Care au fost singurii români care au întemeiat o dinastie imperială? Fabuloasa istorie a lui Petru și Asan

21.12.2021
Care au fost singurii români care au întemeiat o dinastie imperială? Fabuloasa istorie a lui Petru și Asan

În anul 1185, contribuabilii Imperiului Bizantin erau din ce în ce mai puțin răbdători, în urma unei creșteri a impozitelor înainte de căsătoria dintre împăratul Isaac al II-lea Anghelos cu fiica regelui maghiar. Doi frați români, nobilii Petru și Asan, liderii comunităților din ceea ce este astăzi nordul Bulgariei, au prezentat Curții Imperiale un protest formal împotriva majorărilor de taxe, protest care a fost respins cu violență.

Reveniți la reședința lor din Veliko Tarnovo, cei doi frați au început o revoltă antibizantină care a dus la apariția celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, cunoscut și ca statul româno-bulgar, și condus de asenești. Acest stat a supraviețuit aproape 100 de ani până în jurul anului 1260, când s-a destrămat, statele succesoare fiind ulterior cucerite de otomani în anul 1396.

Petru și Asan, singurii români care au întemeiat o dinastie

Potrivit istoricului Alexandru Madgearu, Petru și Asan voiau, de fapt, să construiască în Balcani un imperiu românesc, cerând împăratului bizantin terenuri și drepturi.

„Aceşti doi vlahi s-au folosit de starea de nemulţumire a celor din neamul lor pentru a pretinde împăratului să le recunoască o toparhie, unde vlahii să beneficieze de autonomie. Nereuşind, au provocat revolta. A fost, aşadar, o acţiune premeditată, o cerere formulată într-un mod ultimativ”, scrie istoricul Alexandru Madgearu în „Asăneştii. Istoria Politico-Militară a statului dinastiei Asan”, scrie Adevărul.

Deși conceptul medieval de „națiune” era diferit de conceptul modern, Petru și Asan erau conștienți de propria lor origine. Cu toate acestea, diviziunile etnice nu au împiedicat diferitele grupuri să își unească forțele împotriva puterii centrale.

Pe lângă scopul pur economic, răscoala antibizantină a avut și o dimensiune mistică. Alexandru Madgearu spune că era destul de comun ca Biserica în Evul Mediu să adună populația într-un anumit scop politic.

„Petru și Asan i-au îndemnat pe români și pe bulgari să declanșeze o răscoală. Ei au inventat toată această poveste, cu Sfântul Dimitrie părăsind Tesalonicul cucerit de normanzi, spunând că Sfântul i-a părăsit pe greci din cauza păcatelor lor și a ales să se stabilească la Târnovo. Au construit un fel de capelă la intrarea în cetate și au populat-o cu nebuni potrivit scrierilor lui Nicetas Choniates.

 

O grămadă de oameni într-o stare de frenezie mistică au început să scandeze și să strige: `Sf. Dimitrie este cu noi` și `să mergem la război împotriva grecilor`. Astfel de acțiuni, care au alimentat un război psihologic, au fost esențiale pentru declanșarea revoltei, deoarece Nicetas Choniates spune că oamenii au fost reticenți să meargă la război”, explică istoricul, potrivit Radio România Internațional.

Vlahii, războinici din fire, și-au găsit aliați bulgarii, dar și cumanii de la Nord de Dunăre, la fel de pătimași și bine instruiți la trasul cu arcul sau mânuit toporul. Astfel, Petru devine împărat autoproclamat al unui teritoriu de mari dimensiuni, mai exact zonele care sunt astăzi Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia, teritoriile Munteniei şi ale Olteniei de la nord de Dunăre, de la Marea Adriatică până la Marea Neagră.

„Cel mai mare dintre fraţi, Petru, a luat insignele imperiale, încălţând pantofii roşii şi punând în cap coroana imperială”, arată istoricul Petre P. Panaitescu, potrivit adevărul.ro.

În urma numeroaselor lupte duse cu bizantinii, țaratul vlaho-bulgar și-a câștigat independența și nu a mai plătit tribut acestora. Împăratul Isac Anghelos a fost ucis în munții Balcani de vlahi şi bulgari, iar Petru și Asan au devenit împărați ai Balcanilor. Ulterior, din cauza unor atentate organizate, cei doi au murit pe rând.

Ioniţă Caloianul, fratele lor mai mic, i-a succedat la tron și a reușit să cucerească noi teritorii ale Imperiului Bizantin. Acesta s-a proclamat împărat în fața Papei și a cerut recunoașterea sa. Caloianul a convertit întreaga țară la religia catolică pentru a-l convinge pe suveranul Pontif.

Ioniță Caloianul cade și el victimă a unei capcane în care își pierde viața, în anul 1207, iar un cuman pe nume Boril îi ia locul. Acest lucru se întâmplă până când un membru al Asăneștilor, Ioan Asan al II lea, reînvie dinastia din 1218 până în 1241. Imperiul vlaho-bulgar se stinge o dată cu dispariția ultimului valah, astfel dinaștii bulgari preiau controlul.

Foto: Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot