Cât de sărac a fost Constantin Tănase? Nu avea bani nici de pâine: „Am trăit în mizerie”

14.04.2023
Cât de sărac a fost Constantin Tănase? Nu avea bani nici de pâine: „Am trăit în mizerie”

Constantin Tănase a fost atât de sărac încât cu greu își putea permite să cumpere o pâine pe zi. Artistul, născut în data de 5 iulie 1880, a avut o viață grea în tinerețe la Vaslui. Familia din care provenea avea venituri modeste, însă actorul a reușit să își facă o carieră în pofida tuturor vicisitudinilor vieții.

Viața lui Constantin Tănase

Tânărul Constantin a fost o fire boemă, care nu prea a excelat la carte, cele mai mari note avându-le la muzică și sport. Încă din copilărie, acesta a fost atras de scena de teatru, frecventând spectacolele de la Grădina „Pîrjoala”. Visul de a deveni actor pe marile scene ale țării l-au făcut să repete cu prietenii săi diferite producții în beciul casei părinților și, ulterior, în hambar.

După ce a terminat școala generală, Constantin s-a înscris la liceul militar din Iași, însă a fost respins la examenul medical. A încercat să studieze la un liceu din Brăila, dar a renunțat din cauza lipsei banilor. Ulterior, s-a angajat învățător la țară, însă a plecat în capitală după ce s-a certat cu conducerea școlii. Aici s-a înrolat ca voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti, iar după armată s-a înscris la şcoala de telegrafişti.

Pasiunea pentru actorie l-a făcut să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. Constantin Tănase a mers la examen îmbrăcat în haina militară și l-a impresionat pe C.I. Nottara, membru al comisie de admitere, care ar fi afirmat: ”Ăsta are în el un comic natural, vorbeşte doar şi râzi de el”.

A absolvit Conservatorul sărac lipit

Constantin Tănase a povestit, la un moment dat, că a trăit un adevărat coșmar în anii studenției. Pentru a-și asigura mâncarea, acesta a cântat în corul bisericii şi vindea unsoare pentru copitele cailor. Cu banii obținuți abia reușea să își cumpere o pâine pe zi.

Am trăit în cea mai neagră mizerie pe care şi-o poate închipui cineva, a declarat Constantin Tănase, potrivit dcnews.ro.

Marele actor a murit în data de 29 august 1945. Cauza morții este o enigmă și în prezent, însă o bună parte dintre istorici consideră că acesta a fost asasinat de ruși, care nu vedeau cu ochi buni prestațiile sale artistice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot