Care este cel mai înalt vârf din Europa? Elbrus versus Mont Blanc

09.01.2024
Care este cel mai înalt vârf din Europa? Elbrus versus Mont Blanc

Cel mai înalt vârf din Europa este însă Elbrus din Munții Caucaz, cu o înălțime de 5.642 m. Acesta se situează la granița dintre Europa și Asia. Din Europa de vest, Mont Blanc, situat la granița dintre Franța și Italia este cel mai înalt, cu 4810 metri deasupra nivelului mării.

Muntele Elbrus este situat în Rusia și face parte din Munții Caucaz. De-a lungul timpului poziția sa geografică a fost un amplu subiect de dispută: este în Europa sau în Asia? Muntele Elbrus face parte din placa continentală europeană și de aceea este cel mai înalt punct din Europa.

Elbrus, muntele care NU este munte

Totuși, când un munte este definit ca un munte? Muntele Elbrus nu este din punct de vedere tehnic un munte, este un vulcan inactiv care se află la doar câțiva kilometri separat de principalul lanț muntos Caucaz. Elbrus este extrem de proeminent. Proeminența Muntelui Elbrus (diferența dintre vârf și împrejurimi) este de 4.741 de metri, astfel că iese în evidență și este adevărat, priveliștile din vârf sunt uimitoare! Acesta este de fapt al 10-lea cel mai proeminent munte din lume. Cele două vârfuri ale vulcanului, Vârful de Est (5.642) si Vârful de Vest (5.621) sunt în totalitate acoperite de ghețari iar distanța dintre ele este de 1500 de metri, scrie adventurealternative.com.

Muntele Elbrus

Muntele Elbrus, situat în republica Kabardino-Balkaria, are peste cincizeci de ghețari care se extind de la cele două vârfuri. Kabardanienii trăiesc în zonele joase și sunt în general creștini, Balkarienii trăiesc în munți și sunt în general musulmani. Ei trăiesc liniștiți, iar cele câteva sate mici care se află la baza muntelui din partea de sud – Terskol, Cheget și Azau – devin stațiuni de schi înfloritoare iarna.

Mont Blanc, „regele” din Europa Occidentală

De cealaltă parte, Mont Blanc, (în traducere din franceză, Muntele Alb, în italiană Monte Bianco), cunoscut și sub denumirea La Dame Blanche („Doamna Albă”) este cel mai înalt vârf din Alpi și din Europa de Vest, situat pe granița dintre Franța și Italia, în apropiere de colțul celor trei frontiere ale celor două țări cu Elveția. Înălțimea lui este de aproximativ 4.810m. Această înălțime variază considerabil de la an la an cu câțiva metri, în funcție de căderile de zăpadă și condițiile climaterice.

Localizarea vârfului a fost de-a lungul timpului un subiect de controversă între cele două țări, fiecare plasându-l pe hartă între granițele sale. Prima escaladare a vârfului Mont Blanc a fost făcută pe 8 august 1786, de către Jacques Balmat și Michel Paccard; prima femeie care a atins vârful a fost Marie Paradis în 1808.

Foto: climbmontblanc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot