Care este singura Capitală din lume unde nu există semafoare?

16.10.2023
Care este singura Capitală din lume unde nu există semafoare?

Vedem semafoare la tot pasul și astăzi, aceste semne luminoase fac parte din viața noastră. Există însă, o capitală cunoscută la nivel mondial care nu are nici măcar un semafor.

Thimphu, capitala Buthanului, este singura capitală din lume care nu are nici măcar un semafor, în ciuda faptului că este un oraș destul de aglomerat. În schimb, polițiștii din Thimphu sunt cei care stau la intersecțiile majore și dirijează traficul.

Se presupune că la un moment dat, în anul 1995, ar fi fost montate câteva semafoare într-o intersecție, dar la fel de repede au fost îndepărtate, pentru că bhutanezii i-au preferat pe polițiști.

„Am stat o vreme pe stradă, parțial amuzați, parțial impresionați de polițiștii rutieri care flutură brațele cu afirmație la intersecțiile aglomerate ale orașului”, a scris pe un blog unul dintre turiștii ajunși în Buthan.

Curiozități despre Thimphu

Thimphu este capitala și orașul cel mai mare al Bhutanului. Situată la o altitudine de peste 2.300 de metri, Thimphu are o populație de 115.000 de locuitori, cam cât orașul Târgu Mureș.

Orașul, situat în partea central-vest a țării, se află în Munții Himalaya pe râul Raidak. Thimphu a fost desemnat sediul oficial al guvernului în anul 1962. Orașul are un aeroport dotat cu o bandă de aterizare/decolare pentru avioane, iar Autostrada Națională Indo-Bhutan (deschisă în anul 1968) leagă capitala de Phuntsholing, principala poartă de intrare în Bhutan din India.

Buthan, un loc interzis pentru turiști până acum 50 de ani

Aflată în mijlocul Himalayei, Bhutan a fost mult timp o enigmă turistică, o țară izolată complet de lumea exterioară. Până în anul 1974, Bhutan (stat cu capitala la Thimphu) a rămas practic izolată de restul lumii, cu politici stricte de izolare. Această izolare a avut un scop clar – protejarea culturii și a mediului său înconjurător spectaculos. Cu toate acestea, în 1974, Bhutan a făcut primul pas către deschiderea sa către turism, acceptând un număr limitat de turiști pentru a explora minunățiile naturale și culturale ale țării.

De atunci, Bhutan și-a menținut o abordare unică față de turism. Cu un număr limitat de vizitatori admis în fiecare an și o politică de „turism de înaltă valoare” care implică tarife zilnice considerabile, Bhutan a reușit să păstreze echilibrul între dezvoltarea turismului și protecția patrimoniului său unic.

Astăzi, Bhutan rămâne o destinație turistică dorită pentru cei care caută aventuri autentice și experiențe culturale autentice. Turiștii care vizitează Bhutan au oportunitatea de a explora peisaje montane impresionante, temple budiste seculare și tradiții autentice. Cu toate acestea, accesul rămâne strâns controlat pentru a păstra această bijuterie a Himalayei în stare pură.

Numărul de turiști care ajung în Bhutan (stat cunoscut sub denumirea de ‘Țara Fericirii’) a crescut de la 2.850 în 1992 și a ajuns la 7.158 în anul 1999. Până la sfârșitul anilor 1980, turismul a contribuit cu peste 2 milioane USD în venituri anuale. În 2019, 316.000 de turiști au avut ocazia să vadă Buthanul, un număr record pentru această țară ce numără puțin peste 700.000 de locuitori.

În ciuda izolării sale prelungite, Bhutan a găsit modalități creative de a se conecta cu lumea modernă, promovând dezvoltarea durabilă și bunăstarea cetățenilor săi. Astfel, în timp ce își deschide ușile către turism, Bhutan rămâne un exemplu unic de protejare a identității și a resurselor sale naturale.

Foto: thesoupspoon.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot