Care este cel mai faimos act de automutilare din istorie?

04.03.2019
Care este cel mai faimos act de automutilare din istorie?

Vincent Van Gogh a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai cunoscuți pictori din toate timpurile și tablourile sale se vând cu milioane de dolari. În mod ciudat, cel mai cunoscut detaliu biographic al acestuia este faptul că, după o dispută cu Gaugain, și-ar fi tăiat urechea. E adevărat că i-a trimis urechea tăiată iubitei sale?

Vincent Van Gogh a fost un nebun prin excelență. Acesta s-a născut în 1853 într-un sătuc din Olanda și în 1885 a picat prima lucrare de succes, „Mâncătorii de cartofi”. „Cred că pictura cu țăranii mâncând cartofi… rămâne, dintre toate, cea mai bună operă creată de mine vreodată”, spunea Van Gogh despre pictura sa.

Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

În anul 1886 artistul s-a mutat în Capitala Franței, la Paris, și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. A ajuns la Arles unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. Din cauza nebuniei van Gogh l-a atacat pe Gauguin cu briciul. Gauguin a reușit să fugă, iar van Gogh și-a tăiat în acces urechea. Ulterior, pictorul a împărțit urechea în două bucăţi pe care le-a împachetat meticulos. O bucată i-a trimis-o unei femei de la un bordel pe care îl frecventa şi el şi Gaugain, iar cealaltă i-a trimis-o lui Paul Gaugain.

Există voci care spun că femeia ce a primit jumătate de ureche nu era prostituată, ci fiica unui fermier local ce lucra ca servitoare în bordelul frecventat de artist. Așadar, este adevărat că Van Gogh i-a trimis o bucată de ureche unei femei, acesta fiind cel mai faimos act de automutilare din istorie.

După ce a rămas fără ureche, Vincent Willem van Gogh internat la spitalul din Saint-Rémy-de-Provence. Pe data de 27 iulie 1890, van Gogh a ieșit din cameră să picteze pe câmp. Acolo s-a împușcat în umăr cu pistolul și a murit peste 2 zile. Pictorul avea 37 de ani.

Autoportret, semnat de Van Gogh

Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot