Cât timp pot sta ouăle fierte în frigider fără să se strice?

28.11.2023
Cât timp pot sta ouăle fierte în frigider fără să se strice?

Ouăle fierte tari, fie că sunt decojite sau nedecojite, par să aibă o durată de viață mai scurtă decât ouăle proaspete. Trebuie precizat că există o explicație științifică în spatele acestui fenomen, aparent paradoxal. În urma cercetărilor, experții de la American Egg Board și Departamentul Agriculturii din SUA (USDA), au stabilit modurile optime de depozitare pentru a asigura păstrarea în siguranță a ouălor fierte tari.

Cât timp e bun de mâncat un ou fiert?

Potrivit American Egg Board, un ou fiert tare în coajă poate fi păstrat în frigider până la o săptămână, în timp ce un ou fiert tare decojit ar trebui consumat în aceeași zi în care este curățat de coajă. Explicația USDA este clară: ”atunci când ouăle cu coajă sunt gătite tare, învelișul protector este îndepărtat, lăsând porii deschiși pentru bacterii”, se arată pe site-ul simplyrecipes.com.

Pentru a asigura o durată de viață mai lungă a ouălor fierte tari, USDA recomandă răcirea rapidă într-o baie de gheață imediat după gătire, urmată de introducerea lor în frigider în decurs de două ore. Evitarea lăsării ouălor sau a preparatelor din ouă în afara frigiderului pentru mai mult de două ore este crucială pentru prevenirea creșterii bacteriilor, mai ales în timpul verii.

Cu toate că mulți oameni se întreabă dacă congelarea ouălor fierte tari ar putea prelungi durata lor de valabilitate, specialiștii nu recomandă acest proces. Atât American Egg Board, cât și Egg Farmers of Canada și USDA avertizează că ouăle întregi fierte tare și albușurile devin inestetice când sunt congelate, pierzând din textură și gust.

Așadar, înțelegerea proceselor științifice din spatele duratei scurte de viață a ouălor fierte tari ne permite să adoptăm practici de depozitare mai eficiente. Răcirea rapidă și menținerea la rece sunt cheia pentru a savura ouăle fierte tari în siguranță și cu o textură plăcută. Evitarea înghețării este, de asemenea, esențială pentru a păstra calitatea ouălor. Astfel, respectând aceste ghiduri, putem să ne bucurăm de ouăle fierte tari într-un mod delicios și sănătos.

Care este mai sănătos oul fiert moale sau tare?

Atunci când vine vorba despre sănătate, oul fiert moale și oul fiert tare au valori nutriționale asemănătoare, deoarece provin din același aliment de bază. Ambele opțiuni sunt surse excelente de proteine, vitamine (cum ar fi vitamina B12 și vitamina D) și minerale (cum ar fi fierul și seleniul). Însă, există câteva diferențe subtile între cele două, care pot influența preferința în funcție de nevoile individuale.

Oul Fiert Moale

Textura și Gust: Oul fiert moale are albușul coagulat, dar gălbenușul este parțial lichid sau cremos. Aceasta oferă o textură mai delicată și un gust ușor mai puțin intens.

Valoare Nutrițională: Datorită coagulării parțiale a gălbenușului, oul fiert moale poate păstra unele substanțe nutritive care sunt sensibile la căldură, cum ar fi niacina și riboflavina.

Oul Fiert Tare

Textura și Gust: Oul fiert tare are atât albușul, cât și gălbenușul complet coagulate, oferind o textură mai fermă și un gust mai pronunțat.

Valoare Nutrițională: Deoarece oul fiert tare implică coacerea completă a gălbenușului, poate exista o ușoară pierdere a unor substanțe nutritive sensibile la căldură.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot