Ce capacitate impresionantă are cel mai mare butoi de vin din lume?

25.08.2022
Ce capacitate impresionantă are cel mai mare butoi de vin din lume?

Într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg, în orașul german Heidelberg, se află un butoi gigantic de lemn. Acesta este cel mai mare butoi de vin din lume, cu o capacitate de 219.000 de litri, deși în secolul al XVIII-lea, când a fost construit, era puțin mai mare. Deoarece a stat gol atâta timp stejarul s-a uscat și s-a micșorat, reducând capacitatea butoiului cu aproximativ 2.700 de litri.

Cum arată cel mai mare butoi de vin din lume?

Cel mai mare butoi de vin din lume se numește Heidelberg Tun sau Marele Tun Heidelberg. Acesta se află într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg. De-a lungul timpului, aici au fost patru butoaie imense, iar acesta a fost cel mai mare.

În anul 1751, când Heidelberg Tun a fost construit, butoiul avea o capacitate de 221.726 litri. Din cauza uscării lemnului, capacitatea sa actuală este de 219.000 de litri. Potrivit datelor oficiale, nu mai puțin de 130 de stejari au fost folosiți în construcția sa. De-a lungul timpului, butoiul a fost de foarte puține ori umplut cu vin, iar în prezent reprezintă o atracție turistică pentru oamenii din întreaga lume, potrivit Wikipedia.org.

De ce a fost construit un butoi de vin așa de mare?

Butoiul a fost realizat la ordinul prințului Karl Theodor, în anul 1751. În acea perioadă, era o modă ca lucrurile să fie construite cât mai mari, fiind o rivalitate între orașele și satele germane. Primul butoi mare de la Heidelberg a fost construit în 1591, iar cel de-al patrulea a ajuns să fie cel mai mare din lume.

Butoiul Heidelberg Tun a fost folosit la început pentru a depozita vinul pe care viticultorii din regiune îl plăteau drept taxă domnitorului bavarez. După aproximativ 10 ani, acesta a început să aibă scurgeri și, după numeroase încercări de a-l repara, s-a decis ca butoiul să fie tras pe linie moartă și să fie folosit doar ca piesă de muzeu. Deasupra acestuia a fost realizată, ulterior, o platformă de dans accesibilă printr-un set de trepte, conform amusingplanet.com.

Castelul Heidelberg.

În 1777, Karl Theodor a devenit conducătorul Bavariei și s-a mutat la câmpie într-o nouă locație, Palatul Mannheim. Castelul Heidelberg a devenit o ruină și a fost devastat în special după războaiele cu francezii. În mod surprinzător, butoiul Heidelberg Tun “a supraviețuit”. Când armata franceză a capturat castelul în cel De-al Doilea Război Mondial, soldații au crezut că butoiul este plin cu vin și au încercat să facă o gaură în el cu securea. Acea urmă este vizibilă în prezent și reprezintă o atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Foto: amusingplanet.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot