Care sunt diferențele dintre catâr și măgar?

08.11.2021
Care sunt diferențele dintre catâr și măgar?

Animalele precum caii, măgarii și catârii sunt specii complet separate. Cu toate acestea, toți au evoluat din aceeași familie numită Ecvidee. Toate aceste specii aparțin unei sub-familii de animale numite Equus.

Deși nu se poate găsi o mare diferență între un măgar și un catâr, cele două animale sunt diferite anatomic și fiziologic. Oamenilor le este adesea greu să-i deosebească, deoarece sunt aproape asemănători în înfățișare.

Care sunt diferențele dintre catâr și măgar?

Măgarul este un mamifer cu copite domesticit, care este înrudit cu calul. Dar un măgar este mai mic decât un cal, cu urechi lungi, păr scurt pe coadă, coamă scurtă și o dungă întunecată de-a lungul spatelui. Un catâr este un animal hibrid de la încrucișarea unui mascul măgar și o iapă (femela cal) și adesea moștenesc calitățile ambilor.

Ei bine, prima diferență dintre un măgar și un catâr este legată de sistemul reproducător. Măgarii se pot reproduce, dar catârii nu. Un catâr este steril. O altă diferență este că măgarii au 62 de cromozomi și catârii au 63 de cromozomi.

În ceea ce privește utilitatea acestora, catârii au rezultate mai bune. Un măgar nu poate rezista atunci când este supus la cărat greutăți și poate deveni nervos, pe când un catâr este calm și suportă orice presiune de încărcare. Un catâr are mai multă rezistență decât un măgar și rareori se îmbolnăvește. Această caracteristică a catârului este atribuită originii sale hibride.

Un catâr are, de asemenea, capacitatea de a sări câțiva metri pe când un măgar nu poate face acest lucru. Mai mult decât atât, se spune că măgarii nu sunt la fel de inteligenți precum „verii” lor.

Deși se pot întâlni anumite asemănări în aspectul fizic dintre un măgar și un catâr, există diferențe mari între cei doi. Catârii au urechi mai mici decât măgarii, dar sunt mai lungi. Urechile catârilor au forma urechilor cailor.

Un catâr arată ca un măgar cu capul său scurt și gros, membrele subțiri și coama scurtă, dar este diferit de măgar prin prisma înălțimii, formei gâtului, blănii și a dinților. Catârii sunt mai înalți decât măgarii.

Coada catârului este asemănătoare cu cea a calului, iar măgarul are o coadă aspră care seamănă cu coada unei vaci. De asemenea, se poate diferenția un măgar de catâr  prin sunetul pe care îl produce. Catârul produce un sunet distinctiv de cel al măgarului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot