Întrebarea verii: Castraveții se mănâncă cu sau fără coajă?

14.07.2023
Întrebarea verii: Castraveții se mănâncă cu sau fără coajă?

Castraveții au în compoziția lor 95% apă și sunt bogați în minerale și vitamine, însă foarte de săraci în calorii. Acest lucru îi face să fie buni în dietele de slăbire, sau de detoxifiere a organismului uman. Cei mai mulți oameni aleg să consume castraveții cu tot cu coajă, în schimb alții o îndepărtează înainte de a-i mânca. Dar cum este sănătos?

Castraveți cu sau fără coajă?

Trebuie spus de la bun început că nu există o indicație clară. Castraveții pot fi mâncați atât cu coajă, cât și fără coajă, în funcție de preferințele personale și de modul în care sunt pregătiți. Coaja de castravete este comestibilă și conține nutrienți precum fibre și vitamina K.

Cei care aleg să consume castraveții cu coajă, trebuie să se asigure înainte că aceștia sunt bine spălați pentru a elimina orice urme de pesticide sau alte reziduuri. Unele persoane preferă să îndepărteze coaja, deoarece este mai tare sau mai fibroasă decât miezul legumei, iar în cazul castraveților mai mari, ea poate fi și mai groasă și mai amară.

Cu toate acestea, medicii recomandă ca aceste legume să fie mâncate cu tot cu coajă, deoarece în stratul exterior al legumei sunt concentraţii importante de vitamine, minerale şi fibre alimentare.

Ce beneficii are consumul de castraveți pentru organismul uman?

Castraveții sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, vitamina C, vitamina A, vitaminele din complexul B, potasiu, magneziu și fibre. Aceste substanțe nutritive sunt importante pentru buna funcționare a organismului, fiindcă susțin sistemul imunitar, mențin elasticitatea pielii, sprijină sănătatea oaselor și contribuie la digestie.

Toate aceste proprietăți benefice pentru organismul uman se găsesc și în coaja castraveților, de aceea este bine ca și ea să fie consumată. Castraveții sunt compuși în mare parte din apă, ceea ce îi face un aliment excelent pentru hidratare.

Aceștia mai conțin antioxidanți, precum flavonoidele și compușii fenolici, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Este bine de știut faptul că antioxidanții pot contribui la reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inimă și cancerul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot