s-a decis ca butoiul să fie tras pe linie moartă și să fie folosit doar ca piesă de muzeu. Deasupra acestuia a fost realizată, ulterior, o platformă de dans accesibilă printr-un set de trepte, conform amusingplanet.com.

Castelul Heidelberg.

În 1777, Karl Theodor a devenit conducătorul Bavariei și s-a mutat la câmpie într-o nouă locație, Palatul Mannheim. Castelul Heidelberg a devenit o ruină și a fost devastat în special după războaiele cu francezii. În mod surprinzător, butoiul Heidelberg Tun “a supraviețuit”. Când armata franceză a capturat castelul în cel De-al Doilea Război Mondial, soldații au crezut că butoiul este plin cu vin și au încercat să facă o gaură în el cu securea. Acea urmă este vizibilă în prezent și reprezintă o atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Foto: amusingplanet.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot