Care este diferența dintre acru și amar?

08.09.2022
Care este diferența dintre acru și amar?

Gustul este unul dintre cele cinci simțuri clasice pe care omul și le-a dezvoltat de-a lungul evoluției speciei. Acesta reprezintă senzația pe care o simțim în momentul în care o substanță de pe limbă reacționează chimic cu celulele localizate pe papilele gustative. Cu ajutorul papilelor, omul poate percepe cinci gusturi: sărat, dulce, amar, acru și sărat. De multe ori, chiar și adulții confundă gustul amar cu acru și viceversa. Care este diferența dintre acru și amar?

Care este diferența dintre acru și amar?

diferența dintre acru și amar

Gustul acru aduce savoare și aromă alimentelor, stimulează apetitul, circulația sangvină și retenția fluidelor. Cele mai frecvente alimente unde se regăsește acest gust sunt: fructe și legume acide, alcool sau produse fermentate. Cele mai cunoscute alimente acre sunt: rodiile, lămâile, afinele, vișinele, merele verzi sau castraveții murați.

De cealaltă parte, gustul amar este adesea trecut cu vederea și chiar subestimat. În mod obișnuit, foarte puțini oameni se trezesc cu gândul de a mânca ceva amar. Amarul promovează digestia sănătoasă, maximizează absorbția nutrienților și îmbunătățește microbiomul intestinal. Alimentele cu gust amar sunt adesea disponibile la scară largă sub formă de tonic, extracte sau chiar în mediile naturale. Cele mai cunoscute alimente cu gust amar sunt: oțetul din cidru de mere, rucola, ciocolata neagră, mărar, ghimbir sau vânăta.

Limba este cea care ne poate ajuta cel mai mult în cazul diferenței dintre cele două gusturi. Anatomia limbii este construită în așa fel încât fiecare colț al acesteia simte și percepe diferit toate gusturile:

diferența dintre acru și amar

De ce sunt confundate cele două?

Conform mai multor studii de specialitate există o confuzie generală între percepția gustului amar de cel acru și invers. O teorie pentru această confuzie reflectă un defect psihologic anatomic. A doua ipoteză a specialiștilor este că în istoria culturală și alimentară, oamenii au mai multă experiență în percepția gustului dulce și sărat, față de acru și amar. În finalul experimentelor, a reieșit că această confuzie este dată mai degrabă de o lipsă de înțelegere a definițiilor dintre acru și amar decât de o diferențiere de ordin psihologic.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wikicro.icu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot