Care este istoria Kaufland? Ce înseamnă denumirea Kaufland?

18.08.2021
Care este istoria Kaufland? Ce înseamnă denumirea Kaufland?

Kaufland este unul dintre cele mai mari companii de retail alimentar din Europa. Acesta face parte, alături de Lidl, din „Schwarz Gruppe”, deținut de miliardarul german Dieter Schwarz.

Primul magazin a fost deschis în anul 1984 în orașul Neckarsulm, iar de atunci s-a extins rapid ajungând în momentul de față la aproximativ 10.500 de magazine în 30 de țări din întreaga lume, inclusiv România.

Retailerul german este prezent pe piața din România din anul 2005 și numără în prezent 141 de magazine în toată țara, ocupând locul 3 în Europa.

Cu siguranță, puțini și-au pus întrebarea ce înseamnă Kaufland. Ei bine, denumirea hypermarket-ului german se traduce direct în limba engleză ca „teren de cumpărare”!

Când a fost deschis primul magazin Kaufland?

Povestea de succes Kaufland începe în anul 1930, atunci când Joseph Schwarz intră în „Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co.” ca acționar majoritar. Compania este redenumită „Lidl & Schwarz KG” și se transformă într-un „en-gros” de produse alimentare.

Extinderea firmei este este întreruptă de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, însă după terminarea conflagrației Schwarz continuă dezvoltarea companiei sale.

În 1954, „Lidl & Schwarz KG” intră în lanțul A&O. Cu „Handels-und Fruchthof Heilbronn GmbH” și-a deschis primul depozit în nordul orașului Württemberg.

Zece ani mai târziu, compania își extinde gama de produse din carne. După alți patru ani, în 1968, este inaugurat primul magazin de tip discount în Backnang, denumit „Handelshof”, iar în 1977, tot aici, este deschis un hypermarket cu același nume.

După moartea lui Joseph Schwarz, survenită în același an, fiul acestuia, Dieter Schwarz, preia conducerea companiei, implicându-se total în business-ul familiei.

În 1984, Dieter Schwarz deschide primul hypermarket Kaufland în orașul Neckarsulm (foto), unde compania își are sediul social încă din anul 1972.

După reunificarea Germaniei, care s-a produs în 1990, lanțul de hypermarket-uri se extinde în fosta Germanie de Est, unde se deschide, la Meissen, în același an, primul magazin Kaufland cu vânzare rapidă într-un cort.

Primul magazin Kaufland din afara Germaniei este deschis în anul 1998 la Ostrava, în Cehia. În anii următori, compania a inființat filiale în Slovacia (2000), Croația și Polonia (2001), România (2005) și Bulgaria (2006).

În 2006 și 2007, au urmat și alte deschideri de magazine în Germania, iar Kaufland a preluat și acțiuni ale concurenților. În februarie 2009, compania germană anunța că are 73.000 de angajați în Germania.

În 2011 are loc, la Berlin, deschiderea celui de-al 1.000-lea magazin Kaufland din Europa, iar trei ani mai târziu este inaugurat magazinul numărul 100 din România. Între timp, numărul acestora a ajuns la 141.

Foto: Kaufland

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot