Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

06.09.2018
Care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Artiștii români au fost mereu apreciați la nivel internațional. Multe dintre creațiile artiștilor autohtoni au fost vândute pe bani buni. Totuși, care este cea mai valoroasă operă de artă românească?

Cea mai valoroasă operă de artă românească îi aparține sculptorului Constantin Brâncuși. În anul 2009, un colecționar celebru a dat 29,125 de milioane de euro pentru opera „Madame L.R.”

„Madame LR” a fost creată de către Constantin Brâncuși (1876-1957) între anii 1914-1917. Opera, care a părăsit atelierul lui Brancusi la scurt timp dupa creație, nu a fost expusă niciodată.

Este adevărat că Brâncuși a mers 2.000 de km pe jos până la Paris?

Se pare că „Madame LR” a fost sculptată la puțină vreme după ce Brâncuși a întâlnit-o în Capitala Franței pe Léonie Ricou. Totuși, relația dintre cei doi nu a depășit niciodată stadiul de amiciție.

Piesa este lucrată în lemn de stejar și are înălțimea de 117 centimetri. Aceasta este cea mai valoroasă operă de artă românească din toate timpurile. Constantin Brâncuşi era în 2010 depăşit doar de Giacometti, Modigliani şi Matisse într-un top ten al celor mai scumpe opere de artă din toate timpurile.

Brâncuși a vrut să doneze, statul nu a acceptat

Constantin Brâncuşi a vrut să doneze statului român lucrările aflate în atelierul său de la Paris, pentru a lăsa ţării natale o imensă moştenire. Era vorba despre 230 de sculpturi, 41 de desene, 1.600 de fotografii și câteva piese de mobilier. Academia Republicii Populare Române a analizat oferta, într-o şedinţă condusă de scriitorul Mihail Sadoveanu, iar oferta a fost refuzată.

Cum arată casa în care s-a născut Brâncuși?

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, în satul Hobița, Gorj. Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși.

Copilăria micuțului Brâncuși a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și chiar birturi. Astăzi, casa natală din Hobița a lui Brâncuși poate fi vizitată de către doritori.

De unde vine denumirea Munților Carpați?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot