Care este originea cuvântului „canapea”?

Claudiu Petrișor 26/11/2018 Ca să știm

De ani buni, puține sunt locuințele în care să nu există o canapea. Etimologia cuvântului „canapea” este de-a dreptul spectaculoasă și substantivul își are originea în limba egipteană.

Cuvântul „canapea” își are originea într-un substantiv care înseamnă „țânțar”. Care este legătura cu insecta? Ei bine, cel mai probabil, egiptenii desemnau un pat care era „dotat” cu perdea împotriva ţânţarilor.

Care este cel mai vândut produs din istorie?

Cuvântul a fost ulterior preluat de greci într-o formă apropiată de cea a cuvântului de astăzi și anume „konops”. Ulterior, „konopion” desemna un pat cu perdea împotriva ţânţarilor.

La romani a ajuns cuvântul „conopeum”, care definea tot un pat cu perdea împotriva ţânţarilor. Din limba latină, cuvântul a ajuns în franceză, „canapé”. Iar de la francezi cuvântul a fost împrumutat de greci, italieni, turci și… români.

Conform explicației din Dicționarul Explicativ al Limbii române, o canapea este definită ca fiind o mobilă (cu spătar și cu brațe, uneori capitonată) pe care se stă și se poate dormi.

Specialiștii nu recomandă somnul pe canapele. Canapelele sunt, de obicei, mult mai mici decât un pat obișnuit, așa că cei ce le folosesc vor dormi înghesuiți. În afara de asta, materialul dur al saltelei și încălzirea neuniformă pot duce și ele la poziții nefirești ce pot cauza diferite dureri de spate.

Curiozități despre mobilier:

  • Un scaun care i-a aparținut designerului Yves Saint Laurent a fost vândut cu 28 de milioane de dolari în cadrul unei licitații;
  • În Biblie nu apare nici măcar o mențiune despre scaune;
  • Meșterii olandezi și flamanzi au fost cei care au dat viață pentru prima dată mobilierului lăcuit;
  • Primul scaun din plastic confecționat dintr-o singură bucată a fost inventat în anul 1960 de către R. G. Reineman;
  • Timpul pe care-l petrecem în medie într-o viață stând pe canapea este de 8 ani;
  • După mașină și casă, mobilierul este cel mai scump lucru pe care-l cumpără o persoană în existența sa.

Strania poveste a cuvântului „salariu”. De unde vine termenul?

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...