Întrebarea verii: Castraveții se mănâncă cu sau fără coajă?

14.07.2023
Întrebarea verii: Castraveții se mănâncă cu sau fără coajă?

Castraveții au în compoziția lor 95% apă și sunt bogați în minerale și vitamine, însă foarte de săraci în calorii. Acest lucru îi face să fie buni în dietele de slăbire, sau de detoxifiere a organismului uman. Cei mai mulți oameni aleg să consume castraveții cu tot cu coajă, în schimb alții o îndepărtează înainte de a-i mânca. Dar cum este sănătos?

Castraveți cu sau fără coajă?

Trebuie spus de la bun început că nu există o indicație clară. Castraveții pot fi mâncați atât cu coajă, cât și fără coajă, în funcție de preferințele personale și de modul în care sunt pregătiți. Coaja de castravete este comestibilă și conține nutrienți precum fibre și vitamina K.

Cei care aleg să consume castraveții cu coajă, trebuie să se asigure înainte că aceștia sunt bine spălați pentru a elimina orice urme de pesticide sau alte reziduuri. Unele persoane preferă să îndepărteze coaja, deoarece este mai tare sau mai fibroasă decât miezul legumei, iar în cazul castraveților mai mari, ea poate fi și mai groasă și mai amară.

Cu toate acestea, medicii recomandă ca aceste legume să fie mâncate cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare.

Ce beneficii are consumul de castraveți pentru organismul uman?

Castraveții sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, vitamina A, vitaminele din complexul B, potasiu, magneziu și fibre. Aceste substanțe nutritive sunt importante pentru buna funcționare a organismului, fiindcă susțin sistemul imunitar, mențin elasticitatea pielii, sprijină sănătatea oaselor și contribuie la digestie.

Toate aceste proprietăți benefice pentru organismul uman se găsesc și în coaja castraveților, de aceea este bine ca și ea să fie consumată. Castraveții sunt compuși în mare parte din apă, ceea ce îi face un aliment excelent pentru hidratare.

Aceștia mai conțin antioxidanți, precum flavonoidele și compușii fenolici, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Este bine de știut faptul că antioxidanții pot contribui la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot