Care au fost cele mai devastatoare incendii de vegetație din ultimii ani?

09.01.2020
Care au fost cele mai devastatoare incendii de vegetație din ultimii ani?

Omenirea pare să nu înțeleagă nici acum, întru totul, cât de importante sunt pădurile pentru prelungirea duratei de viață a Planetei. Incendiile de vegetaţie au devastat de-a lungul ultimilor zeci de ani “Planeta albastră”. Consecințele nu se văd imediat, ci în timp, iar atunci când ne vom da seama de gravitatea situației poate fi prea târziu.

Incendiul din Pădurea Amazoniană a fost de a dreptul înfricoșător, știut fiind faptul că acea pădure este considerată “Plămânul Pământului”. 20% din oxigenul Terrei provine de la Pădurea Amazoniană.

Amazonia ia foc în fiecare an, dar în 2019, incendiile au fost mai multe ca niciodată, 75 de mii de la începutul anului. Cifrele arată că pădurea Amazoniană a pierdut aproape 3.500 de kilometri pătrați de pădure, cu patruzeci de procente mai mult decât decât în 2018. Problema cea mare este că aceste incendii nu au cauze natural, ci au fost declanșate de către oameni rău intenționați. Motivele acestor decizii nici nu mai contează, însă consecințele sunt dramatice pe termen lung.

Un alt incendiu care zguduie planeta în acest moment este cel din Australia. La începutul lunii ianuarie 2020, cifrele erau terifiante: 25 de morţi, 8 milioane de hectare, 2.000 de case distruse de foc și peste 500 de milioane de animale moarte. Fumul incendiilor din Australia a traversat Pacificul și a ajuns în America de Sud, în țări precum Chile și Argentina.

Un raport al Comisiei Europene în 2018 arată că în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord incendiile au distrus aproximativ 178 000 de hectare (ha) de păduri și terenuri. Situația a fost și mai critică în anul 2017 când suprafața arsă a fost de șase ori mai mare decât cea din 2018.

Potrivit datelor, în anul 2018 au fost următoarele incendii forestiere în Europa: Italia (147 de incendii, 14 649 ha distruse), Spania (104 incendii, 12 793 ha distruse), Portugalia (86 de incendii, 37 357 ha distruse), Regatul Unit (79 de incendii, 18 032 ha distruse) și Suedia (74 de incendii, 21 605 ha distruse).

Lumea stă pe o bombă cu ceas și nu își dă seama. Încălzirea planetei și episoadele accentuate de caniculă combinată cu secetă prelungită au provocat cele mai grave incendii de vegetație, tocmai în regiunea arctică, anul trecut. În Siberia, în zona craterului Batagai, în solul înghețat permanent timp de mii de ani, se află o uriașă bombă cu ceas. Potrivit datelor, în permafrostul (strat de sol și de roci care nu se dezgheață nici în timpul verii) care începe să se dezghețe, există 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă. Eliberarea acestuia, alături de gazul metan, ar arunca planeta în haos.

Concluzia nu poate fi decât una singură: omul va muri pe mâna lui. Indiferența față de mediul înconjurător și indolența față de schimbare vor face ca specie umană să dispară asemeni oricărui alt regn animal.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot