Care este diferența dintre acru și amar?

08.09.2022
Care este diferența dintre acru și amar?

Gustul este unul dintre cele cinci simțuri clasice pe care omul și le-a dezvoltat de-a lungul evoluției speciei. Acesta reprezintă senzația pe care o simțim în momentul în care o substanță de pe limbă reacționează chimic cu celulele localizate pe papilele gustative. Cu ajutorul papilelor, omul poate percepe cinci gusturi: sărat, dulce, amar, acru și sărat. De multe ori, chiar și adulții confundă gustul amar cu acru și viceversa. Care este diferența dintre acru și amar?

Care este diferența dintre acru și amar?

diferența dintre acru și amar

Gustul acru aduce savoare și aromă alimentelor, stimulează apetitul, circulația sangvină și retenția fluidelor. Cele mai frecvente alimente unde se regăsește acest gust sunt: fructe și legume acide, alcool sau produse fermentate. Cele mai cunoscute alimente acre sunt: rodiile, lămâile, afinele, vișinele, merele verzi sau castraveții murați.

De cealaltă parte, gustul amar este adesea trecut cu vederea și chiar subestimat. În mod obișnuit, foarte puțini oameni se trezesc cu gândul de a mânca ceva amar. Amarul promovează digestia sănătoasă, maximizează absorbția nutrienților și îmbunătățește microbiomul intestinal. Alimentele cu gust amar sunt adesea disponibile la scară largă sub formă de tonic, extracte sau chiar în mediile naturale. Cele mai cunoscute alimente cu gust amar sunt: oțetul din cidru de mere, rucola, ciocolata neagră, mărar, ghimbir sau vânăta.

Limba este cea care ne poate ajuta cel mai mult în cazul diferenței dintre cele două gusturi. Anatomia limbii este construită în așa fel încât fiecare colț al acesteia simte și percepe diferit toate gusturile:

diferența dintre acru și amar

De ce sunt confundate cele două?

Conform mai multor studii de specialitate există o confuzie generală între percepția gustului amar de cel acru și invers. O teorie pentru această confuzie reflectă un defect psihologic anatomic. A doua ipoteză a specialiștilor este că în istoria culturală și alimentară, oamenii au mai multă experiență în percepția gustului dulce și sărat, față de acru și amar. În finalul experimentelor, a reieșit că această confuzie este dată mai degrabă de o lipsă de înțelegere a definițiilor dintre acru și amar decât de o diferențiere de ordin psihologic.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wikicro.icu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
Război pe pilot automat. De ce Rusia nu poate să oprească războiul din Ucraina?
De săptămâni bune se vorbește despre pace în Ucraina. Statele Unite ale Americii și Rusia poartă negocieri, însă un acord de pace este departe de a fi pus în practică. Publicația Kyiv... citește tot