Care este cel mai zâmbăreț animal din lume?

26.04.2022
Care este cel mai zâmbăreț animal din lume?

Australia găzduiește o mare varietate de plante, păsări, reptile și animale emblematice, cum ar fi canguri, vombatide, dingo, wallabi și multe altele. Dar nu toți se pot ridica la înălțimea titlului de cel mai iubit și mai fericit animal din lume, la fel ca faimosul Quokka.

Marsupialul poate fi întâlnit doar pe insula Rottnest din Australia și pe câteva insule mai mici de pe coasta Australiei de Vest.

Quokka, animal fericit

Quokka are dimensiunea unei pisici și o coadă similară cu cea a unui șobolan. Au urechi mici rotunde, nasuri mici și negre și cele mai contagioase și zâmbete gata de ședință foto. Aceste animale emblematice au fost descoperite pentru prima dată de Willem de Vlamingh în 1696, care a crezut în mod eronat că a zărit un șobolan uriaș.

Numele provine de la cuvântul german pentru „cuib de șobolan”. Primii coloniști germani de pe insulă nu-i considerau mai buni decât șobolanii și au numit insula după ei. Există mai mult de 14.000 de quokka pe insula Rottnest.

Quokkas fac parte din familia cangurilor și wallaby, cunoscută și sub numele de Macropodidae. Destul de interesant, acești adorabili prieteni blănoși împărtășesc caracteristici similare cu cangurii, inclusiv faptul că le place să țopăie și să-și poarte puii într-un marsupiu.

Quokka este un animal nocturn și își petrece ziua dormind și odihnindu-se în spatele vârfurilor plantelor. Seara, blănoșii sunt foarte activi. Acestor creaturi le place să se cațere în copaci și arbuști mici în căutarea următoarei lor mese și să se odihnească. Se găsesc adesea în iarba înaltă, lângă apă și în grupuri mici de familie.

Sun animale ierbivore și au gustări bazate pe o varietate de frunze, tulpini, iarbă și scoarță. Mâncarea lor preferată este un mic soi asemănător unui arbust numit guichenotia ledifolia. Ei pot rămâne perioade lungi de timp fără mâncare sau apă, deoarece stochează grăsime în coadă, doar în caz de urgență.

Quokka a devenit tracție turistică, iar vizitatorii se îngrămădesc pe insulă pentru a încerca să facă o fotografie cu prietenosul animăluț.

Oficialii de conservare și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vizitarea insulei de către turiști, deoarece ar putea amenința populația quokka. Un raport de la National Geographic Wild a discutat despre popularitatea acestei creaturi drăguțe și despre eforturile guvernului australian de a o proteja.

Astfel că, există o lege prin care toți cei care ating prietenoasele animale sau le oferă mâncare destinată oamenilor vor fi taxați cu o amendă uriașă.

Specie pe cale de dispariție?

Australia, devastată de-a lungul timpului de incendii puternice, nu este străină nici de consecințele schimbărilor climatice, distrugerii habitatelor și speciilor invazive.

Quokka, micul marsupial originar din Australia, este un astfel de exemplu de specie vulnerabilă la dispariție în împrejurimile dure ale țării. Aceste creaturi se găsesc acum doar în câteva păduri izolate și insule mici.

Într-un nou studiu, publicat în februarie 2020 în Journal of Zoology, cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt demonstrează dovezi că speciile invazive, în special vulpile, au fost probabil responsabile pentru declinul dramatic al quokka-urilor în ultimul secol.

„Australia a suferit pierderi catastrofale din cauza temperaturilor încălzite, a secetei și a combinației acestor efecte asupra animalelor rezidente. Fauna sălbatică emblematică pentru care Australia este cel mai bine cunoscută, a evoluat în mare parte izolat și a fost în declin de când europenii au introdus vulpi, iepuri, capre și alte animale care au prădat și/sau au concurat cu animalele native pentru hrană și apă”, a declarat Larisa DeSantis, autor principal și profesor asociat la Departamentul de Științe Biologice și Departamentul de Științe ale Pământului și Mediului de la Vanderbilt”, potrivit Vanderbilt University.

Până acum, motivul scăderii populației quokka a fost neclar. Unele studii au atribuit declinul schimbărilor climatice și vegetative, în timp ce altele au indicat supravânătoarea și/sau introducerea de specii neindigene.

Pentru a studia ecologia acestor mamifere, DeSantis și studenta Elinor Scholtz, autorul principal al studiului, au examinat dinții specimenelor fosile și moderne de quokka. Prin modelarea și găurirea dinților lor, ei au reușit să determine tipurile de plante consumate și atributele despre habitatul lor de-a lungul timpului și între populațiile continentale și insulare.

„Recompunerea istoriei ecologice a animăluțelor quokka ne-a ajutat să înțelegem mai bine de ce sunt o specie izolată și vulnerabilă astăzi. Am aflat că quokka-urile din Australia continentală ocupă astăzi păduri mai dense decât în ​​trecut, probabil pentru a evita prădarea de către vulpi. În schimb, quokkas trăiesc de obicei în habitate mai deschise și se hrănesc cu vegetație mai dură de pe insulele care nu au vulpi”, a spus Scholtz.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot