Câtă încredere trebuie să ai în horoscop? Ce spune știința despre astre?

01.03.2023
Câtă încredere trebuie să ai în horoscop? Ce spune știința despre astre?

Dimineața este prima parte a zilei. De cele mai multe ori, modul în care ne începem dimineața reprezintă și modul în care ne vom petrece ziua. Unii oameni preferă să citească ziarul cu sport, să se uite la știri, iar alții să asculte horoscopul și să-și bea cafeaua. Cât de mult ar trebui să ne încredem în horoscop?

Ce spune știința despre horoscop?

horoscop

Deși din punct de vedere al realității, nimeni nu poate ghici viitorul, horoscopul reprezintă metoda prin care oamenii își pot influența singuri viața. Astrologii susțin, fără dovezi, că relatează viitoare evenimente cerești și terestre despre oameni.

Din punct de vedere religios, astrologia nu este privită cu ochi buni. Pe de-o parte creștinii evanghelici susțin că astrologia este înșelătoare, iar scepticii denunță că destinul nu poate fi ghicit sub nicio formă în stele.

Știința a ajuns la concluzia că astrologii și deciziile lor reale sunt influențate de limbajul corpului pe care clienții le au în timpul întâlnirilor face to face. Totodată, sociologul Theodor Adorno a prezentat în perioada anilor 1950 o analiză în care susținea că astrologia duce la o credință în valori autoritare și la o populație mai ușor de controlat.

Astrologia nu reușește să prezică în totalitate evenimentele pe care expun. De asemenea, nu oferă un mecanism prin care aceste șanse ar căpăta viață.

Care este psihologia din spatele astrologiei?

Psihologia a venit cu propriul punct de vedere care a încercat să explice astrologia. Explicația a căpătat și un nume, Efectul Barnum.

Efectul Barnum îi face pe oameni să creadă în mod fals că descrierile de personalitate sunt corecte și că s-ar putea aplica oricui le ascultă sau citește. Acest efect poate convinge oamenii că metoda sau persoana din spatele afirmațiilor astronomice poate prezice informații din viitor.

Motivul pentru care cei mai mulți dintre oameni se pot raporta la aceste descrieri, este că toți subiecții au trăsăturile menționate. De exemplu, toți oamenii sunt timizi în anumite circumstanțe.

„Individul este o configurație unică de caracteristici, fiecare dintre ele poate fi găsită în toată lumea, dar în grade diferite.” – spunea Forer Barnum.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot