Câtă încredere trebuie să ai în horoscop? Ce spune știința despre astre?

01.03.2023
Câtă încredere trebuie să ai în horoscop? Ce spune știința despre astre?

Dimineața este prima parte a zilei. De cele mai multe ori, modul în care ne începem dimineața reprezintă și modul în care ne vom petrece ziua. Unii oameni preferă să citească ziarul cu sport, să se uite la știri, iar alții să asculte horoscopul și să-și bea cafeaua. Cât de mult ar trebui să ne încredem în horoscop?

Ce spune știința despre horoscop?

horoscop

Deși din punct de vedere al realității, nimeni nu poate ghici viitorul, horoscopul reprezintă metoda prin care oamenii își pot influența singuri viața. Astrologii susțin, fără dovezi, că relatează viitoare evenimente cerești și terestre despre oameni.

Din punct de vedere religios, astrologia nu este privită cu ochi buni. Pe de-o parte creștinii evanghelici susțin că astrologia este înșelătoare, iar scepticii denunță că destinul nu poate fi ghicit sub nicio formă în stele.

Știința a ajuns la concluzia că astrologii și deciziile lor reale sunt influențate de limbajul corpului pe care clienții le au în timpul întâlnirilor face to face. Totodată, sociologul Theodor Adorno a prezentat în perioada anilor 1950 o analiză în care susținea că astrologia duce la o credință în valori autoritare și la o populație mai ușor de controlat.

Astrologia nu reușește să prezică în totalitate evenimentele pe care expun. De asemenea, nu oferă un mecanism prin care aceste șanse ar căpăta viață.

Care este psihologia din spatele astrologiei?

Psihologia a venit cu propriul punct de vedere care a încercat să explice astrologia. Explicația a căpătat și un nume, Efectul Barnum.

Efectul Barnum îi face pe oameni să creadă în mod fals că descrierile de personalitate sunt corecte și că s-ar putea aplica oricui le ascultă sau citește. Acest efect poate convinge oamenii că metoda sau persoana din spatele afirmațiilor astronomice poate prezice informații din viitor.

Motivul pentru care cei mai mulți dintre oameni se pot raporta la aceste descrieri, este că toți subiecții au trăsăturile menționate. De exemplu, toți oamenii sunt timizi în anumite circumstanțe.

„Individul este o configurație unică de caracteristici, fiecare dintre ele poate fi găsită în toată lumea, dar în grade diferite.” – spunea Forer Barnum.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot