Care este structura anului școlar din România?

05.09.2023
Care este structura anului școlar din România?

Structura anului școlar este cea după care părinții și elevii vor fi îndrumați către clase. În aceasta sunt specificate zilele libere, câte semestre există și care sunt cele mai importante examene. De-a lungul timpului, structura anului în România a fost modificată de către cei de la conducere. Care este structura anului școlar 2023-2024?

Care este structura anului școlar 2023/2024?

structura anului școlar

Fiecare an școlar aduce noi provocări atât pentru părinți, cât și pentru elevi. Chit că ne aflăm în primii ani de școală sau în ultimul an de studiu, nivelul de conștientizare trebuie să fie la fel de mare. În ajutorul celor care studiază vine consiliul elevilor/studenților, care împreună cu Ministerul Educației și inspectoratele județene pregătesc un calendar exact.

Trebuie să spunem că structura poate să difere în funcție de nivelul de studiu în care te afli. Astfel că, elevii și studenții pot avea un calendar diferit care poate fluctua în funcție de evenimentele din timpul anului.

Iată structura anului școlar pentru elevi:

Anul școlar 2023-2024 va avea o durată de 36 de săptămâni. Cursurile vor începe pe data de 11 septembrie 2023 și se vor încheia în data de 21 iunie 2023. Acesta va fi împărțit în 5 etape, separate fiecare de o vacanță. În luna februarie, vacanța va fi una mobilă, adică fiecare inspectorat școlar poate decide când să fie stabilită.

Ziua liberă legală pentru elevi și profesori va fi ținută în data de 5 octombrie, semnificând Ziua Internațională a Educației. AICI poți consulta calendarul integral al anului în funcția de regiunea din țară în care te afli.

Iată structura anului universitar:

Pentru că fiecare Universitate își stabilește singură calendarul și structura anului, ne vom raporta strict la Universitatea din București, fiind cea mai mare din România. Anul universitar va fi împărțit în 2 semestre, despărțite de vacanță și perioada de sesiune de licență sau disertație.

Primul semestru va începe în data de 02.10.2023 și se va încheia pe 11.02.2023. La finalul acestei perioade vor fi sesiunile de examene.

Al doilea semestru va începe în data de 19.02.2024 și se va încheia în data de 07.07.2024. În timpul semestrului vor avea loc vacanța de Paște, sesiunile de examene, restanțele și reexaminările, iar la final va fi sesiunea de licență și disertație. AICI poți consulta tot calendarul anului Universității din București.

Câți elevi și studenți sunt în România?

România este o țară a tinerilor, în care din ce în ce mai mulți sunt înscriși în diferite stagii de învățământ. În țara noastră, populația de vârstă școlară este de peste 4,8 milioane de oameni, reprezentând aproximativ 25% din totalul populației rezidente.

În anul 2021, au fost înregistrați 3,494 milioane de copii, elevi și studenți. Din totalul populației școlare, 48,9 au fost copiii, elevii și studenții de sex masculin, iar 73% au studiat în mediul urban.

Rețeaua totală a învățământului cuprinde:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
Imediat după ce își încheie un mandat, foștii președinți ai României se bucură de extrem de multe drepturi. A fost cazul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, va fi cazul... citește tot
E normal ca partidele să plătească presa?
E normal ca partidele să plătească presa?
De ceva vreme, partidele politice din România dau bani, direct sau indirect, către presă. România este una dintre puținele țări în care partidele politice redirecționează bani grei către... citește tot
De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă?
De ce avioanele nu zboară în linie dreaptă?
V-ați întrebat vreodată de ce avioanele nu par să zboare în linie dreaptă? Când privești o hartă plană, s-ar putea să ți se pară că avioanele trebuie să zboare în linii drepte pentru... citește tot