Când și unde a apărut prima dată tricolorul?

29.11.2021
Când și unde a apărut prima dată tricolorul?

Drapelul de stat al României este tricolor, cu benzile verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Potrivit Constituției României, drapelul are o proporție de 2:3 între lățime și lungime. Totuși, când a apărut prima dată această combinație de culori pe teritoriul Țărilor Române și cine a folosit-o?

Istoria tricolorului

Pentru prima dată în istoria Țărilor Române, cele trei culori (albastru, galben și roșu) au apărut pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor. Se întâmpla la începutul anului 1600. Întrucât în acele timpuri conștiința de a forma un neam nu exista, culorile cu pricina nu îi identificau pe români.

Prezența celor trei culori se remarcă în premieră în canafuri și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu. Ba mai mult, acestor culori li se atribuie în 1821 și prima semnificație: albastru (culoare cerului) reprezintă libertatea, galbenul (culoare grânelor) dreptate și roșu (culoarea sângelui) frăție. A trebuit să mai trecă încă 20 de ani pentru ca drapelul să fie adoptat prima oară.

Când a fost adoptat drapelul în premieră?

Povestea drapelului de astăzi a început cu adevărat însă în anul 1834. Atunci, Alexandru Ghica Vodă (1804-1857), cel care era la acea vreme domnitorul Ţării Româneşti, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Astfel, mai marii țării aveau „dreptul” să aleagă două steaguri: unul pentru corăbii și unul pentru armată.

Cele două erau destul de asemănătoare, cel pentru corăbii având două culori, galben și roșu, iar cel pentru armată având trei: albastru, galben și roșu și un vultur în centru. Vulturul era o acvilă valahă, încoronată princiar și cruciată. Ulterior, pentru reprezentarea țării, s-au folosit cele trei culori, dar dispuse pe orizontală.

„Steagul… este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinei şi al disciplinei ce reprezintă oastea! Steagul e tot de odată, trecutul, prezentul şi viitorul Ţării; întreaga istorie a României !..” (Al. Ioan Cuza)

Constituţia din anul 1866 a României prevedea la articolul 124: „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”. Ordinea şi dispoziţia culorilor au fost stabilite de către Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 26 martie 1867. Culorile drapelului erau aşezate vertical și în centru se afla stema României.

Venirea la putere a comuniștilor a adus modificări asupra drapelului. Pentru a încerca să îndepărteze cât mai mult din tot ce a însemnat tradiţia naţională, aceștia au înlocuit stema țării și au pus-o pe cea nouă pe tricolor.

În îndelungata istorie a ţării, drapelul României nu a suferit transformări majore, cu excepţia proporţiilor şi poziţiilor culorilor.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot