Care au fost singurii români care au întemeiat o dinastie imperială? Fabuloasa istorie a lui Petru și Asan

21.12.2021
Care au fost singurii români care au întemeiat o dinastie imperială? Fabuloasa istorie a lui Petru și Asan

În anul 1185, contribuabilii Imperiului Bizantin erau din ce în ce mai puțin răbdători, în urma unei creșteri a impozitelor înainte de căsătoria dintre împăratul Isaac al II-lea Anghelos cu fiica regelui maghiar. Doi frați români, nobilii Petru și Asan, liderii comunităților din ceea ce este astăzi nordul Bulgariei, au prezentat Curții Imperiale un protest formal împotriva majorărilor de taxe, protest care a fost respins cu violență.

Reveniți la reședința lor din Veliko Tarnovo, cei doi frați au început o revoltă antibizantină care a dus la apariția celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, cunoscut și ca statul româno-bulgar, și condus de asenești. Acest stat a supraviețuit aproape 100 de ani până în jurul anului 1260, când s-a destrămat, statele succesoare fiind ulterior cucerite de otomani în anul 1396.

Petru și Asan, singurii români care au întemeiat o dinastie

Potrivit istoricului Alexandru Madgearu, Petru și Asan voiau, de fapt, să construiască în Balcani un imperiu românesc, cerând împăratului bizantin terenuri și drepturi.

„Aceşti doi vlahi s-au folosit de starea de nemulţumire a celor din neamul lor pentru a pretinde împăratului să le recunoască o toparhie, unde vlahii să beneficieze de autonomie. Nereuşind, au provocat revolta. A fost, aşadar, o acţiune premeditată, o cerere formulată într-un mod ultimativ”, scrie istoricul Alexandru Madgearu în „Asăneştii. Istoria Politico-Militară a statului dinastiei Asan”, scrie Adevărul.

Deși conceptul medieval de „națiune” era diferit de conceptul modern, Petru și Asan erau conștienți de propria lor origine. Cu toate acestea, diviziunile etnice nu au împiedicat diferitele grupuri să își unească forțele împotriva puterii centrale.

Pe lângă scopul pur economic, răscoala antibizantină a avut și o dimensiune mistică. Alexandru Madgearu spune că era destul de comun ca Biserica în Evul Mediu să adună populația într-un anumit scop politic.

„Petru și Asan i-au îndemnat pe români și pe bulgari să declanșeze o răscoală. Ei au inventat toată această poveste, cu Sfântul Dimitrie părăsind Tesalonicul cucerit de normanzi, spunând că Sfântul i-a părăsit pe greci din cauza păcatelor lor și a ales să se stabilească la Târnovo. Au construit un fel de capelă la intrarea în cetate și au populat-o cu nebuni potrivit scrierilor lui Nicetas Choniates.

 

O grămadă de oameni într-o stare de frenezie mistică au început să scandeze și să strige: `Sf. Dimitrie este cu noi` și `să mergem la război împotriva grecilor`. Astfel de acțiuni, care au alimentat un război psihologic, au fost esențiale pentru declanșarea revoltei, deoarece Nicetas Choniates spune că oamenii au fost reticenți să meargă la război”, explică istoricul, potrivit Radio România Internațional.

Vlahii, războinici din fire, și-au găsit aliați bulgarii, dar și cumanii de la Nord de Dunăre, la fel de pătimași și bine instruiți la trasul cu arcul sau mânuit toporul. Astfel, Petru devine împărat autoproclamat al unui teritoriu de mari dimensiuni, mai exact zonele care sunt astăzi Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia, teritoriile Munteniei şi ale Olteniei de la nord de Dunăre, de la Marea Adriatică până la Marea Neagră.

„Cel mai mare dintre fraţi, Petru, a luat insignele imperiale, încălţând pantofii roşii şi punând în cap coroana imperială”, arată istoricul Petre P. Panaitescu, potrivit adevărul.ro.

În urma numeroaselor lupte duse cu bizantinii, țaratul vlaho-bulgar și-a câștigat independența și nu a mai plătit tribut acestora. Împăratul Isac Anghelos a fost ucis în munții Balcani de vlahi şi bulgari, iar Petru și Asan au devenit împărați ai Balcanilor. Ulterior, din cauza unor atentate organizate, cei doi au murit pe rând.

Ioniţă Caloianul, fratele lor mai mic, i-a succedat la tron și a reușit să cucerească noi teritorii ale Imperiului Bizantin. Acesta s-a proclamat împărat în fața Papei și a cerut recunoașterea sa. Caloianul a convertit întreaga țară la religia catolică pentru a-l convinge pe suveranul Pontif.

Ioniță Caloianul cade și el victimă a unei capcane în care își pierde viața, în anul 1207, iar un cuman pe nume Boril îi ia locul. Acest lucru se întâmplă până când un membru al Asăneștilor, Ioan Asan al II lea, reînvie dinastia din 1218 până în 1241. Imperiul vlaho-bulgar se stinge o dată cu dispariția ultimului valah, astfel dinaștii bulgari preiau controlul.

Foto: Wikipedia

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising