Care e povestea lui Vasili Arkhipov, omul care a oprit Al III-lea Război Mondial?

04.01.2021
Care e povestea lui Vasili Arkhipov, omul care a oprit Al III-lea Război Mondial?

Vasili Arkhipov a salvat lumea, efectiv, de la izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial. Conflictul Rece dintre SUA și URSS a fost la un pas să se transforme într-unul nuclear. Tensiunile dintre cele două state a ținut, la vremea respectivă, lumea cu sufletul la gură.

Al III-lea Război Mondial a fost oprit printr-o singură decizie

Războiul Rece dintre SUA și URSS a fost o perioadă neagră în istoria omenirii și a fost la un pas să declanșeze un conflict planetar. În anul 1962, relațiile diplomatice dintre cele două state nu mai funcționau aproape deloc.

În octombrie 1962, americanii descoperă că rușii asamblau rachete în Cuba, capabile să distrugă un oraș întreg într-o clipă. Președintele John F. Kennedy, președintele Statelor Unite ale Americii, a ieșit public și le-a cerut sovieticilor să-și retragă armamentele din apropiere, altfel vor risca declanșarea unui război nuclear. Au fost 13 zile pline de tensiune, în care soarta umanității atârna de un fir de ață.

Tot conflictul nuclear putea fi declanșat de la bordul submarinului sovietic B-59, însă deciziile luate de Vasily Alexandrovich Arkhipov au oprit un război care ar fi omorât sute de milioane de oameni.

Cum a oprit al Treilea Război Mondial Vasili Arkhipov?

Vasily Alexandrovich Arkhipov se afla pe submarinul B-59, care era încărcat cu focoase nucleare. Acestea aveau o putere echivalentă cu bombele lansate, în anul 1945, la Nagasaki și Hiroshima. Pe măsură ce se apropia de teritoriul Cubei, capitanul rus decide să ducă sub apă submarinul, pentru a se feri de navele și elicopterele americane.

SUA aveau bombardierele B-52 încărcate cu armamente nucleare, gata să riposteze în orice moment. De teama unui conflict, toate submarinele rusești au stat sub apă timp de o săptămână. Rușii se aflau la limita răbdării, viața devenind din ce în ce mai grea, fiindcă multe dintre echipamentele submarinelor se stricaseră, iar temperatura ajungea și la 60 de grade Celsius. Mâncarea a fost raționalizată, iar fiecare membru de pe submarin avea voie să bea un singur pahar cu apă pe zi.

Navele americane nu știau de forța impresionantă de distrugere de pe submarinele rusești și au încercat să pună presiune pe ele pentru a le scoate la suprafață, aruncând în apă grenade de avertizare. Comandanții submarinelor aveau nervii întinși la maxim și au crezut că a izbucnit conflictul între SUA și URSS.

Căpitanul de pe submarinul B-59, Valentin Savitsky, s-a panicat şi a ordonat camarazilor lui să lanseze focoasele nucleare. În acel moment, a intervenit Vasily Alexandrovich Arkhipov, adjunctul căpitanului, care l-a convins pe Savitsky să nu ia o decizie pripită, într-un moment de tensiune și oboseală. Submarinul a ieșit, ulterior, la suprafață, unde a observat că era înconjurat de nave și elicoptere americane.

Președintele URSS-ului Nikita Sergheevici Hrușciov a decis demontarea armelor ofensive din Cuba și, astfel, a pus capăt crizei pe data de 20 noiembrie 1962. Vasily Alexandrovich Arkhipov a murit în anul 1998, din cauza expunerii îndelungate la radiații. Povestea sa a fost făcută publică 40 de ani mai târziu, în 2002, de către șeful National Security Arhive, Thomas Blanton, care a afirmat că „Arkhipov a salvat lumea”.

Submarinul B-59, survolat de elicopterele americane în apropierea Cubei

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot