Câtă încredere trebuie să ai în horoscop? Ce spune știința despre astre?

01.03.2023
Câtă încredere trebuie să ai în horoscop? Ce spune știința despre astre?

Dimineața este prima parte a zilei. De cele mai multe ori, modul în care ne începem dimineața reprezintă și modul în care ne vom petrece ziua. Unii oameni preferă să citească ziarul cu sport, să se uite la știri, iar alții să asculte horoscopul și să-și bea cafeaua. Cât de mult ar trebui să ne încredem în horoscop?

Ce spune știința despre horoscop?

horoscop

Deși din punct de vedere al realității, nimeni nu poate ghici viitorul, horoscopul reprezintă metoda prin care oamenii își pot influența singuri viața. Astrologii susțin, fără dovezi, că relatează viitoare evenimente cerești și terestre despre oameni.

Din punct de vedere religios, astrologia nu este privită cu ochi buni. Pe de-o parte creștinii evanghelici susțin că astrologia este înșelătoare, iar scepticii denunță că destinul nu poate fi ghicit sub nicio formă în stele.

Știința a ajuns la concluzia că astrologii și deciziile lor reale sunt influențate de limbajul corpului pe care clienții le au în timpul întâlnirilor face to face. Totodată, sociologul Theodor Adorno a prezentat în perioada anilor 1950 o analiză în care susținea că astrologia duce la o credință în valori autoritare și la o populație mai ușor de controlat.

Astrologia nu reușește să prezică în totalitate evenimentele pe care expun. De asemenea, nu oferă un mecanism prin care aceste șanse ar căpăta viață.

Care este psihologia din spatele astrologiei?

Psihologia a venit cu propriul punct de vedere care a încercat să explice astrologia. Explicația a căpătat și un nume, Efectul Barnum.

Efectul Barnum îi face pe oameni să creadă în mod fals că descrierile de personalitate sunt corecte și că s-ar putea aplica oricui le ascultă sau citește. Acest efect poate convinge oamenii că metoda sau persoana din spatele afirmațiilor astronomice poate prezice informații din viitor.

Motivul pentru care cei mai mulți dintre oameni se pot raporta la aceste descrieri, este că toți subiecții au trăsăturile menționate. De exemplu, toți oamenii sunt timizi în anumite circumstanțe.

„Individul este o configurație unică de caracteristici, fiecare dintre ele poate fi găsită în toată lumea, dar în grade diferite.” – spunea Forer Barnum.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot