Ce are în plus carburantul mai scump?

23.11.2020
Ce are în plus carburantul mai scump?

Carburantul și motorul. Sănătatea unui autoturism este influențată, în mod semnificativ, de calitatea carburantului folosit. Acesta determină cât de lungă va fi viața motorului, ce performanță va avea pe șosea și cât de des vei merge cu mașina la service.

Multe dintre problemele unei mașini sunt determinate de calitatea slabă a carburantului și de aceea este indicat să fie folosit cel premium. Pentru a ști ce să alegi este bine să cunoști care sunt diferențele între carburantul obișnuit și cel premium, dar și care sunt avantajele.

Diferențele dintre carburanți

Cea mai importantă diferență între carburantul obișnuit și cel de calitate superioară este la nivel chimic. Cu alte cuvinte, diferența este dată de cifra octanică, iar în cazul motorinei de cifra cetanică.

Cifra octanică a carburantului reprezintă rezistența la autoaprindere, iar o valoare mai ridicată a acesteia se traduce printr-o putere mai ridicată, o ardere mai bună și o forță de tracțiune mai mare, deci un randament mai bun al motorului. Un carburant obișnuit va avea o cifră octanică de 95, potrivit Digi24.

De cealaltă parte, la carburantul premium, cifra octanică poate depăși 100. În ultima perioadă, au apărut carburanţii din gama EVO, cu proprietăţi îmbunătăţite, care asigură o curăţare mai eficientă a motorului, concomitent cu o protecţie de durată.

Ce probleme apar?

Una dintre problemele apărute, mai mereu, prin folosirea carburantului de slabă calitate o reprezintă înfundarea injectoarelor. Niște injectoare curate și protejate înseamnă mai puține defecțiuni.

Trebuie știut că depunerile de pe componentele motorului, inclusiv din camera de ardere a acestuia, pot modifica, în timp, parametrii de funcționare a motorului, iar autoturismul nu va mai putea atinge performanțele sale nominale. De aceea, mecanici recomandă să nu vă zgârciți la bani și să folosiți carburant de calitate, fiindcă riscați să plătiți mai mult la service.

Majoritatea șoferilor știu că motorul unei mașini alimentate cu carburant premium, adică cu o cifră octanică mai mare va avea mai multă putere, un randament mai mare și va funcționa mai bine.

Așadar dacă ții la mașina ta și vrei să fie în stare perfectă de funcționare, cât mai mult timp, o vei alimenta cu carburant de calitate superioară.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot