Întrebarea verii: Castraveții se mănâncă cu sau fără coajă?

14.07.2023
Întrebarea verii: Castraveții se mănâncă cu sau fără coajă?

Castraveții au în compoziția lor 95% apă și sunt bogați în minerale și vitamine, însă foarte de săraci în calorii. Acest lucru îi face să fie buni în dietele de slăbire, sau de detoxifiere a organismului uman. Cei mai mulți oameni aleg să consume castraveții cu tot cu coajă, în schimb alții o îndepărtează înainte de a-i mânca. Dar cum este sănătos?

Castraveți cu sau fără coajă?

Trebuie spus de la bun început că nu există o indicație clară. Castraveții pot fi mâncați atât cu coajă, cât și fără coajă, în funcție de preferințele personale și de modul în care sunt pregătiți. Coaja de castravete este comestibilă și conține nutrienți precum fibre și vitamina K.

Cei care aleg să consume castraveții cu coajă, trebuie să se asigure înainte că aceștia sunt bine spălați pentru a elimina orice urme de pesticide sau alte reziduuri. Unele persoane preferă să îndepărteze coaja, deoarece este mai tare sau mai fibroasă decât miezul legumei, iar în cazul castraveților mai mari, ea poate fi și mai groasă și mai amară.

Cu toate acestea, medicii recomandă ca aceste legume să fie mâncate cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare.

Ce beneficii are consumul de castraveți pentru organismul uman?

Castraveții sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, vitamina A, vitaminele din complexul B, potasiu, magneziu și fibre. Aceste substanțe nutritive sunt importante pentru buna funcționare a organismului, fiindcă susțin sistemul imunitar, mențin elasticitatea pielii, sprijină sănătatea oaselor și contribuie la digestie.

Toate aceste proprietăți benefice pentru organismul uman se găsesc și în coaja castraveților, de aceea este bine ca și ea să fie consumată. Castraveții sunt compuși în mare parte din apă, ceea ce îi face un aliment excelent pentru hidratare.

Aceștia mai conțin antioxidanți, precum flavonoidele și compușii fenolici, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Este bine de știut faptul că antioxidanții pot contribui la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot