Care este diferența dintre langoș si scovergă?

28.07.2022
Care este diferența dintre langoș si scovergă?

Gastronomia reprezintă principalul factor în identitatea unei comunități. Mâncăruri din bucătăria românească se găsesc în culoarea locală a Serbiei sau a Turciei, micul sau sarmalele fiind cele mai bune și mai cunoscute exemple. Motivul este dat de istoria comună a societăților. Influențele le găsim în condimente sau chiar modul de preparare al diferitelor mâncăruri.

Bucătăria maghiară reprezintă un factor principal în evoluția celei românești. Anumite preparate precum celebrul langoș, tocănițele de pui sau chiar dulciuri își au rădăcinile în bucătăria de peste graniță. Spațiul estic european este bogat în feluri de mâncare similare, iar astăzi dezbatem care este diferența între langoș și scovergă.

Cum se prepară langoșile și scovergile?

langoș și scovergă mod de preparare

Fie că sunt românești, fie că sunt ungurești, amândouă au legătură cu pâinea. Principalele ingrediente sunt: făina, apă, puțină drojdie, sare, zahăr și ulei. Transilvănenii îl numesc langoș, iar muntenii o numesc scovergă. În istoria maghiară, langoșul se prepara la cuptor, similar pâinii focaccia din Italia. În mod curent, aceasta se face în baie de ulei și se ornamentează cu smântână și brânză. Evoluția a dus la mici schimbări, acum găsind ca ornament dulciuri sau chiar murături. Pe de altă parte, istoria scovergii provine din ritualul de coacere al pâinii. Aluatul rămas din frământarea pâinii se întindea cu untdelemn și era pus la prăjit. Aceasta era servită simplă, iar mai târziu în timp i s-a adăugat gem.

Langoș:

Pentru a prepara langoși avem nevoie de:

În bol se amestecă drojdia și apa caldă. Celor două li se adaugă făina, sarea și zahărul. Se amestecă bine și se pun la frământat pentru 15 minute. Se adaugă puțin ulei pe suprafața aluatului și se lasă la dospit cel puțin 30 minute. Pentru a prepara langoși cu brânză este nevoie de a pune brânza rasă/sfărâmată pe suprafața aluatului, iar la final se pliază preparatul. După ce timpul s-a scurs, se rup bucăți din aluatul pregătit și se pun la prăjit într-o tigaie.

Scovergă:

Pentru a prepara scovergi avem nevoie de:

În bol se amestecă făina cernută, împreună cu zahărul și drojdia. Se adaugă apă, sare și se amestecă bine. Aluatul moale se pune la frământat, adăugând ulei puțin câte puțin. Se acoperă bolul și se lasă la dospit o oră. După trecerea timpului necesar, se segmentează aluatul, se întinde și se adaugă în uleiul încins din tigaie.

După cum se poate observa, nu există diferențe între ingredientele celor două preparate. Singurele deosebiri sunt date de modul în care se servesc și de locul din care provin. Existența langoșului este în strânsă legătură cu smântâna sau brânza. Pe când, scoverga a pornit ca un preparat care se putea servi fără a i se adăuga ceva suplimentar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Citește și:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot