Cât de des se echilibrează roțile/anvelopele la mașină?

01.04.2022
Cât de des se echilibrează roțile/anvelopele la mașină?

Conducerea lină este un act de echilibrare care necesită ca roțile și anvelopele să se învârtească la viteze mari, fără vibrații. Un mic secret despre roțile și anvelopele mașinii este că, de obicei, nu sunt perfect rotunde, chiar și dacă ne referim la produse noi.

În plus, greutatea lor nu este adesea distribuită uniform, așa că sunt mai grele în unele locuri decât în ​​altele. Oricare dintre probleme poate provoca vibrații enervante. Anvelopele dezechilibrate pot provoca, de asemenea, uzura rapidă a cauciucurilor sau a suspensiei, așa că nu este vorba doar de confortul de rulare.

Roțile/anvelopele echilibrate, siguranță sporită

Atunci când anvelopele noi sunt montate pe roți, mecanicii le echilibrează pentru a detecta și elimina vibrațiile înainte de a le monta pe mașină. Unele vibrații pot fi eliminate prin rotirea anvelopei pe roată, astfel încât punctul greu sau înalt să se afle într-o locație diferită, care să se potrivească mai bine cu roata.

Greutățile mici sunt atașate de jante cu adezivi sau cleme pentru a contracara punctele grele și pentru a oferi o călătorie lină. Cu timpul, însă, greutățile roților pot să sufere modificări. Dacă acest lucru se întâmplă cu o roată din față, este posibil să se simtă vibrații prin volan care devin de obicei mai pronunțate pe măsură ce viteza vehiculului crește. Vibrațiile de la o anvelopă dezechilibrată pot fi simțite și prin plăcile podelei.

Echilibrarea, o dată pe an sau la 15.000 de km

Este indicat ca uzarea anvelopelor să se facă uniform. Aceasta ar trebui făcută ca întreținere regulată, conform recomandărilor producătorului auto, la fiecare 15.000 de km sau o dată pe an pe majoritatea vehiculelor, scrie cars.com. De asemenea, dacă este necesară o schimbare a anvelopelor, echilibrarea acestora este necesară pentru a fi siguri că nu vor apărea probleme pe parcurs.

Vibrațiile pot fi cauzate și de o roată îndoită, o anvelopă deteriorată (care nu va fi reparată prin echilibrare), piesele de suspensie uzate sau rulmenții roților uzați, astfel încât echilibrarea poate să nu elimine toate vibrațiile.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot