Cât de late ar trebui să fie trotuarele?

26.02.2020
Cât de late ar trebui să fie trotuarele?

În România nu există străzi la nivel european. Locurile de parcare sunt puține, trotuarele sunt înguste și fiecare își lasă mașina pe unde îl duce capul. Trebuie specificat că atunci când vorbim cât de lată este o stradă, aceasta cuprinde partea carosabilă (benzile), trotuarele, scuarul din mijloc plus eventualele spații verzi. În ziua de astăzi, oamenii fac slalomuri printre mașinile parcate pe trotuare pentru a putea merge mai departe.

În mod normal, trotuarul ar trebui să fie bine delimitat de partea carosabilă, iar mașinile să nu poată urca în pe el.  Din păcate în țara noastră regulile nu sunt respectate, nici măcar prevederile legale cu privire la lățimea trotuarului.

Ce spune legea despre lățimea trotuarului?

Un traseu pietonal perfect este unul în care o persoană în cărucior cu rotile și una cu deficiențe de vedere pot merge independent fără niciun fel de sprijin. Accesibilizarea spațiului public presupune faptul că acesta poate fi utilizat ușor de toate categoriile de pietoni.

Trotuarul trebuie să aibă lățimea de 1, 5 m, fără să fie incluse bordurile, eventualele scări de acces sau gardul viu. În felul acesta două cărucioare pot să treacă unul pe lângă celălalt fără probleme. Această regulă este valabilă pentru străzile cu 1+1 benzi. De asemenea, trotuarele trebuie să fie plane fără gropi, iar rosturile din pavaj sau orificiile de la grătarele pentru ape pluviale trebuie să aibă o lăţime de  maxim 1.5 cm.

Conform legii, lățimea trotuarelor trebuie să respecte următoarele reguli:

Pe trotuar nu sunt permise amplasării de chioșcuri sau parcări de mașini, fiindcă îngustează spațiul sub 1, 5 m. Acest lucru reprezintă un pericol pentru persoanele care se transportă cu scaunul cu rotile sau care au deficiențe de vedere.

Trotuarele trebuie delimitate de partea carosabilă prin bolarzi. Aceștia au menirea de a împiedica mașinile să fie parcate pe trotuar.

Din păcate în România legile sunt scrise bine, dar nu sunt aplicate cum trebuie. Ca în mai toate domeniile și în cazul trotuarelor regulile nu sunt respectate. La noi în țară lucrurile merg în felul următor: fiecare se descurcă cum poate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot