Cât de sărac a fost Constantin Tănase? Nu avea bani nici de pâine: „Am trăit în mizerie”

14.04.2023
Cât de sărac a fost Constantin Tănase? Nu avea bani nici de pâine: „Am trăit în mizerie”

Constantin Tănase a fost atât de sărac încât cu greu își putea permite să cumpere o pâine pe zi. Artistul, născut în data de 5 iulie 1880, a avut o viață grea în tinerețe la Vaslui. Familia din care provenea avea venituri modeste, însă actorul a reușit să își facă o carieră în pofida tuturor vicisitudinilor vieții.

Viața lui Constantin Tănase

Tânărul Constantin a fost o fire boemă, care nu prea a excelat la carte, cele mai mari note avându-le la muzică și sport. Încă din copilărie, acesta a fost atras de scena de teatru, frecventând spectacolele de la Grădina „Pîrjoala”. Visul de a deveni actor pe marile scene ale țării l-au făcut să repete cu prietenii săi diferite producții în beciul casei părinților și, ulterior, în hambar.

După ce a terminat școala generală, Constantin s-a înscris la liceul militar din Iași, însă a fost respins la examenul medical. A încercat să studieze la un liceu din Brăila, dar a renunțat din cauza lipsei banilor. Ulterior, s-a angajat învățător la țară, însă a plecat în capitală după ce s-a certat cu conducerea școlii. Aici s-a înrolat ca voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti, iar după armată s-a înscris la şcoala de telegrafişti.

Pasiunea pentru actorie l-a făcut să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. Constantin Tănase a mers la examen îmbrăcat în haina militară și l-a impresionat pe C.I. Nottara, membru al comisie de admitere, care ar fi afirmat: ”Ăsta are în el un comic natural, vorbeşte doar şi râzi de el”.

A absolvit Conservatorul sărac lipit

Constantin Tănase a povestit, la un moment dat, că a trăit un adevărat coșmar în anii studenției. Pentru a-și asigura mâncarea, acesta a cântat în corul bisericii şi vindea unsoare pentru copitele cailor. Cu banii obținuți abia reușea să își cumpere o pâine pe zi.

Am trăit în cea mai neagră mizerie pe care şi-o poate închipui cineva, a declarat Constantin Tănase, potrivit dcnews.ro.

Marele actor a murit în data de 29 august 1945. Cauza morții este o enigmă și în prezent, însă o bună parte dintre istorici consideră că acesta a fost asasinat de ruși, care nu vedeau cu ochi buni prestațiile sale artistice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot