Care este diferența dintre acru și amar?

08.09.2022
Care este diferența dintre acru și amar?

Gustul este unul dintre cele cinci simțuri clasice pe care omul și le-a dezvoltat de-a lungul evoluției speciei. Acesta reprezintă senzația pe care o simțim în momentul în care o substanță de pe limbă reacționează chimic cu celulele localizate pe papilele gustative. Cu ajutorul papilelor, omul poate percepe cinci gusturi: sărat, dulce, amar, acru și sărat. De multe ori, chiar și adulții confundă gustul amar cu acru și viceversa. Care este diferența dintre acru și amar?

Care este diferența dintre acru și amar?

diferența dintre acru și amar

Gustul acru aduce savoare și aromă alimentelor, stimulează apetitul, circulația sangvină și retenția fluidelor. Cele mai frecvente alimente unde se regăsește acest gust sunt: fructe și legume acide, alcool sau produse fermentate. Cele mai cunoscute alimente acre sunt: rodiile, lămâile, afinele, vișinele, merele verzi sau castraveții murați.

De cealaltă parte, gustul amar este adesea trecut cu vederea și chiar subestimat. În mod obișnuit, foarte puțini oameni se trezesc cu gândul de a mânca ceva amar. Amarul promovează digestia sănătoasă, maximizează absorbția nutrienților și îmbunătățește microbiomul intestinal. Alimentele cu gust amar sunt adesea disponibile la scară largă sub formă de tonic, extracte sau chiar în mediile naturale. Cele mai cunoscute alimente cu gust amar sunt: oțetul din cidru de mere, rucola, ciocolata neagră, mărar, ghimbir sau vânăta.

Limba este cea care ne poate ajuta cel mai mult în cazul diferenței dintre cele două gusturi. Anatomia limbii este construită în așa fel încât fiecare colț al acesteia simte și percepe diferit toate gusturile:

diferența dintre acru și amar

De ce sunt confundate cele două?

Conform mai multor studii de specialitate există o confuzie generală între percepția gustului amar de cel acru și invers. O teorie pentru această confuzie reflectă un defect psihologic anatomic. A doua ipoteză a specialiștilor este că în istoria culturală și alimentară, oamenii au mai multă experiență în percepția gustului dulce și sărat, față de acru și amar. În finalul experimentelor, a reieșit că această confuzie este dată mai degrabă de o lipsă de înțelegere a definițiilor dintre acru și amar decât de o diferențiere de ordin psihologic.

Foto: Depositphotos.com & Foto: Wikicro.icu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Hilar! Cum a murit Albert Camus într-un accident rutier cu biletul de tren nefolosit în buzunar?
Hilar! Cum a murit Albert Camus într-un accident rutier cu biletul de tren nefolosit în buzunar?
A scris că viața nu are sens — apoi a câștigat Premiul Nobel și a murit trei ani mai târziu, cu un bilet de tren nefolosit în buzunar. Pe 4 ianuarie 1960, scriitorul Albert Camus se afla în... citește tot
Platforma care Transformă Experiența Jucătorilor Români în Mediul Online
Platforma care Transformă Experiența Jucătorilor Români în Mediul Online
Industria jocurilor de noroc online din România a explodat în ultimii ani, iar odată cu ea a apărut și o nevoie stringentă: aceea de a avea resurse credibile care să ghideze jucătorii prin... citește tot
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Când Regina Elisabeta a II‑a îşi lasă coroana acasă şi păşeşte printre paji­ştile din Balmoral Estate, nimeni nu se aşteaptă la o farsă regală. Totuşi, exact aşa s-a întâmplat... citește tot