Care este cel mai mare sector din București? Ce suprafață are?

19.10.2020
Care este cel mai mare sector din București? Ce suprafață are?

Capitala București este centrul economic, administrativ și cultural al României. Se află în mijlocul câmpiei românești, pe malurile Dâmboviței, un mic afluent nordic al Dunării.

Săpăturile arheologice au dezvăluit dovezi ale așezărilor care datează din perioada neolitică. Prima apariție scrisă a numelui București datează din 1459, când a fost consemnată într-un document semnat al lui Vlad al III-lea, conducătorul Țării Românești.

În 1979, Capitala României avea opt sectoare. Ulterior a avut loc o nouă reformă administrativă. Astfel, Sectorul 1 s-a unit cu Sectorul 8 și noua zonă a devenit Sectorul 1, Sectoarele 2 și 3 s-au unit și noua zonă a devenit Sectorul 2, Sectorul 4 a devenit Sectorul 3, Sectorul 5 a devenit Sectorul 4, Sectorul 6 a devenit Sectorul 5 și, în sfârșit, Sectorul 7 a devenit Sectorul 6.

Istoria administrativă a Capitalei

În anul 1789 a avut loc prima împărțire administrativă a Bucureștiului. Acesta era împărțit în cinci plăși: Plasa Târgului, Plasa Gorganului, Plasa Broștenilor, Plasa Târgului de Afară, Plasa Podului Mogoșoaiei.

După un secol și jumătate, Capitala a fost împărțită în două zone: zona centrală și zona periferică. Zona centrală era împărțită în patru sectoare: Sectorul I Galben, Sectorul II Negru, Sectorul III Albastru și Sectorul IV Verde. Zona periferică includea restul teritoriului inclusiv comunele din apropierea orașului.

În perioada 1926-1950, Sectorul Verde era Sectorul 1 de astăzi.

Cel mai mare sector din București

Partea de nord-vest a municipiului, cuprins între sectoarele 2 și 6 este Sectorul 1. Acesta are o suprafață de aproximativ 68 km, acest lucru desemându-l cel mai mare sector din București.

Cartierele din Sectorul 1 sunt Aviatorilor, Aviației, Băneasa, Bucureștii Noi, Dămăroaia, Domenii, Dorobanți, Gara de Nord, Grivița, Victoriei, Floreasca, Pajura, Pipera, Primăverii, Piața Romană.

Printre cele mai importante obiective turistice aflate în sectorul 1 se numără Muzeul Național de Geologie, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Artă al României, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Muzeul Militar Național, Muzeul George Enescu.

De asemenea, în sectorul 1 se află și cel mai mare parc din București, Parcul Herăstrău. Acesta oferă spații verzi deosebite și perfecte pentru picnicuri, alei umbrite pentru plimbări și lacul al cărui mal este unul dintre locurile de promenadă preferate ale bucureștenilor și ale turiștilor.

Foto: Descoperă locuri

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot