Care este istoria Lidl? Unde a apărut primul magazin Lidl și ce înseamnă denumirea?

16.08.2021
Care este istoria Lidl? Unde a apărut primul magazin Lidl și ce înseamnă denumirea?

Lidl reprezintă un lanț de magazine înființat în Germania, operat de concernul Lidl Stiftung & Co. KG cu sediul central în orașul Neckarsulm. Compania deține peste 10.000 de magazine la nivel mondial, cele mai multe în Europa, inclusiv în România. La noi în țară, Lidl deține peste 290 de magazine, potrivit datelor oficiale din anul 2021. 

Care este istoria Lidl?

Povestea a început în anul 1930, când a fost înființată compania în Germania. În 1932, Josef Schwarz a devenit partener la Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co., un angrosist de fructe și a dezvoltat firma într-un angrosist general de produse alimentare.

Dezvoltarea și expansiunea a venit normal, iar după 15 ani erau 450 de magazine în toată Germania. În 1977, sub conducerea fiului său Dieter Schwarz, compania a început să se concentreze pe piețele de reduceri, supermarketurile mai mari și pe piețele de numerar și de transport.

El nu a vrut să folosească numele Schwarz-Markt (Schwarzmarkt înseamnă „piață neagră”) și mai degrabă a utilizat numele fostului partener de afaceri al tatălui său, A. Lidl, dar problemele legale l-au împiedicat să preia numele pentru magazinele sale cu reduceri. Ulterior, acesta a descoperit un articol de ziar despre pictorul și profesorul pensionar Ludwig Lidl și a cumpărat de la el drepturile asupra numelui pentru 1.000 de mărci germane. Trebuie specificat că LIDL reprezintă un diminutiv de alintare al prenumelui german Ludwig.

Primul magazin modern a fost deschis în 1973, copiind conceptul Aldi. Schwarz a îndepărtat riguros mărfurile care nu se vindeau de pe rafturi și a redus costurile, menținând dimensiunea punctelor de vânzare cu amănuntul cât mai mici. Până în 1977, lanțul cuprindea 33 de magazine cu reduceri.

Potrivit datelor oficiale, la nivel global compania are peste 315.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 2 miliarde de euro. Magazinele sale se găsesc în Europa și Statele Unite ale Americii.

Lidl în România

Compania a ajuns în România prin divizia Kaufland, în anul 2005. Potrivit datelor oficiale, Lidl a intrat pe piața din țara noastră în anul 2010, când a preluat de la grupul Tengelmann cele aproximativ 100 de magazine de discount Plus. Un an mai târziu, toate aceste puncte de livrare au fost redenumite în Lidl, iar în 2021, rețeaua a ajuns la peste 290 de magazine, 5 sedii logistice și peste 9.000 de angajați. De la an la an retailerul s-a dezvoltat, iar în anul 2019 a avut o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de lei.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot