Case noi realizate din cânepă. Materialul folosit nu ia foc

23.06.2022
Case noi realizate din cânepă. Materialul folosit nu ia foc

În ultimii 20 de ani lumea a cunoscut o dezvoltare amplă în toate sectoarele. Tehnologia a ajuns la un nivel pe care îl vedeam doar în filmele science-fiction. În toată această perioadă, toate domeniile vieții au fost regândite astfel încât să corespundă noilor realități. Construcțiile de case au fost direct influențate de noile tehnologii, fiind utilizate materiale care să fie mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Case construite din cânepă

În ultimii ani, tot mai multe case au început să fie construite din cânepă. Tehnologia nu este nouă și este utilizată de câțiva zeci de ani, însă în ultima perioadă a luat amploare. Practic în locul materialelor tradiționale, precum cărămida tradițională, este folosit un amestec de cânepă cu var. Aceasta combinație nu poluează și cel mai important aspect… nu ia foc.

Noul material folosit este format din resturile mărunţite ale tulpinilor de cânepă și var, fiecare în proporție de 50%. Din acest amestec se obține un fel de beton, numit „hempcrete”, sustenabil și biodegradabil. Produsul obținut este un izolator perfect, mult mai bun decât polistirenul sau vata minerală.

Am lucrat cu lut și var în diferite forme și combinații cu alte materiale organice, suficient cât să le văd potențialul, dar și limitările. În combinația dintre puzderie (bețe zdrobite din tulpina plantei de canabis) var și apă, apa e un alt element esențial pentru a începe chimia asta perfectă între cele două materiale.

Hempcrete sau mixul rezultat în urma amestecării varului, apei și cânepei este nu numai un izolator eficient, ci și un super regulator pasiv al umezelii dintr-o casă. Acționează ca un buffer termic. Cânepa produce această masă lemnoasă specială în doar câteva luni, iar carbonul e închis apoi în pereți. Pe măsură ce varul se recalcifică, absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă și ai o casă care salvează mediul, cu o amprentă minusculă pentru planetă, a declarat inginerul Alexandru Postul pentru vice.com.

Potrivit datelor oficiale, peste 30% din deșeurile din țările Uniunii Europene provin din sectorul construcțiilor. Materialele folosite nu sunt prietenoase cu mediul înconjurător, iar producerea lor poluează natura. Drept urmare, specialiștii în domeniu încearcă să găsească o soluție mai ieftină și mai prietenoasă cu natura.

Curiozități despre case

Foto: Vice.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot