Care este diferența dintre acru și amar?

08.09.2022
Care este diferența dintre acru și amar?

Gustul este unul dintre cele cinci simțuri clasice pe care omul și le-a dezvoltat de-a lungul evoluției speciei. Acesta reprezintă senzația pe care o simțim în momentul în care o substanță de pe limbă reacționează chimic cu celulele localizate pe papilele gustative. Cu ajutorul papilelor, omul poate percepe cinci gusturi: sărat, dulce, amar, acru și sărat. De multe ori, chiar și adulții confundă gustul amar cu acru și viceversa. Care este diferența dintre acru și amar?

Care este diferența dintre acru și amar?

diferența dintre acru și amar

Gustul acru aduce savoare și aromă alimentelor, stimulează apetitul, circulația sangvină și retenția fluidelor. Cele mai frecvente alimente unde se regăsește acest gust sunt: fructe și legume acide, alcool sau produse fermentate. Cele mai cunoscute alimente acre sunt: rodiile, lămâile, afinele, vișinele, merele verzi sau castraveții murați.

De cealaltă parte, gustul amar este adesea trecut cu vederea și chiar subestimat. În mod obișnuit, foarte puțini oameni se trezesc cu gândul de a mânca ceva amar. Amarul promovează digestia sănătoasă, maximizează absorbția nutrienților și îmbunătățește microbiomul intestinal. Alimentele cu gust amar sunt adesea disponibile la scară largă sub formă de tonic, extracte sau chiar în mediile naturale. Cele mai cunoscute alimente cu gust amar sunt: oțetul din cidru de mere, rucola, ciocolata neagră, mărar, ghimbir sau vânăta.

Limba este cea care ne poate ajuta cel mai mult în cazul diferenței dintre cele două gusturi. Anatomia limbii este construită în așa fel încât fiecare colț al acesteia simte și percepe diferit toate gusturile:

diferența dintre acru și amar

De ce sunt confundate cele două?

Conform mai multor studii de specialitate există o confuzie generală între percepția gustului amar de cel acru și invers. O teorie pentru această confuzie reflectă un defect psihologic anatomic. A doua ipoteză a specialiștilor este că în istoria culturală și alimentară, oamenii au mai multă experiență în percepția gustului dulce și sărat, față de acru și amar. În finalul experimentelor, a reieșit că această confuzie este dată mai degrabă de o lipsă de înțelegere a definițiilor dintre acru și amar decât de o diferențiere de ordin psihologic.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wikicro.icu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „Avocatul Diavolului”? Cine era, în perioada medievală, „Avocatul Diavolului”?
De unde vine expresia „Avocatul Diavolului”? Cine era, în perioada medievală, „Avocatul Diavolului”?
Expresia „avocatul diavolului” este astăzi folosită pentru a descrie o persoană care, într-o discuție sau dezbatere, adoptă deliberat un punct de vedere contrar opiniei generale, nu... citește tot
De ce omenirea ar trebui să se teamă de AI?
De ce omenirea ar trebui să se teamă de AI?
Inteligența artificială (AI) a trecut rapid de la un concept science-fiction la o realitate omniprezentă. De la asistenți virtuali la algoritmi capabili să genereze conținut creativ sau să... citește tot
Tokaj a fost desemnată recent printre primele 10 Regiuni Viticole din Europa pentru 2025
Tokaj a fost desemnată recent printre primele 10 Regiuni Viticole din Europa pentru 2025
Mai mult decât vin: Tradiție, savoare și aventură în colinele nord-estul Ungariei Toamna aceasta, Tokaj își întâmpină oaspeții cu un sezon aurit de vin, istorie și descoperiri. Pe... citește tot