Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

06.09.2018
Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Artiștii români au fost mereu apreciați la nivel internațional. Multe dintre creațiile artiștilor autohtoni au fost vândute pe bani buni. Totuși, care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Cea mai valoroasă operă de artă românească îi aparține sculptorului Constantin Brâncuși. În anul 2009, un colecționar celebru a dat 29,125 de milioane de euro pentru opera „Madame L.R.”

„Madame LR” a fost creată de către Constantin Brâncuși (1876-1957) între anii 1914-1917. Opera, care a părăsit atelierul lui Brancusi la scurt timp dupa creație, nu a fost expusă niciodată.

Este adevărat că Brâncuși a mers 2.000 de km pe jos până la Paris?

Se pare că „Madame LR” a fost sculptată la puțină vreme după ce Brâncuși a întâlnit-o în Capitala Franței pe Léonie Ricou. Totuși, relația dintre cei doi nu a depășit niciodată stadiul de amiciție.

Piesa este lucrată în lemn de stejar și are înălțimea de 117 centimetri. Aceasta este cea mai valoroasă operă de artă românească din toate timpurile. Constantin Brâncuşi era în 2010 depăşit doar de Giacometti, Modigliani şi Matisse într-un top ten al celor mai scumpe opere de artă din toate timpurile.

Brâncuși a vrut să doneze, statul nu a acceptat

Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrările aflate în atelierul său de la Paris, pentru a lăsa ţării natale o imensă moştenire. Era vorba despre 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii și câteva piese de mobilier. Academia Republicii Populare Române a analizat oferta, într-o şedinţă condusă de scriitorul Mihail Sadoveanu, iar oferta a fost refuzată.

Cum arată casa în care s-a născut Brâncuși?

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, în satul Hobița, Gorj. Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși.

Copilăria micuțului Brâncuși a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și chiar birturi. Astăzi, casa natală din Hobița a lui Brâncuși poate fi vizitată de către doritori.

De unde vine denumirea Munților Carpați?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot