Care este diferența dintre langoș si scovergă?

28.07.2022
Care este diferența dintre langoș si scovergă?

Gastronomia reprezintă principalul factor în identitatea unei comunități. Mâncăruri din bucătăria românească se găsesc în culoarea locală a Serbiei sau a Turciei, micul sau sarmalele fiind cele mai bune și mai cunoscute exemple. Motivul este dat de istoria comună a societăților. Influențele le găsim în condimente sau chiar modul de preparare al diferitelor mâncăruri.

Bucătăria maghiară reprezintă un factor principal în evoluția celei românești. Anumite preparate precum celebrul langoș, tocănițele de pui sau chiar dulciuri își au rădăcinile în bucătăria de peste graniță. Spațiul estic european este bogat în feluri de mâncare similare, iar astăzi dezbatem care este diferența între langoș și scovergă.

Cum se prepară langoșile și scovergile?

langoș și scovergă mod de preparare

Fie că sunt românești, fie că sunt ungurești, amândouă au legătură cu pâinea. Principalele ingrediente sunt: făina, apă, puțină drojdie, sare, zahăr și ulei. Transilvănenii îl numesc langoș, iar muntenii o numesc scovergă. În istoria maghiară, langoșul se prepara la cuptor, similar pâinii focaccia din Italia. În mod curent, aceasta se face în baie de ulei și se ornamentează cu smântână și brânză. Evoluția a dus la mici schimbări, acum găsind ca ornament dulciuri sau chiar murături. Pe de altă parte, istoria scovergii provine din ritualul de coacere al pâinii. Aluatul rămas din frământarea pâinii se întindea cu untdelemn și era pus la prăjit. Aceasta era servită simplă, iar mai târziu în timp i s-a adăugat gem.

Langoș:

Pentru a prepara langoși avem nevoie de:

În bol se amestecă drojdia și apa caldă. Celor două li se adaugă făina, sarea și zahărul. Se amestecă bine și se pun la frământat pentru 15 minute. Se adaugă puțin ulei pe suprafața aluatului și se lasă la dospit cel puțin 30 minute. Pentru a prepara langoși cu brânză este nevoie de a pune brânza rasă/sfărâmată pe suprafața aluatului, iar la final se pliază preparatul. După ce timpul s-a scurs, se rup bucăți din aluatul pregătit și se pun la prăjit într-o tigaie.

Scovergă:

Pentru a prepara scovergi avem nevoie de:

În bol se amestecă făina cernută, împreună cu zahărul și drojdia. Se adaugă apă, sare și se amestecă bine. Aluatul moale se pune la frământat, adăugând ulei puțin câte puțin. Se acoperă bolul și se lasă la dospit o oră. După trecerea timpului necesar, se segmentează aluatul, se întinde și se adaugă în uleiul încins din tigaie.

După cum se poate observa, nu există diferențe între ingredientele celor două preparate. Singurele deosebiri sunt date de modul în care se servesc și de locul din care provin. Existența langoșului este în strânsă legătură cu smântâna sau brânza. Pe când, scoverga a pornit ca un preparat care se putea servi fără a i se adăuga ceva suplimentar.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Citește și:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot