Care este povestea celui mai lung tunel construit pe teritoriul României?

27.07.2020
Care este povestea celui mai lung tunel construit pe teritoriul României?

Tunelul Teliu. În România sunt puține povești care se termină cu happy end. Acesta este și cazul tunelul Teliu, una dintre cele mai impresionante construcții inginerești de pe teritoriul României, care, astăzi, este lăsat în paragină.

Povestea tunelului Teliu care are o lungime de 4.379 de metri a început în toamna anului 1923. Tunelul este unul dintre cele trei ale căii ferate Brașov–Întorsura Buzăului și execuția a fost încredințată germanilor de la Julius Berger Tiefbau Aktien Gesselschaft. Cinci ani mai târziu, tunelul era gata și a fost deschis circulației pe 25 iunie 1931, odată cu restul liniei. La acea vreme, Buzăul se unea cu Brașovul pe șine. Tunelul poartă numele pârâului Teliu, pe valea căruia trece linia ferată.

În anul 1935 s-a decis continuarea lucrărilor dar acestea au fost curând oprite din cauza declanșării celui de-Al Doilea Război Mondial în 1939. După război, proiectul a fost abandonat complet. Așadar, cel mai lung tunel construit vreodată în România a rămas situat pe o cale ferată secundară, simplă și neelectrificată.

Pe 30 iunie 2018, podul de piatră de la Budila s-a prăbușit și calea ferată, care oricum nu era folosită, a devenit inutilizabilă. În iulie 2019, CFR a lansat o licitație la care au participat două firme și care au ca scop construcția podului, în urma căreia trenurile ar urma din nou să circule prin tunelul Teliu.

Ce tuneluri mai are România?

România mai are tuneluri care merită luate în evidență, însă suntem departe de Europa. În localitatea Tălăşmani, la limita dintre judeţele Galaţi şi Vaslui, se găseşte al doilea tunel ca lungime din România. Tunelul de la Tălăşmani are lungimea de 3.330 metri.
Cel mai lung tunel rutier din ţară este Capra-Bâlea de pe Transfăgărăşan, care se întinde pe o distanţă de 884 de metri şi a fost construit în anul 1972, în perioada comunistă.

Foto: claudiuconstantin.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot